Novosti Sport Događanja

U kapeli svete Barbare u Velikoj Mlaki otvorenje šestog festivala drvenih kapela „Sancta Barbara“

20.06.2024. / Redakcija

Šesti Festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od 30. lipnja do 7. srpnja u 20 sati u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici i Jakuševcu u Zagrebu, dok će se popularno ladanje održati ispred kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici. Festivalski program predstavlja sjajna glazbenike, poput svjetski poznatog Edina Karamazova koji će s Igorom Parom svirati romantičnu gitaru u Velikoj Gorici; Tomaža Sevšeka Šramela koji će prvi puta festivalskoj publici predstaviti instrument harmonium d'arte u Lijevim Štefankima te fantastične ansamble koji će uglazbiti drevne drvene kapele.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, a uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, TZ Velike Gorice, Grada Zagreba i Grada Petrinje te općine Pokupsko. Ulaz na festival je slobodan!

Otvorenje festivala 30. lipnja tradicionalno će biti u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji primjer drvenog baroknog sakralnog graditeljstva Sjeverne Hrvatske.
Šesto izdanje festivala otvorit će barokni ansambl Ars Longa koji je u istoj kapeli sjajnim nastupom otvorio i prvo festivalsko izdanje.

Kapela sv. Barbare u Brestu Pokupskom potpuno je stradala u Domovinskom ratu, no iz nje su spašeni barokni oltari iz 1675. godine, koji čine dio najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije i koji su nakon restauracije vraćeni u novoizgrađenu kapelu u proljeće 2007. godine.
U petrinjskom kraju u utorak 2. srpnja nastupit će Duo Alhambra u kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom koji čine vrhunski glazbenici - gitaristica Divna Šimić i klarinetist Abdul Aziz Hussein.

U kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu u srijedu 3. srpnja prvi puta će nastupiti novoosnovani ansambl INTERArcT koji čine Ana Benić Šalinović, flauta; Parvaz Salimov, viola i Milica Pašić, harfa. Na programu su djela Th. Dubois, Ch. W. Glucka, A. Dvořáka, E. Elgara, C. Debussya i A. Joliveta.

 Vrata jedne od najstarijih i najvrjednijih drvenih kapela - Kapele Sv. Jurja u Lijevim Štefankima iz 1677. godine - u četvrtak 4. srpnja otvorit će cijenjeni slovenski umjetnik Tomaž Sevšek Šramel i upoznat će nas s umjetničkim instrumentom s tipkama - harmoniumom d’art.

U Velikoj Gorici u Kapeli Ranjenog Isusa u petak 5. srpnja nastupit će sjajni dvojac romantičnih gitara - Edin Karamazov i Igor Paro. Na programu koncerta nazvanog "O cara armonia" posjetitelji će slušati djela Haydna, Sora i Mozarta iz ruku svjetskih gitarista!

Popularno festivalsko ladanje, koje se održava se u suradnji s Muzejom Turopolja već tradicionalno u festivalsku subotu, 6. srpnja u posebno lijepom ambijentu ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici festivalskoj publici predstavlja vrhunske pjevačice okupljene u ženski ansambl Zwizde. Pjevaju tradicijsku glazbu područja na kojima žive Hrvati Šokci, ali publika će ovom prigodom imati priliku prvi puta čuti etno-jazz fuziju tradicijske i jazz glazbe Tria Pavla Golubića.

U jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli, odnosno Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, premijerno u festivalskom programu publika će imati prilike poslušati restaurirane orgulje graditelja Pavla Pumppa, (Apatin 1801.- Zagreb 1883.) koji je između 1827. do 1863. godine, upravo na području na kojem se održava Festival drvenih kapela, izgradio šezdesetak glazbala od kojih je sačuvano tek osamnaest.
Program 6. Festivala drvenih kapela Sancta Barbara u nedjelju 7. srpnja zaključit će festivalski ansambl Capella Lignum u novom sastavu Marija Ticl, sopran; Tamara Coha Mandić, flauta; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, orgulje.

 

Podijeli