Novosti Sport Događanja

Još jedan Goričanin postao član HAZU-a

18.06.2022. / Redakcija

Naš sugrađanin prof. dr. sc. Ivan Petrović, redoviti profesor u trajnome zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, izabran je za redovitoga člana u Razredu za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na redovitoj sjednici Izborne skupštine HAZU-a održanoj 19. svibnja 2022.

Akademik je utemeljitelj i voditelj Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) na FER-u, direktor Instituta za robotiku u ICENT-u (od 2017.) i suosnivač i suvoditelj Hrvatskoga robotičkog digitalnog inovacijskog središta (CROBOHUB) u ICENT-u (od 2016.) te suvoditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (od 2015.).

Za razdoblje 1. srpnja 2021. – 30. lipnja 2024. izabran je na akademsku poziciju profesora bez zapošljavanja (Professor, Status Only) u Institutu za zrakoplovne studije Sveučilišta u Torontu (engl. Institute for Aerospace Studies of the University of Toronto). U svome se 37-godišnjem znanstvenom radu bavio širokim spektrom problema vezanih za istraživanje i razvoj teorije automatskoga upravljanja i njezine primjene u upravljanju složenim tehničkim sustavima sa značajnim osobnim utjecajem na razvoj toga područja u Republici Hrvatskoj i s prepoznatljivim doprinosom u svjetskim okvirima. Za istaknute je rezultate u znanstvenom i stručnom radu do sada dobio 18 nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističu Nagrada Rikard Podhorsky Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (2008.), Godišnja državnu nagradu za znanost (2011.), Zlatna plaketa Josip Lončar FER-a (2013.), Nagrada za znanost FER-a (2015.), Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2017.), Nagrada Nikola Tesla Hrvatske sekcije IEEE (2019.), Nagrada Fran Bošnjaković Sveučilišta u Zagrebu (2021.) i Nagrada Grada Zagreba (2022.).

Ivan Petrović od 2000. s obitelji živi u Velikoj Gorici. Supruga prof. dr. sc. Bernardina Petrović redovita je profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sin Luka Petrović zaposlen je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a kći Marija Petrović na Institutu Ruđer Bošković.

Čestitamo akademiku Petroviću na sjajnom postignuću!

Podijeli