Novosti Sport Događanja

FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali"

04.12.2023. / Redakcija

Nakon što je 27. siječnja 2021. godine zbog oštećenja zadobivenih u potresu skinut toranj "turopoljske katedrale", danas crkva Navještenja ponosno stoji u svom punom profilu.

Djelatnici tvrtke Gradel vratili su zvona i kapu zvonika na toranj goričke crkve. Sve se odvijalo i pod budnim okom župnika Norberta Ivana Koprivca kojem su podršku dali gradonačelnik Krešimir Ačkar i dožupan Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

-Radujemo se što se crkva obnavlja i što je danas vraćena kapa zvonika, nadamo se da će se što prije "podesiti" zvona i da bi mogla zazvoniti do kraja ove godine-rekao nam je župnik Norbert Ivan Koprivec. Uz njega posebno se raduju i župljani, njih 4400 obitelji koje gravitiraju ovoj crkvi.

Današnji dan bio je poseban, jednako kao što je emotivno bilo na skidanju kape zvonika 27. siječnja 2021.godine.

-Prije tri godine crkva je stradala u potresu, zvona su već postavljena,i ovo vraćanje kape na zvonik je prekrasan trenutak za sve Velikogoričane jer ova je crkva i simbol Velike Gorice. Nakon ovoga kao društvena zajednica pristupit ćemo i renovaciji crkve iznutra-dodao je gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije za obnovu velikogoričke crkve bilo je osigurano 645 tisuća eura.

-Vjerujem da smo svi sretni što se kapa zvonika vraća na crkvu, Županija je osigurala 645 tisuće eura za obnovu zvonika, moram pohvaliti Grad Veliku Goricu za odličnu suradnju ,ali i Vladu RH koja nam je oslobodila centralizirana sredstva za zgrade javne namjene i sakralne objekte-kazao je Ervin Kolarec, dožupan Zagrebačke županije.

 

Ova crkva inače se prvi puta spominje u 14. stoljeću kada je na njenom mjestu stajala znatno manja crkva o čemu svjedoče zapisi iz Spomenice župe. 1593. godine razorena je kao i mnoge okolne crkve u vrijeme prodora Turaka. Nije proteklo dugo do obnove crkve koju je pod brigu zatim uzela Plemenita opčina Turopoljska,a početkom 17. stoljeća iako obnovljena, bila je ubrzo premala za sve vjernike pa je 1679. godine počelo prvo proširenje.

Oštećena je i u potresu 1880. godine zbog čega je bila zatvorena 13 godina, a u potresu 240 godina kasnije, 2020.godine, ponovno je oštećena nakon čega je skinuta kapa zvonika koja je danas vraćena.

Za Dan Grada i blagdan svete Lucije, zaštitnice Turopolja, dobra stara vizura našeg grada ponovno će biti potpuna. Nakon što je vraćena kapa zvonika simbolično se ovog tmurnog i hladnog dana na tren ukazalo i sunce.

 

Galerija slika

FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali" FOTO: Zvona i kapa zvonika ponovno vraćeni "turopoljskoj katedrali"

Podijeli