Novosti Sport Događanja

Velikogorički učitelji i ove godine među najboljima u Hrvatskoj: "Naša motivacija su naši učenici, a rad s njima je blagoslov"

06.10.2021. / Maja Peranić

Devetero velikogoričkih učitelja i učiteljica ove je godine dobilo nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja koja se dodjeljuje povodom Svjetskog dana učitelja. Svojim radom, projektima i zalaganjem posebno su se istaknuli za što će primiti i nagradu od 10 000 kuna, no više od financijskog dijela nagrade važno im je priznanje koje im je motivacija za daljnji kvalitetan rad s djecom i mladima.

Ukupno je nagrađeno 511 učitelja i profesora iz cijele Hrvatske, a u Velikoj Gorici najboljima su proglašeni: Sanja Božinović (OŠ Nikola Hribar), Ivana Dubovečak (OŠ Eugen Kvaternik), Valentina Japec (OŠ Nikola Hribar), Dalija Kager (OŠ Eugen Kvaternik), Erika Likan Kelentrić (OŠ Nikole Hribara), Marina Mužek (OŠ Eugen Kvaternik), Nevena Petrović (OŠ Eugen Kumičić), Tomislav Mirko Špoljar (UŠ Franje Lučića) i Vesna Stipić (OŠ Nikola Hribar).

Pojedini učitelji ovu ovu nagradu ostvaruje već nekoliko godina zaredom. Daliji Kager, učiteljici informatike u OŠ Eugena Kvaternika, ovo je već treća godina u kojoj je postigla ovaj uspjeh.

-Nagrada je svakako jedna potvrda da sve ono što radim prepoznaje i Ministarstvo no najvažnije od svega je da učenici dobiju ono što trebaju u obrazovanju, a to se može kroz projekte razne aktivnosti, natječaje, natjecanja, ja nastojim sve njihove interese i želje koje iskažu ispuniti-kaže nam učiteljica Kager.

Nagradu je ove godine dobila za izniman doprinos struci kroz pružanje mentorstva učenicima, održanih predavanja, radionica i edukacija, rada na projektima te na unaprjeđenju rada škole. S takvim radom planira nastaviti i dalje, a u svemu je motivira sreća njezinih učenika.

- Motivira me njihova sreća kad nešto uspiju napraviti odraditi, kad riješe probleme, surađuju u timu, to je ono što me pokreće. Svakako nastavljamo s projektima, ima ih puno koji su već pokrenuti, tek u povojima, ali ostajemo i dalje u multidisciplinarnom stem području-rekla nam je.

Već drugu godinu zaredom laskavu titulu za svoj rad ponio je i nastavnik trube u UŠ Franje Lučića Tomislav Špoljar koja mu je, kaže nam, motivacija za daljnji trudi i rad kako bi pružao dobar uzor mladim ljudima s kojima radi. Obje nagrade pripale su mu baš u ovo „korona vrijeme” kad se školstvo suočava s brojnim poteškoćama i izazovima, a nagrađen je za mentorstvo učenicima na natjecanjima, održana predavanja, radionice, edukacije te rad u stručnim vijećima.

-Nisam pristao na to da mi nešto općenito u životu bude isprika nego se prilagođavam situaciji, a smatram da je to ono što i naše čovječanstvo drži. Tako da sam našao nove načine kako iskoristiti situaciju za dobrobit djece s kojom radim i kojima pokušavam dati nešto da ponesu u život i kao uspomenu-rekao nam je.

Kao nastavnik radi već je dvadeset godina, i priznaje nam, na samom početku bio je nesretan što je završio u školi, jer san svakog profesionalnog svirača zasigurno su orkestri i svjetla pozornice. No danas, kaže nam, shvaća koliko je zapravo blagoslovljen.

-Kad sam počeo raditi bio sam nezadovoljan što sam završio u nastavničkom pozivu jer mi je bio san da budem solist, da sjedim u orkestru, ali tek sada shvaćam koliko sam blagoslovljen jer i nakon 20 godina vidite da ste djelovali u životima jednog profesionalnog trubača, jednog doktora koji i dalje svira u amaterskom društvu što znači da ste ga dotakli glazbom i oplemenili ste ga, to mi daje inspiraciju-rekao nam je Špoljar.

Velika Gorica tako može biti ponosna na sve svoje učitelje, posebice njih devetero koji se ističu iznimnim rezultatima. Njihova priznanja pokazatelj su i roditeljima da mogu biti mirni jer se njihova se djeca, kad je obrazovanje u pitanju, nalaze u zaista dobrim rukama.

Podijeli