Novosti Sport Događanja

FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota

25.11.2021. / Petar Brnada

Na mjestu crkve Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom koju se zbog teških oštećenja koje je zadobila u potresu s kraja 2020. godine moralo srušiti, sredinom studenog krenuli su radovi na stabilizaciji temelja za izgradnju nove crkve.

Ovih dana određene su pripreme, izravnan je teren oko starih temelja crkve koji su duboki 4-5 metara, a sada se ušlo u fazu bušenja i postavljanja pilota.

Naime, na mjestu stare crkve buše se ukupno 92 pilota u dubinu devet metara koji idu s vanjske strane starih temelja, a nakon toga na te pilote i stare temelje dolazi armirana betonska greda koja će biti budući temelj crkve u Kravarskom.

-Stara crkva i njeni temelji izgrađeni su prije 200-300 godina. Izgrađeni su od zemlje, od temelja i dizani su u zrak 4-5 metara i sa strane je kompletan nazid nasipan s pijeskom, odnosno to je sve bio nasipani teren. Poslije geomehaničkih istraživanja koje smo napravili vidjeli smo da to nije postojeće zemljište koje tu stoji stoljećima nego je nasipano od gradnje same crkve koja je nažalost srušena u potresu, dijelom iz tog razloga što su ti temelji bili relativno slabi, odnosno nisu bili predviđeni za ovako jake potrese- pojasnio nam je načelnik Općine Kravarsko, Vlado Kolarec.

Radovi na stabilizaciji terena i izgradnji temelja nove crkve vrijedni su oko 900.000 kuna što je poprilično veliki iznos, no kako naglašava Kolarec, zahvaljujući novim temeljima i pilotima dubokima 9-10 metara nova crkva konačno će biti stabilna i spremna za sve buduće nedaće i, ne daj Bože, nove potrese koji nas mogu zahvatiti.

Po završetku spomenutih radova ugovorit će se posao za izgradnju same crkve, zidova, krova…

-Mi se nadamo da ćemo u toku ove godine pronaći izvođača i ugovoriti radove. Većinom smo osigurali sredstva za taj drugi dio radova, nešto iz Ministarstva regionalnog razvoja, nešto iz donacija koje je župa prikupila, a najveći dio doći će iz Zagrebačke županije odnosno sredstava koje je Županija dobila za sanaciju šteta od potresa- kaže načelnik Općine.

Priznaje Kolarec pritom kako su očekivali da će sve skupa ići brže, no i ova dinamika je, kaže, u redu. Građevinska dozvola je pred izdavanjem, a ishođenje očekuju kroz 15-ak dana i nakon toga bi trebali krenuti radovi podizanja zidova. Iznio je pritom i okvirni rok unutar kojega bi crkvu trebali staviti pod krov.

-Ja se nadam da ćemo iduće godine do sedmog-osmog mjeseca imati novu crkvu pod krovom, nakon čega će uslijediti završni radovi na uređenju unutrašnjosti i okoliša, odnosno svi radovi uređenja eksterijera i interijera. Unutarnje i vanjsko uređenje moglo bi potrajati godinu-dvije, ovisno o sredstvima koja će se osigurati za samu izgradnju- zaključio je Kolarec.

Galerija slika

FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota FOTO Radi se na stabilizaciji terena i temeljima nove crkve u Kravarskom, stajat će na čak 92 pilota

Podijeli