Novosti Sport Događanja

Velika Gorica „seli“ iz šeste izborne jedinice u prvu

25.05.2023. / Redakcija

Velika Gorica „seli“ iz šeste izborne jedinice u prvu, usvoji li se prijedlog Vlade RH koji kreće u saborsku proceduru s ciljem poštivanja odluka Ustavnog suda.

Danas je premijer Andrej Plenković predstavio prijedlog novih izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor kojim se predlaže da ostane sustav s 10 izbornih jedinica iz kojih će se birati po 14 zastupnika, no prekrojavanjem dijela jedinica riješila bi se glavna zamjerka da svaka jedinica treba imati isti broj stanovnika po čemu i svaki zastupnik ima jednaku „težinu“ glasa.

U uvodnim riječima premijer Andrej Plenković rekao je da oko 80% birača ne mijenja svoju izbornu jedinicu, a glavna izmjena se odnosi na najveći grad.

 - Najveća promjena unosi se u grad Zagreb koji je umjesto četiri sada podijeljen u tri izborne jedinice i otklanja se prigovor da stanovnici na Jarunu ili Brezovici glasuju s biračima koji su na obali Jadranskog mora. Te specifičnosti više nema. Nema nijednog grada, osim Zagreba, koji je podijeljen u dvije izborne jedinice, nema općine, ali ima županija – rekao je Plenković kako se radi o manjoj modifikaciji postojeće karte jedinica zbog kratkog roka za raspravu jer postojeći zakon uskoro prestaje vrijediti.

Ustavni sud naložio je u veljači ove godine promjene izbornih zakona koje će osigurati jednaku težinu glasa po kojima odstupanja u broju stanovnika u izbornim jedinicama ne smiju biti veća od 5%, zatražio je da izborne jedinice što više prate administrativne granice i da se novi zakon usvoji do 1. listopada 2023.godine.

U Hrvatskoj je 19. svibnja bilo registrirano 3 646 636 birača odnosno prosječno 364 663 birača po izbornoj jedinici te dozvoljeno zakonsko odstupanje od 5% znači najveću razliku od 18 233 birača između izbornih jedinica. Trenutno su te razlike daleko veće, i preko 14% u 4. i 9. izbornoj jedinici.

Velika Gorica sada je u 6. izbornoj jedinici s 330 764 birača te je razlika od prosjeka velikih -9,50%. U novoj izbornoj jedinici imala bi 356 866 birača i odstupanje od -2,13% od prosjeka dok će se sadašnja 6. izborna jedinica se izbalansirati na 0,15% razlike.

Prvu izbornu jedinicu činili bi tako južni dio Zagrebačke županije odnosno grad Velika Gorica i općine Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica te dijelovi Zagreba odnosno gradske četvrti Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje.

Velika Gorica se sada nalazi u 6. izbornoj jedinici u kojoj su cijela Sisačko-moslavačka županija, jugoistočno dio Zagrebačke županije (Ivanić Grad, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Orle, Pokupsko, Rugvica) te jugoistočni dio Grada Zagreba.

Podijeli