°C 20

S goričkog područja odselilo 750 osoba

20.12.2018.

Ivana Ćurić

U potragu za boljim životom negdje drugdje, uglavnom u inozemstvu, uputili su se i Velikogoričani. Iako brojke nisu kritične kao u drugim krajevima Hrvatske, neki podaci govore kako je turopoljsku grudu napustilo 750 osoba. Odnosi se to na one koji su odjavili svoje prebivalište na policiji.

Demografska pitanje na današnjem aktualnom satu uputio je gradskoj vlasti vijećnik SDP-a Mario Zdelar upitavši gradonačelnika koliko je Velikogoričana svoju sreću otišlo tražiti u Irsku.

- Teško Grad kroz svoje resurse može napraviti procjenu koliko se mladih odjavilo iz Velike Gorice. Možemo se zainteresirati pa prikupiti podatke od policije i proslijediti vam to. Mišljenja sam da, ako to postoji, iako je to zgodna kategorija za manipulaciju, ima odljeva, ali mislim da to nije tako dramatično kao u Slavoniji gdje se jedan Osijek gotovo prepolovio. Odgovor vam možemo poslati pisanim putem-odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić.

-Podaci do kojih sam došao su ti da je iz područja Velike Gorice 750 ljudi iselilo, istina prema nekim podacima oko 580 iz drugih krajeva se doselilo, ali problem je domicilno stanovništvo koje je otišlo. Uvijek će biti netko tko je iz siromašnijih krajeva došao tražiti tu nešto bolje, ali naši domicilni stanovnici se iseljavaju. Da, Osijek se prepolovio, a vaša stranka ima tu velike zasluge-poručio je Zdelar s govornice.

Drugo pitanje vijećnika SDP-a odnosilo se na to je li istina da je gradonačelnik odustao od saborske plaće, te prima gradsku i koji su motivi za to.

-Dobivam plaću gdje sam i gradonačelnik, tu sam dobio posao i povjerenje, uvijek je moja plaća bila gradska, smatram s obzirom na opširan posao u gradu gdje i boravim cijelog dana da tu zaslužujem plaću, pa sam time manje u Saboru. Što se tiče drugih naknada, saborski zastupnici imaju naknadu za materijalne troškove od 1500 kuna mjesečno i ako nekoga zanima taj iznos nas nekoliko dajemo u humanitarne svrhe-odgovorio je gradonačelnik.