Novosti Sport Događanja

FOTO Pametne klupe i u dvorištima Habdelića i Kumičića, školarci nisu krili oduševljenje poklonom

24.11.2021. / Redakcija

Učenici osnovnih škola Eugena Kumičića i Jurja Habdelića od danas imaju privilegiju uživati u pametnim solarnim klupama koje su postavljene u dvorištima škola. To im je omogućeno u sklopu projekta Udruge Ekoregija Velika Gorica uz financijsku podršku Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije. Ovim pametnim klupama učenicima je osigurano besplatno punjenje mobitela, tableta, prijenosnih i drugih uređaja s USB izlazom.

U dvorištu OŠ Eugena Kumičića instalirana je pametna solarna klupa sa stalkom i fotonaponskim panelom na metalnoj konstrukciji kao prototip solarnog stabla s mogućnošću punjenja pametnih uređaja putem jednog bežičnog i dva USB punjača.

-Energija dolazi od klupa tako što je u njima postavljena mala solarna elektrana. Putuje preko fotonaponskog panela koji je snage 100 wata i dalje preko regulatora do baterije puni kompletni sustav, a ta se energija koristi kasnije za punjenje uređaja- objasnio je Josip Kolarec, predsjednik Udruge Ekoregija.

-Ovo je jedan vrijedan poklon i nova tehnologija za koju vjerujem da će naši učenici znati koristiti i čuvati. Posebno nam je drago zato što smo eko škola u srebrnom statusu, a vrlo rado ćemo sudjelovati u svim akcijama Ekoregije- kazala je ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Snježana Ruklić.

Školarci "Kumičića" nisu krili svoje oduševljenje ovim poklonom, a smatraju kako će klupu ponajviše koristiti za punjenje mobitela i druženje, ali i za učenje. 

-Ovo je bitno zato što ne trošimo struju, nego sunce proizvodi tu energiju. Nama to puno znači, osjećamo da će to biti dobro za našu školu i da ćemo ovu klupu puno koristiti- rekle su nam učenice OŠ Eugena Kumičića Eva, Veronika i Petra.

U dvorištu OŠ Jurja Habdelića postavljena je drvena pametna solarna klupa opremljena s dva bežična punjača te dva USB punjača s baterijom 17 amper sati, gdje se energija osigurava putem solarnog panela ugrađenog u sjedeću površinu. 

-Konstrukcija ovih klupa je različita. Pametna klupa kod OŠ Eugena Kumičića sastoji se od metalne konstrukcije i iznad njih stoji veliki panel koji puni te izgleda kao prava solarna elektrana, dok se na drvenoj pametnoj klupi kod Habdelića manje može zamijetiti da je solarna jer na mjestu za sjedenje postavljen panel koji puni baterije- objasnio je Kolarec.

Učenicima i nastavnicima kao korisnicima navedenih projekata također je održana kratka edukacija o važnosti obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti. Ujedno je na praktičnim primjeru pojašnjeno kako se energija sunca može iskoristiti u stvarnom životu, odnosno kako postavljene solarne ploče omogućavaju proizvodnju struje.

-Djeci je to zanimljivo, pažljivi su i upijaju naše riječi. Vrlo su zainteresirani za to da jednog dana kod kuće postave upravo takvu solarnu elektranu i znaju da bi puno učinili s tim što koriste obnovljive izvore energije, a ne zagađivače okoliša. Mi, Ekoregija, volimo educirati o važnosti zaštite okoliša kako bi svi imali ugodniji i ljepši život- kazao je Kolarec.

Važnost ovakvih projekta prepoznat je i iz Grada Velike Gorice koji je uz Zagrebačku županiju izdvojio sredstva zbog kojih danas učenici dviju velikogoričkih osnovnih škola imaju novo, praktično, mjesto za druženje. 

-Svake godine raspisujemo natječaje kojima sufinanciramo projekte udruga koje pokazuju svoju predanost održivom razvoju, a ovo je jedan od takvih projekata. Vrlo smo zahvalni Udruzi Ekoregija što educira mlade sugrađane o tome kako mogu pridonijeti održivom razvoju i iskoristiti sunčevu energiju- kazala je Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

Pored informiranja i izgradnje tzv. energetske svijesti, svrha ovih projekata je i svim građanima Velike Gorice na konkretnom primjeru ukazati na prednosti i jednostavnost eksploatacije besplatne solarne energije, a ujedno i omogućiti besplatno punjenje danas neizbježnih uređaja koji se napajaju putem USB izlaza. Zasad tri osnovne škole u našem gradu imaju solarne klupe, a u cilju Ekoregije je na godišnjoj razini nastaviti s instalacijom ovih klupa. 

-Svake godine nam je u planu instalirati barem jednu ili dvije pametne klupe za svaku školu, tako da ćemo puno raditi da to i ostvarimo- kazao je Kolarec. 

 

Podijeli