Novosti Sport Događanja

Rak, Mihalj i Jelisavac novi direktori komunalnih tvrtki

21.02.2018. / Ivana Ćurić

Početak godine u gradskim komunalnim poduzećima obilježila je velika rekonstrukcija upravljačkog kadra kojom su, izuzev Gradskog stambenog gospodarstva V. Gorica, promijenjeni svi predsjednici uprava, a neke uprave su i proširene. VG Čistoća, VG Komunalac i VG Vodoopskrba, kao i VG Goričanka, tako su dobile nove čelne ljude sa zadatkom upravljanja komunalnog sustava grada Velike Gorice.

Bez promjene je ostala tako tek gradska tvrtka GSG Velika Gorica na čijem je čelu Tomislav Landeka. Dosadašnji prvi čovjek VG Čistoće Željko Galeković preuzeo je vođenje tvrtke VG Goričanka koja upravlja zgradom goričkog komunalnog centra pod čijim su krovom danas sve komunalne tvrtke. Najznačajnije promjene ipak su u Čistoći, Komunalcu i Vodoopskrbi.

VG Čistoću u novome mandatu vodit će diplomirani ekonomist Ivan Rak iz Velike Bune. Dosadašnjem "drugom čovjeku POUVG-a" struka su računovodstvo i revizija, a od koristi će mu biti iskustvo vođenja europskih projekata. S obzirom na stupanje na snagu novog zakona o odvojenom prikupljanju otpada pred VG Čistoćom je velik posao. Svjestan je toga i novi direktor Rak.

- Znam da sam preuzeo jednu odgovornu funkciju te se nadam da ću zadovoljiti očekivanja građana i gradske vlasti. Očekuje nas reforma gospodarenja otpadom, a najvažniji dio reforme je sustav razvrstavanja otpada. Intencija je da se otpad razvrstava u svakom kućanstvu, a moj osobni cilj je podići standard i kvalitetu ove javne usluge u našem gradu te pozicionirati VG Čistoću visoko na karti zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj - rekao nam je Rak uz kojega je novi član uprave VG Čistoće i pravnik Željko Radić.

Na čelu tročlane uprave VG Komunalca od sada je Jurica Mihalj iz Velike Mlake, a uz njega tu su kao članovi uprave (ostali) dosadašnji direktor Dragan Perić te Mario Šipušić. Mihalj, diplomirani novinar, u Komunalac dolazi s mjesta savjetnika u Uredu gradonačelnika Grada Zagreba.

- Osjećam veliku odgovornost prema građanima i razumijem našu dužnost i misiju koja je, da u suradnji s Gradom i gradonačelnikom, građanima osiguramo što bolji standard i kvalitetu života - kratko je komentirao preuzimanje nove dužnosti Jurica Mihalj koji će jednako kao i Ivan Rak zbog novih funkcija napustiti vijećnička mjesta u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice.

Magistar ekonomije Tomislav Jelisavac iz Gradića, dosadašnji direktor VG Goričanke, izabran je za predsjednika uprave VG Vodoopskrbe, a u upravu je ušao i Marko Polić iz Sesveta. Oni će biti zaduženi za vođenje najvećeg komunalnog projekta u povijesti Velike Gorice vrijednog 500 milijuna kuna koji donosi novi pročistač otpadnih voda i novu kanalizacijsku mrežu grada.

-Tu smo s ciljem da poboljšamo kvalitetu života Velikogoričanima. Znamo da VG Vodoopskrba ima krucijalan projekt Aglomeracije Velika Gorica, to je značajan projekt kojeg nam je priznala Vlada RH i to će biti glavni prioritet mene kao predsjednika i nove uprave, da to sprovedemo u djelo. Uz to VG Vodopskrba je tu za građane da poboljšamo usluge i da budu pristupačne i dostupne svima - rekao nam je Jelisavac.

Komunalni sustav Velike Gorice je velik, a o tome dovoljno govori da će troje novih predsjednika uprave upravljati s oko 460 radnika kroz tri tvrtke koje imaju godišnje prihode na razini 250 milijuna kuna. Pred svakim je značajan izazov. VG Čistoća mora u potpunosti promijeniti navike građana i uvesti u svaki dom odvojeno sakupljanje otpada, liberalizacija tržišta već tjera VG Komunalac na restrukturiranje u dijelu poslovanja u niskogradnji, a VG Vodoopskrba nosi posao koji će novim sustavom odvodnje s 150 km novih cijevi prekopati pola Turopolja. Kako uprave gradskih tvrtki imenuje gradonačelnik, u konačnici uspjeh njihova rada vrednuje se direktno - na izborima. 

Podijeli