Novosti Sport Događanja

Velikogoričanin Matija pri završetku obuke u akrobatskoj grupi „Krila Oluje“!

17.01.2022. / Petar Brnada

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, „Krila Oluje“ krajem protekle godine uspješno je završila selekcijsko letenje i demo obuku s dva buduća člana, a sada nastavljaju gdje su stali te se nadaju da će ih uvjeti u narednom periodu poslužiti kao bi uspješno priveli kraju njihovu obuku te se kvalitetno pripremili za Službenu prezentaciju programa i postave te nadolazeću sezonu nastupa.

Ono što je nama svakako najzanimljivije jest činjenica da je jedan od dva spomenuta buduća člana „Krila Oluje“ naše gore list! Riječ je o 30-godišnjem poručniku Matiji Đurašinu- vanjskom desnom pratitelju i sinkro paru, a uz njega se u ovoj akrobatskoj grupi obučava i natporučnik Danijel Rigo - prvi lijevi pratitelj i solo.

Podsjetimo, još 2018. godine pisali smo da je u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu predstavljen 22. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe u zrakoplovstvu. Među šestoricom učenika-letača koji su se školovali i obučavali za rad u Pilotskoj školi Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“ te u Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze nalazio se tada i naš sugrađanin Matija Đurašin. Inače iz Lukavca, gdje je živio s roditeljima, sestrom te bakom i djedom, Matija sada ima zadarsku adresu, a uz vojne obaveze tada je uspio naći vremena za lokalne novinare i otkriti nam kako je počeo njegov put.

-Da želim biti pilot znao sam oduvijek. Letenje mi se svidjelo još u osnovnoj školi te kako sam odrastao i sve više ulazio u svijet zrakoplovstva, točnije, vojnog letenja, tako sam bio sve sigurniji da je to posao za mene. Time sam i obrazovanje usmjerio prema tome, odnosno da kroz srednju školu mogu učiti o stvarima koje će mi kasnije biti korisne za fakultet i letenje- rekao nam je tada 26-godišnji poručnik Matija Đurašin.

Za srednjoškolsko obrazovanje odabrao je Tehničku školu Ruđera Boškovića, a nakon toga je upisao Aeronautiku, smjer civilni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Zanimljiv intervju s Matijom pročitajte na poveznici „Matija iz Lukavca: Moj cilj je sjesti u F-16“.

 

Podijeli