Novosti Sport Događanja

25. Vojkovi dani: Lomničani će se još jednom prisjetiti svog čuvara baštine

20.10.2021. / Redakcija

KUD „Nova Zora” iz Donje Lomnice i ove će godine odati počast Vojku Miklaušiću, jednom od najznačajnijih promotora turopoljske baštine. Tradicionalni Vojkovi dani očekuju nas u petak i subotu, 22. i 23. listopada u Donjoj Lomnici kad će ova kulturno-memorijalna manifestacija doživjeti svoje 25. izdanje.

Program počinje u petak, 22. listopada u 17 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na njegovom grobu u Velikoj Gorici. Nakon polaganja vijenaca, u 18 sati će se održati sveta misa u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Gradićima. Dan kasnije, u Društvenom domu Donja Lomnica na rasporedu je kulturno-umjetnički program s početkom u 19 sati, a nastupaju KUD „Velika Mlaka”, KUD „Gradići” te sve sekcije KUD-a „Nova zora”.

Također, u sklopu ovog programa organizirana je promocija filma „Iščemo turopoljsko blago” za učenike Područne škole Donja Lomnica u Društvenom domu Donja Lomnica. Film će se prikazivati od 22. do 26. studenog 2021. godine.

Vojko Miklaušić sakupljao je stare pjesme i napjeve, zapisivao svjetovne i crkvene običaje te sakupljao bogatu turopoljsku baštinu. Svjedočanstva o svakodnevici turopoljskog seljaka koja su se do tad prenosila isključivo usmenom predajom objedinjena su i objavljena u knjizi "Plemeniti puti" 1994. godine koju sada koriste sva kulturno umjetnička društva na području Grada Velike Gorice.

Podijeli