Novosti Sport Događanja

Eko ranč 'Kod Veselog truta' postao mjesto učenja, sadnje medonosnog bilja i izgradnje hotela za pčele

15.06.2022. / Klara Kosić

Pčele su proglašene najvažnijim živim bićima na našem planetu još 2019. godine. Unatoč tomu, svjedočimo vijestima o smanjenju njihove populacije i problemima s kojima se suočavaju ove vrijedne životinje. U Hrvatskoj postoji duga tradicija pčelarenja i proizvodnje proizvoda od meda. Procjenjuje se da danas u Hrvatskoj ima oko pola milijarde pčela.

Jučer, 14. lipnja, kompanija Pernod Ricard Croatia deseti je put na globalnom nivou provela inicijativu „Dan društvene odgovornosti – Responsib'All day”. Više od 18 500 zaposlenika Grupe Pernod Ricard širom svijeta u suradnji s lokalnim zajednicama sudjeluje u društveno odgovornim projektima i aktivnostima u zemljama u kojima kompanija posluje, a sve kako bi pomogli zaštiti i obnovi biološke raznolikosti, u skladu s predanošću Grupe Pernod Ricard prema njegovanju zemljišta.

Ove godine kompanija Pernod Ricard Croatia d.o.o je na Eko ranču "Kod Veselog Truta" u općini Orle kod Velike Gorice u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, vlasnikom ranča, pčelarom Dariom Frangenom i Kornelijom Benyovsky Šoštarić organizirala akciju "Pomozimo solitarnim pčelama".

– Dugi niz godina naša kompanija kroz različite društveno odgovorne aktivnosti u Hrvatskoj provodi inicijativu za održivost i odgovornost. Sukladno s vrijednostima naše kompanije i ove godine bilo nam je iznimno važno pronaći lokalnog partnera s kojim ćemo ostvariti konstruktivan Dan društvene odgovornosti, kako bi ukazali na značaj očuvanja i opstanka pčela i oprašivača. - kazala je Maja Višnić, voditeljica projekata održivosti i odgovornosti tvrtke Pernod Ricard Croatia, i zahvalila se svim zaposlenicima koji su svojim radom i doprinosom poslali poruku o važnosti očuvanja životne sredine za buduće generacije. Posebno se zahvalila Hrvatskom pčelarskom savezu i lokalnom partneru, gospodinu Frangenu na vrlo inspirativnoj i edukativnoj radionici na kojoj su puno naučili o pčelama i pčelarstvu.

Puno je doprinijela i Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz čiju su pomoć zaposlenici sagradili prvi hotel za pčele, a Bibi Frangen je vodila zaposlenike kroz postupak vrcanja meda, koji je u potpunosti proizveden na ekološki način.

– Kompanija Pernod Ricard Croatia nastavit će poticati svoje zaposlenike da kroz konkretne projekte doprinose zajednici u kojoj posluju, u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti – izjavila je Maja Višnić, a nakon završetka svih planiranih aktivnosti uručila je novčanu donaciju Hrvatskom pčelarskom savezu, čiji su predstavnici istaknuli važnost ovakvih akcija i partnerstva.

- Važno je da tvrtke poput Pernod Ricarda Croatia prepoznaju važnost pčela u našem životu. Nažalost, pčele su nam ugrožene najčešće zbog klimatskih promjena i prekomjernog korištenja pesticida. Svaka pomoć, uključujući osvješćivanje javnosti o ovom problemu, itekako pomaže. Zahvaljujemo Pernod Ricardu Croatia na donaciji koju će Savez uložiti u zaštitu pčela i pčelarstva, od čega će korist imati i cijela društvena zajednica – rekao je Vedran Lesjak iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Hotel za solitarne pčele – odnosno, one koje ne žive u košnicama, nego same i važni su oprašivači – zaposlenicima je pomogla izraditi Kornelija Benyovsky Šoštarić.

- Budući da su pčele u cjelini ugrožene, jako je važno da se u njihovo očuvanje i zaštitu uključe svi elementi društva. Zato mi je posebno drago kad se kompanija poput Pernod Ricarda uključi u zaštitu pčela. To su danas dokazali zaposlenici koji su izgradili jednu fantastičnu nastambu za solitarne pčele u koju će se one moći useliti i aktivno oprašivati ekološki voćnjak u blizini. Time smo pomogli ne samo voćkama, nego i doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti – rekla je Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Eko ranč „Kod Veselog truta” u vlasništvu je Darija Frangena, koji ga vodi sa suprugom Binom. Sve je na njihovim imanju u skladu s prirodom, a osim pčelarstva, u općini Orle kod Velike Gorice podignuli su prvi hrvatski nasad crnog duda. Uzgajaju i divlju ružu, dok na zemljištu u Dalmaciji imaju nasade badema i maslina – sve s ekološkim certifikatom.

– Zahvaljujem se Pernod Ricardu Croatia na prekrasnoj ideji, viziji, koja nas je vratila u prirodu, pokazala važnost ekološke proizvodnje i pčelarstva. Hvala im što su našli vremena da dođu na naš Eko ranč gdje su zaposlenici, uz sadnju medonosnog vrta, hotela za solitarne pčele i radionicu vrcanja prirodnog meda, približili drugima i našu ekološku viziju. Moramo znati da je za svaki 3. obrok koji unosimo u svoj organizam direktno ili indirektno odgovorna pčela. Općenito se premalo pažnje daje pčelama i zato još jednom hvala Pernod Ricardu što je prepoznao njihovu važnost – rekao je Dario Frangen.

Dan društvene odgovornosti obilježavaju zaposlenici Grupe Pernod Ricard diljem svijeta. Prvi put održan je 2011. godine.

Vjeran svojoj viziji 'Créateurs de Convivialité', Pernod Ricard vjeruje u dijeljenje i rad s drugima, kako bismo ojačali ono što radimo zajedno. Zato se sve njegove podružnice udružuju s lokalnim partnerima i dobrotvornim organizacijama kako bi učili od njih i radili na raznim projektima zajednice. Ove godine fokus je bio na očuvanju i zaštiti bioraznolikosti i prirode u skladu s predanošću Grupe Pernod Ricard njegovanju zemljišta.

Podijeli