Novosti Sport Događanja

Izglasani su dobitnici Nagrada Grada Velike Gorice!

28.11.2022. / Redakcija

Danas je na Gradskom vijeću jednoglasno usvojena odluka o dobitnicima Nagrada Grada Velike Gorice.

Na javni poziv pristiglo je 20 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba, a nakon razmatranja Povjerenstvo se odlučilo za deset dobitnika. A

- Sukladno Odluci o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, nakon temeljitog razmatranja svih pristiglih prijedloga, Povjerenstvo se odlučilo dodijeliti 10 nagrada: jednu Povelju Grada velike gorice za životno djelo, četiri Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića, jednu Nagradu Grada Velike Gorice Krčka vrata, dvije Nagrade Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica” i dvije Nagrade Grada Velike Gorice Turopoljsko srce – poručili su iz Povjerenstva.

Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo dobila je Katica Matković Mikulčić, koja je ostavila neizbrisivi trag kao promotor kulture u javnom prostoru, te u brojnim pisanim publikacijama i izdavačkim projektima. Kao kreativna osoba dala je osobni autorski doprinos velikogoričkom kulturnom krugu, objavila je autorske knjige s turopoljskom tematikom, uređivala monografije, leksikone te objavljivala tekstove u lokalnim i nacionalnim publikacijama i časopisima. U Veliku Goricu dovodila je i promovirala umjetnike i kulturne djelatnike iz drugih sredina, okupljala, umreživala ustanove, pojedince i udruge u kulturi, na lokalnom i nacionalnom nivou. Dugogodišnjim kulturnim djelovanjem sudjelovala je, inicirala, osmislila i vodila veliki broj kulturnih projekata kojima je prezentirala i promovirala kulturnu baštinu Turopolja i Grada Velike Gorice.


Turopoljska udruga skauta TUR, Silva Golemac-Mihanović, Krunoslav Milatović i Željko Mihalj dobitnici su Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića.

Turopoljska udruga skauta TUR osnovana je prije točno 30 godina, a članstvo najvećim dijelom čine djeca u dobi od 8 do 15 godina. Od osnutka je kroz udrugu u izvođački program bilo uključeno više od dvije tisuće djece i mladih s područja našega grada. Najveći broj izviđačkih aktivnosti organizira se i provodi u prirodi, na čistom zraku, te obuhvaća kretanje, natjecanje, igru i zabavu.

Gospođa Silva Golemac-Mihanović nagradu je dobila zbog predanosti socijalnom radu. U svom profesionalnom radu posvetila se unaprjeđenju socijalnog rada kod odraslih osoba, žrtava obiteljskog nasilja, a posebno je značajan njen doprinos u radu s osobama ovisnim o alkoholu. Godinama pomiče granice i dokazuje snagu i vrijednost profesije socijalnog rada u kreiranju zajednice osjetljive na potrebe običnog čovjeka. Snažno usmjerena na razvoj zajednice okuplja i povezuje sve dionike, potiče promjene i vješto upravlja tim procesima. Kao voditeljica kluba liječenih alkoholičara August Šenoa, djeluje posljednjih 30 godina, a kroz rad udruge prošlo je na stotine korisnika. Gospođu Silvu nazivaju „dušom kluba” te za nju nikada nisu postojali otpisani. Njezin broj mobitela zna svaki njezin korisnik i uvijek je dostupna i spremna pomoći kako u osobnom, tako i u obiteljskom i poslovnom životu.

Krunoslav Milatović nagradu je zaslužio aktivnim djelovanjem u dobrovoljnom vatrogastvu od 2006. godine, a od 2013. godine predsjednik je DVD Kuče. Svojim angažmanom izvukao je društvo iz financijskih problema i okupio ljudstvo koje se uključilo u operativu i pokrenulo rad društva. Njegovom zaslugom DVD Kuče danas broji 62 članova, od kojih je 19 operativnih članova, te oko 70 članova vatrogasnih pomladaka i vatrogasne mladeži. Također je zahvaljujući njegovom angažmanu izgrađen novi vatrogasni dom u Kučama. Prijateljskom suradnjom s DVD-ima iz Njemačke osigurao je 2022. godine donaciju od preko 50 000 eura, a DVD Kuče potpuno je opremljeno. Do sada je gospodin Milatović inicirao i s DVD-om Kuče organizirao četiri Kupa DVD-a Kuče za djecu i mladež te tri Memorijalna kupa za seniorske ekipe naziva memorijal Srečko Sambolek.

Željko Mihalj aktivni je djelatnik NSZŽ i predsjednik Nogometnog saveza Velike Gorice, a uz brojne funkcije i aktivnosti koje obavlja unutar županijskog i gradskog nogometnog saveza, stalni je član natjecateljske komisije Hrvatskog nogometnog saveza. Na mjestu predsjednika NS Velike Gorice je od 1997. godine, tj. od samog osnivanja Saveza, a u turopoljskom nogometu je više od 50 godina. Zahvaljujući njemu Grad Velika Gorica i Županijski savez po broju nogometnih klubova nalaze se u samom vrhu hrvatskog nogometa. Gospodin Mihalj je cijenjen sportski djelatnik kako u Velikoj Gorici, tako u Zagrebačkoj županiji i cijeloj Republici Hrvatskoj.

Mladi poljoprivrednik iz Velike Kosnice, Ilija Jurić, dobitnik je Nagrade Grada Velike Gorice „Krčka vrata” kojom se daje priznanje ovom velikom uspjehu koji je u kratkom vremenu postigao u poljoprivrednom gospodarstvu svojim brandom Tukan greens . Kruna poslovanja svakako je nagrada najboljeg mladog poljoprivrednika ove godine, a samim time dobio je i priliku predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu na izboru najboljeg europskog poljoprivrednika.

Jednu Nagradu Grada velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica” otišla je u ruke KUD-u „Dučec” iz Mraclina. Od crkvenog zbora Vjenčić, osnovanog u lipnju 1922. godine do današnjeg KUD-a Dučec proteže se stoljetna tradicija kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu. Dučec nije samo škrinja s folklornim blagom, već stoljetna osnova mraclinskog društvenog života. Ime Mraclina pronose iz samoga srca Turopolja u sve krajeve Lijepe Naše, pa i po svijetu: od Češke do Kanade i od Švedske do Makedonije.

Drugu „Zlatnu turopoljsku podgutnicu” dobio je Dražen Lučan koji je više od 40 godina amaterskog rada posvetio Šiljakovini i mnogim drugim ljudima i udrugama kojima je njegova pomoć trebala. Kroz svoj rad u društvenoj zajednici pridonio je unaprjeđenju ne samo kulturnog, već i vjerskog i sportskog života, dobrovoljnog vatrogastva i mjesnoj samoupravi.

Nagrada Grada Velike Gorice Turopoljsko srce dodijeljena je humanitarnim udrugama, odnosno društvima - „Buvljakušama” i Društvu žena Buševec.

Udruga „Buvljakuše” djeluje službeno od 10. svibnja 2019. godine, a neslužbeno još i tri godine ranije. Organiziranjem brojnih humanitarnih akcija pomažu drugima u potrebi, a najposvećeniji su najosjetljivijoj skupini – djeci.

Društvo žena Buševec svojim naporima već dugi niz godina pomaže potrebitima s naglaskom na osobe starije životne dobi, samohrane roditelje, udovice ili udovce, te djecu s teškoćama u razvoju. Osim toga, aktivno sudjeluju u društvenim događanjima svoga sela, promičući lokalnu kulturnu baštinu i tradiciju. Ono što posebno čini vrijednim ovo društvo su mlađi ljudi kojih je svake godine sve više u Društvu, te se tako promiče svjesnost o humanitarnom djelovanja, volontiranju i ljubavi koja nam je svima potrebna.

Podijeli