Novosti Sport Događanja

ZTC Velika Gorica bit će baza hitne helikopterske službe, žele i održavati helikoptere

15.03.2023. / Redakcija

Nakon niza godina u kojemu je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sa svojim vojnim transportnim helikopterima pružalo potporu u hitnim medicinskim slučajevima stižu vijesti o uvođenju hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravstva raspisalo je natječaj po kojemu bi od sljedeće godine helikopterska medicinska služba pokrivala cijelo područje Hrvatske kroz četiri stalne baze od kojih bi jedna bila smještana u Velikoj Gorici u sklopu Zrakoplovno tehničkog centra Velika Gorica te pokrivala središnji dio Hrvatske.

- Od odabranog ponuditelja se očekuje da osigura odgovarajuće helikoptere u skladu s tehničkom specifikacijom, prikladne za HHMS, i letačku posadu odnosno pilote. Naručitelj će osigurati medicinsko osoblje - liječnike, medicinske tehničare i medicinske sestre, prostor za operativnu bazu HHMS-a na prikladnim lokacijama te će ustupiti taj prostor na korištenje Pružatelju usluge bez naplate, kao i osigurati gorivo – stoji u natječaju.

Uz Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici baze će biti ZL Rijeka (Krk), ZL Osijek (Klisa), i ZL Brač, a imat će operativno središte za rad i boravak posade, hangarsko-skladišni prostor, stajanku za helikoptere te heliodrom.

Uz to što će gorički ZTC biti jedna od helikopterskih baza iz tvrtke smo doznali i da će odabranom operateru ponuditi usluge održavanja svih helikoptera kojih bi prema prvim informacijama trebalo biti šest. S obzirom na postepeni izlazak vojne letačke tehnike bazirane na ruskoj tehnologiji iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upravo u ovakvim uslugama održavanja ZTC vidi svoju budućnost.

Ugovor s helikopterskim operaterom potpisat će se na 7 godina, a natječajem je predviđeno da regija Split ima 600 sati leta te regija Rijeka 450 sati leta godišnje te pokrivenost uslugom od 24 sata dnevno. Manji broj bolnica, povezivanje otoka i turizam glavni su razlog zašto je fokus stavljen na dalmatinsko područje jer se za regiju Osijek predviđa 200 sati leta godišnje, a za regiju Zagreb do 250 sati leta. Iako regija Zagreb ima najviše stanovnika procjena je ministarstva da rasprostranjenost bolnica i cestovne veze osiguravaju hitnu pomoć u okviru „zlatnog sata“, a što nije moguće postići na obali.

Cijeli sustav trebao bi početi s radom početkom 2024. godine te biti potpuno operativan do turističke sezone.

foto: ilustracija/Pixabay

Podijeli