Novosti Sport Događanja

Nova budućnost za staro sjedište POT-a: Oformljeni timovi za ispunjavanje turističkog potencijala Starog grada Lukavca

22.03.2023. / Klara Kosić

 

Grad Velika Gorica održao je na inicijativu Plemenite opčine turopoljske niz razgovora i sastanaka na kojima se razgovaralo o budućnosti Starog grada Lukavca. S obzirom da prijašnji projekt tzv. Ladovo nije dobio odobrenja konzervatorske struke odlučeno je odbaciti taj projekt.

No zato je odlučeno da se oforme novi timovi koji će voditi projekte koji bi konačno doveli Stari grad Lukavec u punu turističku funkciju.

Timovi su podijeljeni u dva dijela – jedan će biti zadužen za interpretacijski centar koji će unutar kaštela prikazati povijest lokaliteta i Plemenite opčine turopoljske uz korištenje multimedijalnih rješenja.

Drugi tim je zadužen za prostor koji okružuje kaštel odnosno perivoj u kojemu bi se smjestio arboretum sa šetnicama.

Plemenita opčina informirala se i o aktualnim problemima lokaliteta.

Krajem veljače napravljena je analiza drvoreda jablana i hrasta lužnjaka uz cestu koja prolazi uz dvorac. Od 29 stabala koja su pregledana predloženo je rušenje 13 stabala koje predstavljaju opasnost – 8 jablana i 5 hrastova, dok je za 13 stabala predloženo orezivanje kako bi se umanjila opasnost od odlamanja trulih dijelova krošanja. Dodatno, u šumi je nekoliko stabala ove zime se urušilo te se ovih dana uklanjaju srušena stabla.

Nastali su i problemi u procesu obnove od potresa stradalog kaštela. Pokazalo se da dio predloženih mjera za konstrukcijsku obnovu koja bi omogućila statičku sigurnost objekta nije adekvatan te je izvođač radova pauzirao radove dok se ne definiraju nova rješenja.

- Sve zajedno, zadali smo si rok do kraja lipnja za pripremu novih idejnih rješenja po kojima bi se dalje radilo kako bi se pripremila sva projektna dokumentacija koja bi omogućila prijavu na vanjske izvore financiranja, a koji bi osigurali budućnost ovog najstarijeg objekta u Turopolju – poručili su iz Plemenite opčine turopoljske.

Galerija slika

Nova budućnost za staro sjedište POT-a: Oformljeni timovi za ispunjavanje turističkog potencijala Starog grada Lukavca Nova budućnost za staro sjedište POT-a: Oformljeni timovi za ispunjavanje turističkog potencijala Starog grada Lukavca Nova budućnost za staro sjedište POT-a: Oformljeni timovi za ispunjavanje turističkog potencijala Starog grada Lukavca

Podijeli