°C 12

ZET obustavlja promet na području Velike Gorice ako se ne potpiše ugovor! Iz Grada tvrde: To se neće dogoditi!

25.09.2020.

Maja Peranić

Za pet dana, točnije 30. rujna istječe Ugovor između Grada Velike Gorice i ZET-a kojim su definirane usluge javnog gradskog prijevoza na području grada i prigradskih naselja. Kako novi ugovor još nije potpisan, niti je važeći produljen, iz ZET-a su nam potvrdili da će, u slučaju da se to uskoro ne učini, biti primorani obustaviti prometovanje na području Velike Gorice. Dogodi li se to, od 1. listopada, građani neće imati uslugu javnog gradskog prijevoza. Iz Grada Velike Gorice kažu da se to neće dogoditi.

-U slučaju da naručitelj ne potpiše daljnji Ugovor, ZET će biti primoran obustaviti uslugu prijevoza na velikogoričkom području, a na mjesnoj samoupravi će biti daljnja odgovornost pronalaska rješenja za realizaciju linijskog prijevoza – odgovorili su nam iz ZET-a.

ZET je već tijekom rujna ukinuo liniju za Zrakoplovnu školu te nekoliko noćnih linija za što kažu kako se sve odvija prema važećem Ugovoru, uz to, kao razlog ukidanja nekih polazaka navode i epidemiološku situaciju u zemlji.

-Noćne linije, kao i noćni polasci na području cijele prometne mreže bili su obustavljeni uslijed okolnosti prouzročenih aktualnom epidemiološkom situacijom. Sukladno jesenskom voznom redu koji je na snazi od 3. rujna, odnosno povećanoj prometnoj potražnji što podrazumijeva i potrebu za proširenjem usluge, odnosno broja polazaka, na liniji 268 nema očekivanih noćnih polazaka jer obim usluge definirane važećim dodatkom Ugovora o pružanju javnog prijevoza ne obuhvaća tu količinu polazaka – stoji u odgovoru ZET-a.

Iz Grada pak tvrde da su spomenuti noćni polasci definirani važećim Ugovorom te su, nakon njihova ukidanja i sami reagirali:

-Ugovorom je između ostalog definiran obim usluge javnog prijevoza, broj linija i polazaka sukladno potrebama putnika (koji uključuje i noćne polaske). S obzirom na navedeno prijevoznik je dužan poštivati odredbe Ugovora u predmetnom dijelu. Vezano za prekid prometovanja noćne linije već smo uputili dopis prijevozniku, vodeći računa prvenstveno o korisnicima usluge javnog prijevoza na području našeg Grada da, sukladno važećem Ugovoru i Planu prijevoza, osiguraju kvalitetan javni prijevoz na obostrano zadovoljstvo. Do pisanja ovog odgovora nismo dobili povratnu informaciju-kazali su nam iz Grada.

ZET s druge strane tvrdi da spomenuti noćni polasci nisu dio tog Ugovora te da se sav promet odvija u skladu s njim:

-Sukladno važećem Ugovoru, noćni polasci na liniji 268 trenutno se ne ostvaruju, iako je ZET spreman u svakom trenutku za proširenjem usluge javnog prijevoza, a što u najvećoj mjeri ovisi o naručitelju, odnosno Gradu Velikoj Gorici s čijim su predstavnicima pregovori u tijeku. Prioritet je svakako pružanje usluge sukladno potrebama građana te zadovoljstvo korisnika prijevozničkom ponudom, no ZET ne može izlaziti iz okvira trenutnog sporazuma i obavljati uslugu za koji nisu podmireni troškovi-kažu u ZET-u.

Podsjetimo, ZET je Velikoj Gorici postao preskup, te je iz Grada najavljeno kako će se tragati za novim modelom javnog gradskog prijevoza. Godišnje je Grad Veliku Goricu subvencija ZET-a koštala oko 10 milijuna kuna, a zbog novih troškova taj iznos sada raste i do 24 milijuna kuna godišnje što dovodi u pitanje isplativosti tog troška za naš Grad. Osim toga, izgleda da je došlo do problema u komunikaciji odnosno nesporazuma između ZET-a i Grada i po pitanju noćnih polazaka, a iz Grada kažu kako će se sve to riješiti Ugovorom za naredno razdoblje.

Gradu je ostalo još samo nekoliko dana da definira odnos sa ZET-om koji je svoje uvjete postavio i najavio obustavu prometovanja na području Velike Gorice. Iz Grada su poručili da se to neće dogoditi.