Novosti Sport Događanja

Vjerovao je u uspjeh

09.09.2016. / Nefertum IT
Već prvog dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru Hrvatska je stigla do odličja, 15. u svoj povijesti. Junak prvog dana bio je naš sugrađanin, tridesetogodišnji Velimir Šandor iz Opatije koji je u bacanju diska osvojio brončano odličje. Vjerovao je Velimir i nadao se prije natjecanja kako može do medalje, a hicem od 18,24 metara to je i potvrdio.

-Presretan sam, ovo su mi prve Paraolimpijske igre i odmah sam osvojio medalju. Nadao sam se prije početka natjecanja da bi mogao do bronce i uspio sam- rekao je nakon natjecanja brončani Šandor.

poi velika.jpg
FOTO: HINA (Damir Senčar)

Bolje hice od njega imali su Latvijac Aigarsu Apinisu, inače svjetski rekorder te Poljak Robert Jachimowicz.

-Svaki od mojih šest hitaca je bilo za medalju, što me raduje. Nisam imao oscilacija. Bio sam blizu osobnog rekorda . Sada treba još više raditi i biti bolji- prepun dojmova pričao je Šandor koji u Riju ostaje još tri dana.

Automobilska nesreća odredila sportsku karijeru

Danas tridesetogodišnji Velimir je i prije automobilske nesreće koja ga je zadesila prije desetak godina bio vezan uz sport. Nogomet i igranje za reprezentaciju sela na nadaleko poznatoj ligi Vukomeričkih gorica podrazumijevali su se, a tijekom srednjoškolskog obrazovanja u Zagrebu je igrao košarku. Nažalost, njegovu idilu 2006. godine prekinula je automobilistička nesreća nakon koje je ostao vezan uz kolica. Međutim, to ga nije obeshrabrilo. Baš naprotiv, povratkom s rehabilitacije započeo je s novim sportskim životom.

-Prvo što sam napravio povratkom s rehabilitacije bilo je da sam kupio stol za stolni tenis kojeg sam stavio u garažu te sam tu s ekipom provodio vrijeme. Krenuo sam tada u Zagreb i na treninge, no nakon Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu odlučio sam se i sam okušati u atletici-ispričao je Velimir za VGdanas prošle godine, kada je zapravo i počelo kovanje ove medalje za koju je itekako zaslužan i njegov trener Ivan Čengić koji je s njim i Brazilu.

poi velika 2.jpg
FOTO: HINA (Damir Senčar)

Šandor i Čengić dobitna kombinacija

-Znali smo da može do medalje. Imao je taj rezultat u ruci- kazao je Čengić koji je u Atletski klub osoba s invaliditem Uspon došao 2013. godine nakon čega se započelo s ozbiljnijim radom, koji je donio mnoštvo sjajnih rezultata kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

poi velika 1.jpg
FOTO: HINA (Damir Senčar)

Kruna tih rezultata je ova paraolimpijska medalja, o kojoj nam je Velimir govorio u studenom prošle godine, nakon što je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

-Medalja je cilj, zlato, srebro ili bronca, svejedno mi je. To mi je cilj kako bi se održao u vrh, a nadam se da ću dodatnim treninzima postati još bolji i jači- optimistično je tada rekao Velimir koji je deset mjeseci kasnije svoj cilj i ispunio.  

Podijeli