Novosti Sport Događanja

KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja

17.06.2022. / Klara Kosić

Glazba je oduvijek bila sastavni dio života u Mraclinu. Pjevalo se u kući i na ulici, u polju i u školi, u svim životnim prilikama. A zatim je, upravo u lipnju davne 1922. godine, osnovan ženski crkveni pjevački zbor „Vjenčić”, što je postao temelj organiziranog kulturno umjetničkog djelovanja u Mraclinu, a jučer je obilježio stotu godinu postojanja kao Kulturno umjetničko društvo Dučec.


Na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 100 godina kulturno umjetničkog amaterizma simbolično je predstavljena nova zastava našeg društva koju su izradile Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, te su podijeljene nagrade Lira za istaknuto djelovanje putem sponzorstva i podrške, kao i osobno i obiteljsko djelovanje u KUD-u „Dučec”. Okupilo se mnoštvo ljudi koje nije omela ni kiša ni grmljavina, što pokazuje koliki utjecaj KUD „Dučec” ima kao nositelj tradicijske kulture.

Tijekom prošlosti promijenio je nekoliko imena: od početnog imena „Vjenčić”, postalo je „Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Kopač”, pa Kulturno prosvjetno društvo Ivan Goran Kovačić, 1968. godine KUD „Dučec”, pa KUD Josip Galeković da bi od 1996. kao konačno ime vratio KUD „Dučec”.


- Ovo nije samo škrinja s folklornim blagom, ovo je već stotinu godina osnova mraclinskog društvenog života, osobna iskaznica našeg mjesta koja se prenosi iz naraštaja u naraštaj, zajedno s poukom o tome kako biti dostojan onog najvrjednijeg iz vlastite povijesti. - rekao je u početnom pozdravu predsjednik KUD-a Matija Kos.
Zaista, bogatstvo ovoga društva proteže se kroz brojne sekcije koje kroz njega djeluju. Radile su se katoličke akcije, organizirale dramske skupine, usmene novine, kino projekcije, knjižnice i drugo. Danas kroz ovo društvo uz prvu folklornu skupinu, veteransku te vokalnu, djeluju i dvije dječje folklorne skupine, tri tamburaške, te društvo ukupno broji preko 170 aktivnih članova.


- Sto godina znači puno. Onih koji su osnovali ovo društvo među nama nažalost više nema. Za sto godina neće biti ni nas. Ali postojat će poveznica kroz kulturnu baštinu, da sve generacije s koljena na koljeno prenose sve ono što treba naslijediti, preko pjesme, plesa i preko govora. - rekao je predsjednik mjesnog odbora Mraclin, Tihomir Hubak.

Pjesma, ples i govor Mraclina danas se čuje diljem zemlje, ali i izvan nje. Društvo je gostovalo u mnogim dijelovima svijeta, od Češke do Kanade i od Makedonije do Švedske, a 2008. godine „Dučec” je dobio nagradu Zagrebačke Županije za izniman doprinos ugledu i promociji županije, te je izdana monografija kulturno umjetničkog rada u Mraclinu.


No osim djelovanja na području kulturnog i folklornog amaterizma, društvo sve više radi na promicanju i očuvanju lokalne tradicije i baštine kroz kulturne manifestacije u Mraclinu. Posebni su tu upravo „Dani svetog Vida” koji se odvijaju kroz tjedan dana uoči blagdana zaštitnika Mraclina, Sv. Vida, 15. lipnja, te projekt „Dučecove spelancije” koji obuhvaća programe kulturnog značaja u najširem smislu i priređuje se tijekom cijele godine.
- Sve ovo možda ne biste postigli da nije u vama bilo jedne ljudske vrline koju ste izgradili međusobno u zajedništvu. Borili ste se svih ovih stoljeća da bi ovakvo selo krasno izgradili koje je poznato po cijelom svijetu po čardacima – rekao je Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga grada Velike Gorice.

Na svečanoj sjednici zahvalnost kulturno umjetničkom i društvenom djelovanju izrazili su i predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke Županije Zlatko Herček , zamjenik župana, Ervin Kolarec i državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl.

- Nažalost dvije godine unazad nisu se mogle održavati smotre, no zato ove godine imamo navalu Publika je jedva dočekala, a mi isto u Zajednici želimo pratiti i pružati potporu, da se dugo pleše, pjeva i svira te da budu ponos kako svojeg mjesta, sela Mraclina, tako i grada Velike Gorice, naše Zagrebačke Županije i države Hrvatske – rekao je Zlatko Herček i u ime Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije predao predsjedniku Matiji Kosu povelju za 100 godina djelovanja KUD-a Dučec.

Zamjenik župana, Ervin Kolarec, poručio je da je Zagrebačka Županija kroz program javnih potreba u kulturi ove godine izdvojila gotovo četiri milijuna kuna i odobrila četiri programa koja će biti realizirana, a podijelio je i novost da će se 14. srpnja na svečanoj sjednici skupštine Zagrebačke županije nagraditi bivši predsjednik KUD-a „Dučec” Vjekoslav Kovačić za rad u kulturi, a koji je ovom prigodom postao kum „Dučeca”.

Obratio se i gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.
- Vi još uvijek imate nultu stopu delinkventnog ponašanja. Nemate zabilježen ni jedan prijestup maloljetnika, i to se upravo pripisuje ovom društvenom radu i djelovanju koje smo danas na najbolji mogući način osvjedočili kroz ovu 100 godišnjicu – rekao je gradonačelnik i poželio im nastavak uspjeha.

Dani svetog Vida u slavljeničkom ruhu će do kraja vikenda održavati zabavni program: danas navečer u 20:30 sati će se održati velki koncert zahvale svih skupina KUD-a "Dučec", a sutra će se u 15 sati održati Sedmi memorijalni malonogometni turnir "Blaž, Žina i Gale" na betonskom igralištu NK Mraclin. U nedjelju će se članovi društva prisjetiti svih onih kojih nema na svečanoj misi za pokojne članove KUD-a.

Galerija slika

KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja KUD „Dučec” obilježio je 100 godina djelovanja

Podijeli