Novosti Sport Događanja

Gradsko vijeće usvojilo proračun za 2023. godinu težak 93.277.910,00 eura

28.11.2022. / Anes Šuvalić

Sa 16 glasova za, sedam glasova protiv i jednim suzdržanim na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice usvojen je proračun za 2023. godinu. Novi proračun donio je i neke promjene. Uvođenje eura od 1. siječnja kao službene valute u Republici Hrvatskoj uvjetovao je da sve stavke budu prikazane u eurima, a novi Zakon o proračunu predvidio je da proračun bude manje detaljan kako bi se omogućila veća fleksibilnost u izvršavanju proračuna.

Za 2023. godinu u proračunu se planiraju prihodi i primici u iznosu od 93.277.910,00 eura. Taj iznos sadrži i višak prihoda koji se prenosi iz prethodnog razdoblja u iznosu od 134.580,00 eura koji je projiciran kao višak namjenskih i vlastitih prihoda proračunskih korisnika.

- Ovaj proračun donosimo u uvjetima visoke stope inflacije uzrokovane globalnim sigurnosnim, ekonomskim i energetskim krizama. Glavni naglasak je osiguranje funkcioniranja grada u ovim izazovnim vremenima bez zaustavljanja razvojnih projekata i smanjenja ili gašenja socijalnih programa. Nastavljamo s izgradnjom vrtića i vrtićkih kapaciteta, a poznato je da smo uspješno aplicirali za sredstva kojim ćemo izgraditi još dva vrtića i osigurati skoro 400 novih mjesta. Nastavljamo sa stipendiranjem studenata i učenika, a broj stipendija za deficitarna zanimanja povećali smo s 30 na 50. Osigurano je financiranje svih gradskih zajednica koje su stupovi društva u našem gradu. Svi oni okupljaju veliki broj naših sugrađana, posebice mladih, i svojim radom oplemenjuju Veliku Goricu i Turopolje - poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Velika sredstva u ovom proračunu izdvojena su za projekte energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Najznačajniji su modernizacija javne rasvjete i postavljanje solarnih panela na krovove zgrada javne namijene kroz projekt Velika Gorica solarni grad.

Gradonačelnik je najavio i pokretanje projekata koji su godinama bili najavljivani poput novog autobusnog terminala, centra za starije osobe, uređenja željezničke stanice, izgradnje mosta u Čičkoj Poljani i nove škole u Dubrancu.

Opozicija je stvar vidjela malo drugačije, a za raspravu se u ime Kluba vijećnika SDP-a javio Ivo Jelušić.

- Prihodi su u ovom prijedlogu stali na jednu stranicu, a neki gradovi s kojima bi se trebali mjeriti su ih stavili tablice na čak četiri. Vid sve, iz svakog pojedinačnog izvora koliko se planira uprihodovati, ali ne i iz ovog. Budite transparentniji. Ja sam ovdje govorio već tri puta da se neće temeljni prihod proračuna, porez na dohodak, biti realiziran u mjeri u kojoj je rečeno. 2021. godine planirano je 241 milijun kuna, a realizirano 178 milijuna. Ja sam još tada upozoravao na to, a na vašu žalost pokazalo se da sam bio u pravu. Onda se ove godine planira povećanje od gotovo 50 posto onoga što se nije uprihodilo niti prošle godine i vidjet ćete da ću opet biti u pravu – poručio je Jelušić.

Vijećnik Ivan Bekavac ispred Kluba vijećnika MOST-a i HSP-a upozorio je kako su rashodi namijenjeni financiranju programa razvoja sporta i rekreacije, socijalne skrbi, zdravstva i kulture reducirani za gotovo 40 posto.

- Vidimo kako na naplatu dolazi 4 milijuna eura glavnice kredita komercijalnim bankama i drugim državnim ustanovama, što nas podsjeća na činjenicu kako brojne kapitalne projekte gradimo iz kredita, odnosno koliko je krhka financijska struktura našeg proračuna. Očekivana vrijednost glavnice duga po kreditima koncem iduće godine bit će 17 168 000 eura te 3 milijuna eura novih jamstava, što je 30 posto realnog proračuna – upozorio je Bekavac.

O prijedlogu proračuna govorio je ispred Kluba vijećnika Milan Bandić 365 Zvonko Kunić. Dotaknuo se novina vezanih za proračun te objasnio kako je zakonodavac promjenama htio postići da on bude operativniji i da se lakše izvršava te da ima manje potrebe za rebalansima.

- Ono što mene stalno muči je dilema jesu li proračun i programi javnih potreba, posebice programi građenja i održavanja komunalne infrastrukture, trebali ići na javno savjetovanje. Ako smo imali anketu, mislim da bi bilo dobro da smo išli na savjetovanje s javnošću. Ništa ne košta, a lijepo je vidjeti. Imam dojam da sam ja zadovoljniji proračunom nego naš gradonačelnik. Vidim nove projekte koji me čine zadovoljnim poput izgradnje škole u Dubrancu, projektiranje autobusnog kolodvora, izgradnje novih vrtića, nathodnika nad željezničkim kolodvorom, mosta u Čičkoj Poljani, a najviše me zanima centar za starije osobe i ulaganja u gradska groblja- objasnio je Kunić.

Podijeli