Novosti Sport Događanja

FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo!

20.10.2021. / Petar Brnada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin ovih dana pojačano je malim TAM navalnim vozilom potpuno opremljenim za intervencije koje je njihovu operativnu sposobnost podiglo na zavidnu razinu. Iza vijesti koja je iznimno obradovala mraclinske vatrogasce krije se vrlo zanimljiva i pohvalna priča o istinskom vatrogasnom prijateljstvu koje datira iz 1979. godine, a nedavno je okrunjeno i činom pobratimljenja.

Prije nešto više od 40 godina na Državnom vatrogasnom natjecanju u Puli sklopljeno je veliko prijateljstvo između DVD-a Mraclin te DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca. Ta 1979. godina označila je početak uzajamnog pomaganja koje traje i dan danas, na opće oduševljenje i veselje članova oba društva.

Zlatko Matanović, zapovjednik DVD-a Mraclin, otkrio nam je kako su Mraclinci 1981. godine pomogli u izgradnji vatrogasnog doma u Kaštel Sućurcu, a onda su i oni uzvratili pomaganjem kada se gradio vatrogasni dom u Mraclinu i to prvenstveno nabavom opreme, materijala i slično.

DVD Mladost iz Kaštel Sućurca nedavno je obilježilo 50 godina rada, a povodom te velike obljetnice DVD Mraclin odlučio je pokloniti im staru vatrogasnu špricu iz 1911. godine, s obzirom da kod sebe čuvaju još jednu iz 1889. godine. Predsjednik DVD-a Mraclin, Božidar Galeković, tom prigodom dalmatinskim kolegama poklonio je još jedan obiteljski suvenir- uokvirenu majicu u kojoj je njegov djed Antun, zajedno s drugim mraclinskim vatrogascima, radio na izgradnji Vatrogasnog doma i Kaštel Sućurcu.

A ovog vikenda, kolege iz Kaštel Sućurca uzvratile su poklon.

Naime, pošto su u DVD-u Mraclin malo kratki s opremom, članovi DVD-a Mladost odlučili su im donirati navalno vozilo čime je prijateljstvo još jače povezano.

To je sada prvo navalno vozilo za DVD Mraclin, vozilo od iznimno velikog značaja za Mraclince, koje je na vrlo visoku razinu podignulo njihovu operativnu sposobnost.

-Ove godine od zajednice smo dobili pick-up vozilo, no to nije dovoljno za naš teren u Mraclinu koji se prostire na velikom području, a dom je i par velikih tvrtki poput pilane, KOVE, stolarije, a tu je i odlagalište otpada tako da na našem prostoru postoji veliki požarno opterećenje. Nama je trebalo upravo takvo vozilo da bi bili bolje opremljeni. Doslovce smo za par stepenica podignuli svoju operativnu sposobnost. Do sada smo za svaku sitnicu morali zvati Javnu vatrogasnu postrojbu, a sada ćemo moći puno toga odraditi sami. Puno naših članova radi u profesionalnim vatrogasnim postrojbama po Zagrebu i naokolo tako da što se tiče znanja i školovanja tu smo jako visoko, ali smo bili kratki s opremom. Sada na bilo kakvom požaru možemo djelovati samostalno, a ako je veći požar u suradnji s drugim vatrogasnim postrojbama- zadovoljno će Matanović.

Prilikom donacije, prijatelje iz Kaštel Sućurca počastili su prigodnim ručkom te kasnije malom zabavom i večerom u svome vatrogasnom domu Ivan Galeković- Gale, a potom se i srdačno pozdravili do neke sljedeće prilike, na koju se, uvjereni smo, neće trebati dugo čekati.

Foto: Mraclin.hr/Zvona Šafar

Galerija slika

FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo! FOTO Kad vatrogasci uzvrate poklon: DVD-u Mraclin kolege iz Kaštel Sućurca darovale navalno vozilo!

Podijeli