Novosti Sport Događanja

Gorički SDP i Forum žena prikupljaju potpise za peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine

03.12.2021. / Petar Brnada

Gradska organizacija SDP Velika Gorica i Socijaldemokratski forum žena SDP-a Velike Gorice sutra, 4. prosinca, od 9 do 11 sati na štandu ispred Tržnog centra prikupljaju potpise za peticiju kojoj je cilj smanjenje visoke stope PDV-a za osnovne higijenske potrepštine s 25 % na 5 %.

Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene. U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25 % te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju.

Prema istraživanju udruge PaRiter* može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kuna. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti.

Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od  96 kuna po članu kućanstva koja menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo mnogo!

-Dođi i podrži svojim potpisom ukidanje ove diskriminirajuće luksuzne stope, jer menstruacija nije luksuz!- poručuju iz goričkog SDP-a.

Peticiju pokreće Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, Ženska grupa Karlovac - "Korak", HERA Križevci, Roditelji u akciji - RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, "Bolja budućnost", Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, B.a.B.e!, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih - Mladforma, EMA - Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru.

Peticiju elektronski potpiši na LINKU.

 

Foto: Ilustracija/SDP Velika Gorica

Podijeli