Novosti Sport Događanja

Gorica sa 'šampionskim' dresovima kreće u nastavak sezone: Debijađi preuzima mjesto prvog vratara u Puli

26.01.2022. / Damir Žbulj

Nogometaši Gorice spremni su za nastavak prvoligaške sezone, tako barem tvrde trener Krunoslav Rendulić i predsjednik Nenad Črnko...

Zimske pripreme bliže se kraju, prvi izazov je već u petak od 18 sati u Puli, a u sastavu će od prve minute biti mladi vratar Jan Paolo Debijađi, koji je u listopadu 2020. godine potpisao profesionalni ugovor s Goricom, a 'kalio' se u Kurilovcu i Lučkom.



Debijađi je dijete Gorice, priča se o njemu kao o velikom talentu i potencijalu, a već u prvom ovogodišnjem kolu HT Prve lige imat će priliku uskočiti u početni sastav umjesto ozlijeđenog Kotarskog.

Tijekom ovog prijelaznog roka Gradski stadion napustio je iskusni Ivan Banić i bit će zanimljivo vidjeti kako će se mladi vratar snaći na jednoj sasvim drugačijoj, višoj razini.

"Pripreme su prošle uobičajeno, bilo je nekih problema s ozljedama, van stroja su bili Jura Pršir, Toni Fruk, Krešo Krizmanić, koji se dobro oporavlja od operacije. Sve ide na bolje i nadamo se da će svi što prije ući u neki normalan ritam treninga."

"Momci su sve odradili jako kvalitetno i nadam se kako će to biti dobar temelj za dobre igre na proljeće i 'žetvu' bodova."

"Kotarski se ozlijedio prije nekoliko dana. Ima problema s koljenom, očekuje se kako će izbivati desetak dana. Imamo mi izuzetno kvalitetna dva mlada vratara, Debijađija i Dalipagića."

"Debijađi je naš vratar, dobro je branio u Lučkom, na treningu pokazuje kvalitetu, kao što je to pokazao i na zadnjoj pripremnoj utakmici," istaknuo je trener Krunoslav Rendulić na druženju prije početka drugog dijela sezone.  

"Kako ćete isprofilirati mladog igrača ako ne dobije šansu. Ovo je za njega prilika da se pokaže u Prvoj ligi. Ima sezonu i pol iza sebe seniorskog nogometa, bio je među najboljim vratarima Treće HNL i imamo u njega puno povjerenje. Vjerujemo kako se izostanak Kotarskog neće niti osjetiti," nadovezao se na tu temu predsjednik Črnko pa istaknuo i neke glavne ambicije:

"Naš cilj je i dalje jasan. Pokušat ćemo se ustabiliti uz bok 'vodeće četvorke', a onda, ukoliko se otvori prilika za borbu za Europu, dat ćemo tada sve od sebe da to i ostvarimo. Čeka nas i polufinale Kupa u Splitu! Iako Hajduk izgleda odlično, Kup je nepredvidivo natjecanje i definitivno u toj utakmici možemo puno toga napraviti. To nam je prilika za povijesni uspjeh i plasman u finale." 

"Imamo igračku stabilnost, bez obzira na odlaske Banića i Brodića. Ako se dogodi neki transfer mi imamo dosta širok kadar, a postali smo i klub koji je poznat da daje dosta minuta mladima. Kroz afirmaciju nekih igrača u proljetnom dijelu prvenstva cilj je stvoriti 'kostur momčadi' za jesen. Cilj je zadržati ambicije koje smo imali i jesenas..."

Najveće pojačanje bit će ostanak Kristijana Lovrića, jer kako stvari trenutno stoje, najbolji igrač bit će treneru Renduliću na raspolaganju još neko vrijeme.

"Bilo je kontakata s Osijekom, ali su oni poslali ponudu koja nas nije zadovoljila. Naša je pak ponuda bila jako korektna i financijski niska, a procijenili smo da bismo se kroz postotak budućeg transfera Gorica mogli namiriti ako bismo ga sada prodali jeftinije. Oni su ponudili 'debelo' ispod dva milijuna eura i smatrali smo da iz respektu prema klubu i njegovoj kvaliteti, nismo mogli pristati na to," pojasnio je Črnko i dodao:  

"Prijelazni rok u brojnim zemljama u okruženju traje do kraja idućeg mjeseca, u Hrvatskoj do 17. veljače i svašta se još može dogoditi. Ponekad se u zadnjih par sati mogu dogoditi velike stvari, no, mi smo spremni ostati u ovom kadru i da ne prodamo više nikoga. Nismo u poziciji da moramo prodavati, ali  za neke igrače postoji vrijeme kad moraju napraviti transfer."

Gorica je trenutno na petom mjestu ljestvice, u prvom dijelu sezone je ostvareno osam pobjeda i pet remija, dok je ekipa upisala sedam poraza. Za Hajdukom, koji ima i utakmicu manje, zaostatak je šest bodova, no, ispred Lokomotive je plus od pet bodova.

Istaknuo je trener od kojih igrača očekuje dodatni iskorak:

"Vjerujem kako će Kotarski, Fruk i Pršir potvrditi svoju kvalitetu, a napredak očekujem od Mitrovića. On je pokazao određenu kvalitetu, izuzetno dobro radi, ima podršku cijelog stožera i očekujemo da ovog proljeća 'eksplodira'. Očekujem i veliki napredak od juniora Cruza. Pokazao je kvalitetu kroz juniorsku ligu, trenira s nama stalno, potvrđuje se svakodnevno. Ima kvalitetu i treba mu minutaža, koju će na proljeće sigurno dobiti."

U prvom dijelu sezone često se isticao problem neefikasnosti, no, tijekom ovog prijelaznog roka još je Fran Brodić otišao na posudbu u Varaždin. Nominalno, prvi napadač je Senegalac Matar, koji se jednostavno nije pokazao kao dovoljno kvalitetno rješenje, 'rezerva' Makedonac Stojanovski, koji se još uvijek nije potvrdio kao pojačanje, dok se puno nade polaže u Brazilca Cruza, no, njegov nedostatak iskustva na prvoligaškoj razini primijetio se u utakmicama u kojima je nastupio. Iako, zaista se radi o izuzetno talentiranom napadaču!

"Ako se ukaže prilika za dovođenje kvalitetnog igrača, na bilo kojoj poziciji, sigurno to nećemo propustiti," poruka je stratega Rendulića.



No, glavnu riječ oko transfera vodi predsjednik Črnko: "Teško je dovesti pravog napadača u okviru našeg budžeta, a nemate garanciju da povećate efikasnost. Pokušat ćemo 'oživjeti' Matara, Stojanovski pokazuje da se polako adaptira, a Cruz je pokazao da se može na njega računati. Nismo pod pritiskom da moramo angažirati napadača, međutim, ukoliko se otvori prilika za neki angažman, pogotovo nekog mladog, razvojnog igrača, definitivno ćemo to prihvatiti."

"S nama trenira i Jurić iz trećeligaša Belišća, koji je pokazao kvalitetu i nadam se kako ćemo s njegovim klubom postići dogovor. On je jedan od takvih igrača, koji bi mogao u budućnosti mogao pokazati je li on pravo rješenje ili nije."

Osvrnuo se Črnko i o sudačkom kriteriju prema Gorici, s kojim nije baš zadovoljan.

"Činjenica je da su sve one pogreške na našu štetu, u utakmicama s Rijekom, Osijekom ili Istrom, nama odnijele devet bodova. Mi bismo tada bili konkurentni u borbi za Europi. Iako, mi smo realni, znamo gdje nam je mjesto i da mi moramo tražiti svoju stabilnost kao peti, šesti klub u HNL-u. Naravno kako ćemo dati sve od sebe da se uključimo u borbu za više pozicije, ali prije svega da iskoristimo nedostatke tih 'većih' klubova."

"Problema sa sucima ima i u Premiershipu, čak i jedan Klopp traži da bi u Engleskoj mogli suditi strani suci. Htio bih da se te greške smanje u najvećoj mogućoj mjeri, ali i da budu raspoređene na sve ostale klubove. Uveli smo VAR, sucima treba još adaptacije i vjerujem da će se situacija iz godine u godinu popraviti. Vjerujem i da će na proljeće biti manje pogrešaka kad su utakmice Gorice u pitanju."



Predstavljeni su i novi dresovi, inspirirani 'šampionskom' sezonom 2011. godine, kad je Gorica osvojila drugoligaški naslov, ali zbog zakulisnih igara HNS-a tada nije zaigrala u Prvoj HNL.

DRESOVI S MOTIVOM 'ŠAMPIONSKE' DRUGOLIGAŠKE SEZONE


Ne ukidaju se stare garniture i Gorica sada ima pet različitih kombinacija na raspolaganju. Crvena, bijela i crna boja su obilježile su taj uspjeh i cilj je potaknuti sentiment navijača. Upravo će taj uzorak biti na prsima nove kolekcije dresova.

Danas pomoćni trener Saša Sabljak tada je bio kapetan, prvi dio sezone igrao je i Matija Dvorneković, napad je predvodio Ante Budimir, danas hrvatski reprezentativac i naš cijenjeni velikogorički nogometni internacionalac, koji brane boje španjolske Osasune.



Bilo je lijepo prisjetiti se tih vremena, vidjeti kako se slavilo osvajanje trofeja. U Gorici sanjaju kako bi ove godine mogli igrati u finalu Hrvatskog nogometnog kupa i kako bi se mogli boriti za trofej. Bio bi to zaista spektakularan i senzacionalan uspjeh turopoljskog prvoligaša.

Podijeli