
Murano najukusnija jagoda u Zagrebačkoj županiji: „Nedostatak sunca usporio je berbu, ali je kvaliteta vrhunska”
Sorta jagoda murano najukusnija je jagoda u 2025. godini. Odlučili su tako potrošači na 23. ocjenjivanju plodova sorti jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije, a koje je održano u Sobočanima, na obiteljskom imanju „Ladanj kod strica“.
-Najbolje ocijenjena sorta je ona koja zadovolji više kriterija i koja od potrošača dobije najbolje ocjene. Tri su glavna kriterija za ocjenjivanje jagoda, radi se o fizikalnim svojstvima, kemijskim svojstvima i vanjskom izgledu. U svakoj kategoriji postoje i pod kategorije i na temelju toga se dobije ukupna ocjena za svaku sortu. Što je veći broj potrošača koji ocjenjuju, onda nam je ocjena kvalitetnija – objasnio je prof. dr. sc. Borisa Duralije sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Potrošači su ocjenjivali 12 različitih sorti jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije, a koje se mogu kupiti na tržnicama i štandovima.
- Sorte se vrlo brzo mijenjaju, imamo i neke nove koje još nisu bile na ocjenjivanju. U proizvodnji su najzastupljenije i dalje clery, joly i albion.
Sorta murano ušla je u proizvodnju prije desetak godina.
-Radi se o stalnorađajućoj sorti, koja se uzgaja u zaštićenim prostorima tijekom cijele godine, a urod se bere tijekom šest mjeseci - rekao je Duralija naglasivši kako su stalnorađajuće sorte sve popularnije među proizvođačima jer su tražene, posebice u vrijeme turističke sezone.
Za uzgoj jagoda prvenstveno je potrebna dobra sorta koja ima dobru genetiku da bi se dobila svojstva koje potrošač ocjeni kao kvalitetnu jagodu.
-Također su potrebni dobri uvjeti uzgoja. Uvijek kažem potrošačima da su najbolje jagode kada je sunčano vrijeme. Tada jagode nakupe puno suhe tvari, odnosno šećera i aromatskih tvari.
-Svrha ocjenjivanje je da bi proizvođači znali što potrošači preferiraju i na temelju toga znali koju sortu će posaditi. Budući da se jagode sade svake godine, puno je brža izmjena sortimenta i onaj proizvođač koji ne posadi nove sorte je osuđen na propadanje jer ne ostvaruje profit i bez profita nema sredstava za ulaganje i za nove proizvodne cikluse – poručio je prof. Duralija.
Izazova u uzgoju jagoda u Zagrebačkoj županiji itekako ima.
-Proizvođači jagoda već znaju da tlo za uzgoj jagoda treba biti malo lakše da bi mogli što višu gredicu povući. Također, pratimo uvjete kako bi nam berba bila što ranije jer su potražnja i cijena tada veće.
Na površini od jednog hektara Gordan Kolovrat iz Petrovine uzgaja jagode na hidroponski način. Ova godina se, zbog nedostatka sunca, pokazala lošom za kvalitetu i slatkoću jagoda. U odnosu na prošlu godinu, prinos jagoda manji je za 30 posto.
-Jagoda se uzgaja u kokosu i hrani se hranjivim gnojivima putem jedinice, što znači da se ne uzgaja u zemlji. Jagoda uzgojena na hidroponski način bere se na visini od metra i 20, što je lakše za berače. Prinos ovisi o tome kakva je godina – ističe Kolovrat.
-Ove godine su jagode dobre, malo kasne s dozrijevanjem u odnosu na lani, ali im je kvaliteta dobra – kazao je Željko Varga, predsjednik Udruge jagodara Zagrebačke županije koja broji 11 članova.
-U zadnje četiri godine broj članova se prepolovio. Imali smo pola milijuna sadnica jagoda, sada smo na otprilike 250 tisuća. Najveći razlog je prodaja i nedostatak radne snage. Prije smo imali 30 štandova u Zagrebu, a ove godine imamo samo četiri – iskren je Varga.
Zagrebačka županija nizom mjera pomaže jagodare.
-Radi se o mjerama za podizanje nasada, sustava navodnjavanja i folija. Osnovni uvjet je da uzgajivači imaju minimalno 500 kvadrata u proizvodnji. Također, županija pomaže i u promociji proizvođače jagoda kao što je ovo potrošačko ocjenjivanje i sufinanciranja troškova štandova na području Zagreba i Zagrebačke županije. Smatramo da jagodu kao sezonsko voće koje dozrijeva u tri do četiri tjedna trebaju konzumirati naši žitelji – istaknula je Gordana Županac, osoba ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.
Unatoč svim mjerama, proizvodnja jagoda na području Zagrebačke županije je u padu. Prema podacima iz kraja 2024. godine, 44 jagodara uzgaja ovo ukusno sezonsko voće na 12, 2 hektara površine, a pretežno je zastupljena plastenička proizvodnja.
(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Murano najukusnija jagoda u Zagrebačkoj županiji: „Nedostatak sunca usporio je berbu, ali je kvaliteta vrhunska”

Medicinski centar Gorica upozorava: sve više je mlađih od 50 godina s problemom raka debelog i završnog crijeva!

Idući tjedan zaprašivanje komaraca na području grada i okolice

Budi mRAK: U Gimnaziji Velika Gorica provedena akcija cijepljenja protiv HPV-a

[FOTO] Bez senzacije u Poreču: Sorić svojim obranama držao Goricu u igri, Zagreb u finišu dodao gas i ušao u 32. finale Kupa Hrvatske

[FOTO] Jura Pršir zapalio plamen na otvaranju Sportskih igara mladih: Jedan od najljepših trenutaka, kad vidite toliko dječjih osmijeha na jednom mjestu!
