Novosti Sport Događanja

Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju

04.12.2023. / Ivana Ćurić

Akcijom 'Volim život' kroz cijeli ovaj tjedan u Velikoj Gorici obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a sve kako bi se pokazalo kako žive osobe s invaliditetom našega grada, prepreke na koje nailaze gotovo svakodnevno, probleme koji ih muče, ali ukazuju i ono na što su  najviše ponosni i sve što znaju.

Prvo događanje "Fuji božićnjak" održano je još u subotu,bilo je to u organizaciji JKOSI Fuji. Danas se program nastavio u Gradskoj vijećnici gdje se sastao gradonačelnik Krešimir Ačkar s osobama s invaliditetom gdje su direktno Velikogoričani mogli upitati gradonačelnika sve što ih zanima i ukazati na sve ono što se može poboljšati kad je u pitanju život osoba s invaliditetom u našem gradu. Okupljene je u uvodnoj riječi pozdravio Darko Matić, a potom mikrofon prepustio gradonačelniku.

– Svojim životom svjedočite svima onima kojima je teško. Jedan život, jednu vjeru i jednu nadu koji mogu proizaći samo iz dobroga i toploga srca plemenitih osoba kakve definitivno jeste. Kao Grad trudit ćemo se prvenstveno riješiti probleme koji vas muče-poručio je na početku susreta gradonačelnik Krešimir Ačkar sugrađanima kojima je posvećen ovaj dan.

Na susretu je istaknuto kako slijedeće godine slijedi i donošenje nove Strategije izjednačavanje prava i mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velika Gorica.

-Pozivam da se svi aktivno uključimo da taj dokument bude nit vodilja svima nama i jasno budu zadani ciljevi koji će riješiti probleme koje imamo-pozvao je gradonačelnik.

 

Velikogoričani s invaliditetom i njihovi roditelji ukazali su na nekoliko problema s kojima se susreću svakodnevno, a za što će se pokušati iznaći rješenje, obećali su iz Grada. Ponovno se govorilo o neadekvatnoj rampi za osobe s invaliditetom kod policijske postaje, ali svi su se složili kompenzira to ljubaznost policijskih službenika koji su spremni izaći ususret.

– Imamo od ministra obećanje da će se krenuti u javnu nabavu i da će se taj dio ubrzo riješiti – rekao je gradonačelnik Ačkar po ovom pitanju.

Predsjednica udruge Suncokret Jadranka Kosović zahvalila se na suradnji jer se konačno nazire kraj dugogodišnjeg problema ove udruge koja nije imala adekvatne prostorije.

– Malo smo zakasnili s prostorom, ali dogovor je konačno postignut. Imali smo malih zapreka, no to smo riješili i prostor kada bude adaptiran s tim danom će se ući u njega – kazao je Ačkar.

Gradonačelnik je istaknuo kako je dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan, posljednjih godina povećan je i broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskoj upravi, javnim ustanovama i poduzećima, plaća se prijevoz 2kn/km za osobe s invaliditetom, uvažio je prijedlog da se uvedu barem božićnice i uskrsnice osobama s invaliditetom u narednim godinama.

Pojedini roditelji istaknuli su problem pronalaska asistenta za djecu s invaliditetom, no sudionici susreta sami su svojim iskustvom preporučili društvene mreže putem kojih bi se možda lakše pronašli asistenti.

Darko Matić podsjetio je i na nabavu novog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom u suradnji s Društvom Crvenog križa Velika Gorica.

– Uskoro ćemo nabaviti treće takvo vozilo. Odradili smo javnu nabavu i vozilo bi trebalo stići u siječnju iduće godine. Cijena mu je oko 70 tisuća eura, a mora još ići na doradu kako bi se prilagodilo osobama s invaliditetom. Nadamo se da će u ožujku biti u pogonu – rekla je Renata Deak predsjednica Crvenog križa Velika Gorica.

U dva navrata istaknuta je potreba obnove Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica za što će se Grad savjetovati s resornim ministarstvom.

-Moga sina danas tu nema, on je u radioni u Centru i ništa drugo ne dolazi u obzir kad je radiona otvorena, i stvarno moram pohvaliti sve, jer ako je moje dijete zadovoljno, onda sam ja prezadovoljna i samo mogu reći hvala svima od Gradske uprave, svim socijalnim ustanovama i službama, pojedincima-rekla je gospođa Terzić i ukazala na potrebu financijske potpore za osobe s invaliditetom.

U prostoru ispred Vijećnice svoje radove izložili su članovi Udruge Suncokret koji su posjetitelji mogli razgledati i kupiti, a susret su pjesmom uljepšala djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Program se sutra nastavlja tribinom o Zakonu o osobnoj asistenciji i Nacrtu prijedloga o inkluzivnom dodatku, u četvrtak slijedi tradicionalno druženje u Klubu 100 uz TS Harmoniju,a sve završava u subotu, 9.prosinca svetom misom u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici u 19:30 sati.

Galerija slika

Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju Volim život: Tjedan posvećen osobama s invaliditetom "baca" reflektor na sve što ih muči, ali i sve što znaju

Podijeli