Novosti Sport Događanja

Cvjetnicom ulazimo u Veliki tjedan: Uz maslinove grančice prisjećamo se muke Gospodnje

02.04.2023. / Redakcija

Kršćanski je blagdan Cvjetnice koji označuje uvod u Veliki tjedan. Dan je to kada se Crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisane u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Stari običaji naših krajeva nalagali su blagoslov drenka umjesto maslinove grančice, no danas se drenak koristi rjeđe, uglavnom u selima koja čuvaju tradicijske običaje.

Na svetu misu ćemo danas ponijeti maslinovu grančicu koja će tijekom uskrsnih blagdana krasiti naše domove i simbolički nas podsjećati na Kristov križ i patnju, ali i veličanstvo Njegova uskrsnuća koje slavimo.

Podijeli