°C -2

Pridružite se predavanju Mateja Perkova: "Planina mi je najdraža škola"

22.02.2021.

Ivana Ćurić

„Planinarenje je najljepši hobi na svijetu!“ kaže Matej Perkov, strastveni planinar koji je nedavno izdao knjigu pod nazivom "Planina mi je najdraža škola" i održat će predavanje goričkoj publici na temu planinarenja s djecom.

U svom izlaganju Matej će objasniti zašto je planinarenje odlična rekreacijska aktivnost koja pokreće ne samo klince, nego i cijelu obitelj, te koji su poučni elementi u ovom hobiju koji neminovno ljude motiviraju na putovanje u kojem će upoznati svoju domovinu. Klincima je svaka planina velika poput Himalaje, a svaki odlazak u prirodu avanturističko istraživanje u kojem mogu vidjeti i naučiti mnogo toga što je sastavni dio njihovog nastavnog gradiva u školama. Planina je klincima ipak najdraža škola, a razdoblje pandemije korona virusa pamtit ćemo i po tome što su, u nedostatku sadržaja u urbanim sredinama, roditelji sa svojom djecom masovno pohrlili u okrilje planina i pronašli jedan novi svijet kojeg nisu bili odviše svjesni, iako su znali da u okolici njihovog doma tako nešto postoji.

Suvremeno doba prikovalo je djecu za male ekrane i udaljilo ih od druženja s vršnjacima, a kretanje i igranje u prirodi postali su potreba i prioritet u njihovu odgoju. Mnoga djeca su upravo zbog ovakvih izleta počela odrastati kao planinari koji svoje djetinjstvo provode po planinskim vrhovima, skupljaju žigiće i svojim prijateljima u školi uzbuđeno prepričavaju pustolovine koje je nemoguće doživjeti u gradu.

U sklopu predavanja Matej će ukratko predstaviti svoju knjigu "Planina mi je najdraža škola" u kojoj će na 160 bogato ilustriranih stranica klinci i njihovi roditelji uživati u vrckavim tekstovima koji ih upoznaju s poviješću planinarstva, osnovnim stvarima koje treba znati o planinarskoj opremi, te koliko nam je važna prirodu koju moramo očuvati. Putovanje je efikasan način učenja, a planinarenje izvrsna rekreacijska aktivnost prikladna za ljude svih dobi, jedan divan sport u kojem svatko može sudjelovati prema svojim željama i mogućnostima. Mali planinari koji jedva čekaju vikend da odu na neki izlet reći će vam da je planina njihova najdraža škola!

Matej Perkov je 37-godišnji visokogorski planinar koji je zavolio brda od malih nogu iako je iz ravničarske Podravine, te je obišao sve planine Hrvatske i sudjelovao u brojnim ekspedicijama. Održao je preko 200 predavanja u školama i vrtićima diljem Hrvatske, nastojeći mladima prenijeti avanturistički duh i ljubav prema planinama.

Predavanje možete pratiti u subotu, 27. veljače, u 12 sati putem poveznice OVDJE.