Novosti Sport Događanja

U Beču preminuo lomnički franjevac Daroslav, sin Vojka Miklaušića

04.03.2021. / Ivana Ćurić

Vijest o smrti fra Daroslava Miklaušića mogla bi se svrstati u turopoljsku rubriku "nepoznato o poznatom". Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo 3. ožujka u bolnici u Beču, u 74. godini života, od kojih je 57godina posvetio redovništvu i 48 svećeništvu. Ova vijest se dakako ne bi našla na našem portalu, da poveznica s Daroslavom nije Donja Lomnica.

Naime, fra Daroslav (Ivan) bio je najmlađi od četvero djece poznatog čuvara turopoljske baštine Vojka Miklaušića kojem je i posvećena jedna lomnička manifestacija (Vojkovi dani). Rođen je 18. lipnja 1947. u Zagrebu kao četvrto dijete oca Vojka i majke Blaženke rođ. Štromar, a dodajmo kako je njegova jedina sestra Petronila (redovničko ime Stanislava) također odabrala život posvećen Bogu kao članica kongregacije Sestara misionarki ljubavi u Poljskoj. Osnovnu školu završio je u Donjoj Lomnici, tu je primio prvu pričest i krizmu i prvi put se susreo s franjevcima koji su znali dolaziti na ispomoć u župu za vrijeme velikih blagdana, a jednom prilikom za list "Naša riječ" istaknuo je kako je želju da postane svećenik prvi put izrazio Bonaventuri Dudi, te je 1962. godine stupio u Franjevačko sjemenište u Zagrebu.

U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 15. kolovoza 1964. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1965. položio je prve redovničke zavjete. Studirao je kratko na Trsatu u Rijeci, a zatim 1970. godine odlazi u Austriju, u Tirolsku franjevačku provinciju gdje završava teologiju. Svečane redovničke zavjete položio je 5. prosinca 1971. u Iloku, a za svećenika je zaređen 12. kolovoza 1973. godine u Schwazu, u Tirolu.

-Nakon svećeničkog ređenja obavljao je službu kateheta u Zagrebu na Kaptolu, a zatim i službe vikara i ekonoma samostana. Nakon toga izabran je za definitora Provincije te obavlja službu magistra novaka, a potom gvardijana i župnika u Cerniku. Kratko nakon toga je na službi župnog vikara u Virovitici. Od 1986. do 1990. bio je na službi dušobrižnika hrvatskih iseljenika u Sydneyju u Australiji. Po povratku bio je na službi župnog vikara u Našicama, zatim kao župnik u Petrovskom i župni vikar u Čakovcu. Godine 1997. odlazi u Hrvatsku katoličku misiju u Beč, gdje ostaje sve do smrti na službi dušobrižnika hrvatskih radnika, što je polovica njegova služenja kao svećenika.

 

(izvor: IKA/VGdanas, foto: OFM.HR; arhiva VGdanas)

Galerija slika

U Beču preminuo lomnički franjevac Daroslav, sin Vojka Miklaušića U Beču preminuo lomnički franjevac Daroslav, sin Vojka Miklaušića

Podijeli