Novosti Sport Događanja

'Zaštitimo hrvatsku kunu': Potpisi za referendum o uvođenju eura prikupljaju se i u Velikoj Gorici

27.10.2021. / Petar Brnada

Referendumska inicijativa 'Zaštitimo hrvatsku kunu' u nedjelju je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu započela s prikupljanjem potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim, kako kažu inicijatori, narodu žele omogući da sam odlučuje o vlastitoj novčanoj valuti. Inicijativa Hrvatskih suverenista za cilj ima zaustavljanje nedemokratskog uvođenja Hrvatske u eurozonu bez javne rasprave i očitovanja volje hrvatskih građana.

Među više od 250 lokacija diljem Hrvatske na kojima će se prikupljati potpisi nalaze se i štandovi u Velikoj Gorici, a građani sve do nedjelje, 7. studenog, imaju priliku izjasniti se jesu li za to da u Ustav Republike Hrvatske uđe odredba da je novčana jedinica Republike Hrvatske - kuna, koja se dijeli na stotinu lipa i da odluku o promjeni novčane jedinice u Hrvatskoj donose birači na referendumu.

Prikupljanje potpisa u Velikoj Gorici započelo je u nedjelju na Trgu Stjepana Radića gdje će štand i ubuduće stajati nedjeljom i vikendima. Na Tržnom centru pokraj sata potpis možete ostaviti svakog dana, a organizatori će „Petek na Gorice“ iskoristiti da štand postave i na velikogoričkom Sajmištu. Također, potpisi će se prikupljati i ispred poslovnice Auro Domus na Zagrebačkoj 15.

-Ima dosta zainteresiranih Velikogoričana i pritom bih istaknuo da nas dosta iznenađuju mlađi ljudi koji se nam prilaze i ostavljaju svoj potpis. Očito ih ova ekonomska tema malo više zanima nego ideološka pitanja. Nadamo se prikupiti dovoljno potpisa u Velikoj Gorici, odnosno biti iznad prosjeka  kao što je bilo na dosadašnjim inicijativama- rekao nam je na štandu na Tržnom centru Antonio Kuliš, koordinator inicijative za Zagrebačku županiju.

-Nacionalna valuta i upravljanje njenim tečajem jedan je od ključnih parametara utjecaja na ekonomski razvoj zemlje pa taj parametar treba ostati u rukama Republike Hrvatske i njezinih građana, kojima su hrvatski interesi prioritet. Taj parametar nije dobro prepustiti nijednoj međunarodnoj zajednici, pa ni EU-i u kojoj je korona kriza pokazala da države članice prvenstveno brinu o svojim interesima- navode iz referendumske inicijative.

Kako je priopćilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti barem 368.867 potpisa.

Podijeli