°C 2

Do sada na koronu pozitivno bilo devetero učenika, u ponedjeljak se tri razreda vraćaju u klupe

15.10.2020.

Ivana Ćurić

Kroz nepuna dva mjeseca koliko traje školska godina, škole su se našle pred izazovima organizacije nastave zbog širenja koronavirusa, no situacije, čini se, zasad, podnošljiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije potvrdili su nam da je na velikogoričkom području trenutno ukupno 54 aktivna slučaja odnosno oboljelih od koronavirusa. Od početka školske godine do danas ujutro pozitivno je na COVID-19 bilo ukupno devetero učenika. Prema posljednjim informacijama pozitivno je dvoje učenika iz OŠ Velika Mlaka, jedan učenik iz OŠ Ščitarjevo, šestero iz OŠ Eugena Kumičića.

Jedan učitelj iz OŠ Eugena Kumičića je također pozitivan, dok je u istoj školi ukupno osam razreda u samoizolaciji.

-Sa sutrašnjim danom ističe period samoizolacije za tri razreda, no ostavili smo još sutra online nastavu, pa će se ti učenici u ponedjeljak vratiti u školu i nastaviti nastavu u školskim klupama. Ostalih pet razreda u online nastavi i samoizolaciji ostaje do 20. listopada. Jedan učitelj je još pozitivan na koronavirus, ostali su ozdravili, i danas za još sedam učitelja istječe samoizolacija-rekla nam je ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Snježana Ruklić dodavši kako je nastava uspješno organizirana, pa većih problema prilikom samoizolacije nije bilo.

-Kod nas je to već bilo uhodano još od proljeća kada je bio lockdown, pa nam to nije bio problem, organizacija ide po rasporedu. Jedino smo morali malo reorganizirati raspored jer se dogodilo da neki učitelji imaju nastavu i u školi i online, pa smo se tomu morali prilagoditi-kaže ravnateljica Ruklić.

Što se tiče online nastave i razreda u samoizolaciji prema dostupnim informacijama - koje se ne obrađuju skupno na jednom mjestu, uz spomenute, s današnjim danom dva razreda su u samoizolaciji u OŠ Velika Mlaka kao i četiri učitelja, jedna učenica i učitelj iz OŠ Novo Čiče su u samoizolaciji, zatim dvije učiteljice i dva učenika iz OŠ Jurja Habdelića, petero učenika iz OŠ Nikole Hribara, sedam u E. Kvaterniku, jedan razred iz OŠ Ščitarjevo te dva razreda u OŠ Kravarsko jer je jedan profesor iz iste škole pozitivan na koronavirus.

Broj učenika koji su bili s potvrđenom zarazom u ovih mjesec i pol dana od početka nastave nije velik, uzme li se u obzir koliko ih je bilo u samoizolaciji, a najčešće su bili kontakti uže obitelji. Njihovi kontakti, dakle cijeli razredi, zbog toga su morali u samoizolaciju. Od ugroze zdravlja tako je ovih tjedana veći problem bila organizacija jer bi škole, zbog zaraze odnosno u više slučajeva samoizolacije, ostajale bez učitelja, a zbog čega se koristila online nastava od kuće. Nažalost, situacije su to koje možemo očekivati i u mjesecima pred nama.