Novosti Sport Događanja

Kinezi o ulaganjima: "Želimo raditi brzo"

19.04.2019. / Petar Brnada

U Velikoj Gorici danas je potpisan Sporazum kojim je formirano partnerstvo između Grada, Nogometnog saveza Zagrebačke županije i kineske kompanije Z-run Well Ton Industry.

Kako su istaknuli iz Grada, svrha sporazuma je definirati okvir za stranke u suradnji na području namjeravanih ulaganja Z-Runa u sportsku infrastrukturu grada Velike Gorice (osobito ulaganja u nogometnu infrastrukturu, uključujući nogometni stadion i nogometni kamp s pratećim sadržajima te osnivanje Akademije nogometa) i opći razvoj sportske i ostale industrije u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji.

-Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona, i rezultat toga je današnje potpisivanje Sporazuma. Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima i veseli me činjenica da se taj interes proširio i van naših granica te da poslovne namjere iskazuju strani investitori- rekao je danas gradonačelnik Dražen Barišić.

Kako je dalje istaknuo gradonačelnik Baršić, spremni su ponuditi lokaciju za jedan od najvećih i najmodernijih nogometnih stadiona u Hrvatskoj što je i logično jer se nalazimo pokraj grada Zagreba.

-Kinesko izaslanstvo kod nas boravi nekoliko tjedana, naša suradnja traje već nekoliko godina i mi smo već nekoliko godina nudili mogućnost ulaganja u sport. Međutim sada ovaj strateški pristup kojemu svjedočimo otvorit će jednu novu dimenziju naše suradnje na način da ćemo promišljati kako uz sport i u izgradnju stadiona i nogometne akademije, unaprijediti tu suradnji i omogućiti da se kineski kapital realizira- kazao je Barišić.

Oduševljeni lokacijom

Kako je rekla, Jiang Yu, osnivačica Z-Run kompanije, Hrvatska je prošle godine zbog Svjetskog prvenstva privukla veliku pozornost kako cijeloga svijeta, tako i Kine, pa su vrlo sretni što postaju dio sporta u našoj zemlji. 

-Zahvaljujem partnerima iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) koji su posredovali kod našeg dolaska u Republiku Hrvatsku. Znamo da hrvatski nogometni navijači očekuju kvalitetniju sportsku infrastrukturu, posebno nogometne stadione i veselimo se što možemo biti dio ovog važnog projekta. Mislimo da imate fantastičnu lokaciju i vidimo veliki potencijal u tome, posebno po pitanju sporta. Mi ovdje želimo raditi i želimo raditi brzo- rekla je Jiang Yu.

"Završni čin prema infrastrukturi"

Podršku projektu dao je i Nogometni savez Zagrebačke županije te je kao jedan od potpisnika Sporazuma izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na razvoju sportske infrastrukture u Velikoj Gorici.

-Sportska infrastruktura koja je i predmet prvih aktivnosti definiranih ovim sporazumom će doprinijeti ne samo boljim uvjetima za rad i natjecanja kako u našoj županiji tako i u Hrvatskoj, već će i ova buduća suradnja uvjeren sam dati doprinos razvoju nogometa u obje zemlje. Svi znamo koliko smo i vremena i pera potrošili na infrastrukturu unutar naše zemlje i koliko smo zapravo i ustvrdili da unatoč slabim infrastrukturnim potencijalima kojima raspolažemo, koliko smo genetski zapravo predisponirana zemlja za ostvarivanje ovakvih rezultata. Moram napomenuti da ovaj potez koji danas povlačimo znači puno ne samo za područje grada i cijele regije nego i za politiku Grada prema sportu koju Grad pokazuje unazad 10-ak godina, i Gorica je definitivno na taj način i na mapi Hrvatske i Europe izrasla u jedan sportski grad i ovo je samo jedan završni čin prema infrastrukturi- izjavio je predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije Nenad Črnko.

U svrhu realizacije ciljeva Z-Run će osnovati trgovačko društvo, a u kasnijoj fazi realizacije projekta, partneri će sklopiti ugovor o konzorciju kojim će utvrditi obveze i način ispunjenja obveza ugovornih strana, profesionalnu i tehničku diobu poslova, sadržaj i način ostvarivanja ugovorene suradnje.

Z-Run Well Ton Industry je kompanija koja posluje temeljem potvrde i odobrenja Državne uprave za industriju i trgovinu Narodne Republike Kine i koja ima ozbiljnu namjeru ulagati i razvijati različite projekte u Republici Hrvatskoj, posebice u Zagrebačkoj županiji. Poslovna djelatnost Z-Run-a obuhvaća ulaganja, građevinske poslove, poslovanje u području trgovine, prehrane, proizvodnje, poljoprivrede, kulture, zaštite okoliša, nekretnina, energije, financija i logistike.

Podijeli