Novosti Sport Događanja

Iskra koja je pokrenula požar: Podignut optužni prijedlog protiv VG Tržnog centra

31.01.2023. / Redakcija

Posljednji događaji s požarom otpada na tržnom centru, otpada koji je postao sastavni dio vizure nekoć središnjeg mjesta susreta građana i trgovine, nastavak su priče o potpunom neredu na tržnom centru – higijenskom, upravnom i vlasničkom.

Iako smo se ponadali da će nakon nekoliko inspekcija i prijava, koje su prošloga ljeta potaknule na minimalne napore vlasnika da se prostor počne održavati, stvari pokrenuti na bolje danas je vidljivo da su se problemi nastavili gomilati poput otpada koji je iza tržnice rastao. Kako smo ovih dana se raspitali, odvoz otpada na ovoj lokaciji ugovoren je na jednom tjedno međutim odvozio se i interventno po potrebi zbog velikog broja korisnika, te privatnih osoba koje također izbacuju otpad na tržnom centru obzirom na činjenicu da prostor na kojem se nalaze spremnici nije ograđen i pod ključem. Zbog svega, otpad koji nastaje na tržnom centru sada se do preuzimanja odlaže u garaži.

Upitali smo Grad Veliku Goricu što je učinjeno po pitanju ove situacije, a odgovoreno nam je kako je komunalno redarstvo Grada Velike Gorice nakon postupanja sanitarne inspekcije obilazilo mjesto na koje tržni centar odlaže otpad te u više navrata pokušalo obavijestiti upravitelja tržnog centra VG Tržni centar d.o.o., ali bezuspješno, o problemima odlaganja otpada i pokušaja rješavanja problema. Uz obavijesti, obaviješteni su i djelatnici tržnog centra kako nije moguće stupiti u kontakt s odgovornom osobom.

- U razgovoru sa sanitarnim inspektorom utvrdili smo da je do sada obavljen inspekcijski nadzor na inicijativu Grada i temeljem učestalih prijava građana te je pokrenut upravni postupak po službenoj dužnosti kojim izdanim rješenjem je naređeno otklanjanje nedostataka, osiguranje sanitarno tehničkih i higijenskih uvjeta u dijelu objekta koji podliježe sanitarnom nadzoru. Kontrolom izvršenja rješenja sanitarna inspekcija utvrdila je da nije postupljeno po izvršnom rješenju inspekcije, stoga je pokrenut prekršajni postupak i podnesen optužni prijedlog protiv t.d. VG tržni centar d.o.o. – odgovorili su nam iz Odjela za komunalne djelatnosti.

Pravna osoba može biti kažnjena od 30 do 120 tisuća kuna, preračunato u eure, obzirom da nije postupila po rješenju inspekcije, a odgovorna osoba u pravnoj osobi s novčanom kaznom od 3 do do 20 tisuća kuna.

U cijelom ovom neredu, uz nesigurnost poslovanja, steće se dojam da su svi vlasnici – većinski, ali i manjinski, digli ruke od sređivanja toga nereda koji već 20 godina sve više vodi tržni centar u propast. Uz građane koji to sve gledaju, najveći gubitnici zatvaranja tržnog centra bili bi deseci malih suvlasnika koji svoju životnu egzistenciju osiguravaju u ovakvim uvjetima.

Podijeli