Novosti Sport Događanja

Saznao da mu je jedini izlaz transplantacija srca i tada je krenula Zlatkova agonija: „Onda mi je 7. siječnja u 23 sata zazvonio telefon“

20.01.2023. / Anes Šuvalić

Među pacijentima kojima je početkom godine izvršena transplantacija u Kliničkom bolničkom centru Zagreb našao se i naš sugrađanin Zlatko Kordić. Kurilovčanin je 8. siječnja dobio novo srce i novu priliku za život. Ovaj 51-godišnjak već 29 godina služi svojim sugrađanima kao vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, a ima dvije godine ratnog staža u 153. brigadi HV-a. Njegov posao je bio štiti živote i imovinu svojih sugrađana, što je i činio sve do trenutka kada mu se život okrenuo naglavačke te je počela njegova životna kalvarija.

- To vam je bilo 14. rujna 2021. godine kad je vatrogasac Zlatko Kordić krenul u noćnu službu. Došel je do Crnog grozda, gdje je nestalo slike i tona – prisjetio se Zlatko, te dodao:

- Doživio sam infarkt miokarda. Putem su me oživljavali, a sebi sam došao negdje na Domovinskom mostu u vozilu hitne pomoći. Tako je počela kalvarija koja je trajala 16 mjeseci -

Čekao ga je dug proces oporavka. Nakon samo mjesec dana morao je opet na operaciju, kad su mu ugradili implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD). Nakon mjesec i pol dana ustanovili su nove probleme sa srčanim mišićem pa je dobio i četiri stenta. Sve je bilo u redu do travnja 2022. godine kad su počeli novi problemi.

- Počela mi se nakupljati tekućina u organizmu. Mjesec dana sam proveo na intenzivnoj dok su mu ispumpali tu tekućinu. Tada sam došao na transplantacijsku listu, a u starom srcu pojavili su se ugrušci, bila su dva tromba – objasnio nam je naš sugovornik.

Transplantacija je bila jedini izlaz. No, trebalo je to psihički izdržati šest mjeseci, do trenutka kad je 7. siječnja u 23 sata zazvonio telefon, a s druge strane je bio akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila. Obaviješten je da će mu idući dan biti presađeno srce. Taj dan je na KBC-u Zagreb obavljeno šest transplantacija. Po prvi put pacijentu su presađena pluća, a drugom pacijentu srce i jetra u jednom zahvatu. Zlatkova operacija je uspješno prošla, a pacijent se kako nam sam kaže dobro oporavlja.

- Hvala bogu ide na bolje. Najteže je bilo prva tri dana u šok sobi. Nakon toga sam bio na intenzivnoj, kad me je posjetila televizijska ekipa. Mene su izabrali jer sam se jedini došao sebi nakon operacije, jer ostali su bili još uvijek na aparatima. Čuo sam se i sa zapovjednikom Macekovićem koji je kroz šalu konstatirao da sam neuništiv. Novo srce radi na 75 posto snage, a staro je radilo na 13 posto. Ja hoću živjeti, ako izgubiš optimizam znači da si odustao – zaključio je Zlatko.

Podijeli