Novosti Sport Događanja

Poništen natječaj: Katja Matković Mikulčić do daljnjeg v.d. ravnateljica Gradske knjižnice

02.03.2021. / Redakcija

Izvjesno je da će Gradska knjižnica Velika Gorica kroz godinu dana dobiti novog ravnatelja/ravnateljicu. Tko god to bude imat će nimalo lak zadatak, a to je zamijeniti dosadašnju ravnateljicu Katju Matković Mikulčić koja je prikupila 43 godine rada u ovoj ustanovi na čijem je čelu od 2005. godine, a na današnjoj sjednici Gradskog vijeća je imenovana vršiteljicom dužnosti ravnateljice Gradske knjižnice Velika Gorica s obzirom na to da je natječaj za to radno mjesto poništen u veljači ove godine.

Na natječaj za ravnateljicu gradske knjižnice Velika Gorica pristigle su dvije zamolbe, obavljeni su razgovori s kandidatkinjama, a na sjednici Upravnog vijeća knjižnice 10. veljače je poništen natječaj i imenovalo se sadašnju ravnateljicu Katju Matković Mikulčić v.d.ravnateljicom GKVG do imenovanja novog ravnatelja ili najviše na godinu dana.

Prema dostupnim podacima na natječaj za ravnateljicu Gradske knjižnice pristigle su dvije kandidature, i to sadašnjih djelatnica Gradske knjižnice, Dražene Petrišić i Pamele Sever. U obrazloženju predloženog Rješenja je navedeno da obje kandidatkinje ispunjavaju formalno-pravne uvjete, ali i "ne ostale potrebne kvalitete potrebne za obavljanje ravnateljske dužnosti", što je zaintrigiralo pojedine vijećnike da više saznaju o tome,pa su otpočeli kratku raspravu.

-Vjerujem da tko god da dođe, teško će zamijeniti gđu Katju jer je svih ovih godina stvarno dobro vodila Knjižnicu, ali zar nijedna od kandidatkinja koje rade 20 godina u ovoj Knjižnici nisu zadovoljile uvjete ili nemaju pravu člansku iskaznicu, pa nisu mogle biti ravnateljice? Koje to potrebe nisu zadovoljene da se vidjelo baš u 15 minuta razgovora a nisu za to. Pročelnik je tu pa neka nam objasni zašto je odabrana vršiteljica dužnosti umjesto odabira nove-poručila je s govornice Katarina Šeravić Lovrak, vijećnica SDP-a.

Slično je razmišljanje za govornicom iznio i vijećnik Šembera (MOST) napomenuvši da "bi se trebalo objasniti do kraja o čemu se radi kad se očekuje od vijećnika da potvrde ovu odluku. Isto se pitao, koje točno kvalitete nisu zadovoljene, i vijećnik Lucijan Maslać (HSP), a o svemu je obrazloženje dao pročelnik društvenih djelatnosti.

-Upravno vijeće Gradske knjižnice raspisuje, provodi natječaj i predlaže Gradskom vijeću ovu odluku, u ovom slučaju odluka je jednostavna, dakle predlaže se da funkciju vrši neko vrijeme dosadašnja ravnateljica, pročelnikovo mišljenje tu nije potrebno, iako ga ja osobno imam, pročelnik ne sudjeluje u ovom. Gradsko vijeće može prihvatiti ili odbiti odluku, procedura je jasna i ide preko Odbora za izbor i imenovanje, a ne preko Upravnog odjela za društvene djelatnosti-pojasnio je pročelnik Zvonko Kunić.

Na to se vijećnica Šeravić Lovrak osvrnula kako će na ponovljenom natječaju za 6 ili 12 mjeseci vjerojatno biti iste kandidatkinje,i pitala se hoće li naglo steći te druge kvalitete. i predsjednik Gradskog odbora za izbor i imenovanje Zdenko Ilečić naglasio je kako su potvrdili tu predložene rješenje i oni nisu ti koji mogu preinačiti odluku Upravnog vijeća.

Na kraju se svima obratila i sama dosadašnja ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica.

-Nije običaj, ali red je na kraju jednog dugogodišnjeg mandata u knjižnici Velika Gorica, koja ove godine obilježava 135 godina postojanja, da se zahvalim svima onima koji su bili podrška ovoj ustanovi, meni osobno, a ovaj dio koji ću premostiti do izbora novog ravnatelja vjerujem da ću i to vrijeme korisno opravdati. Onima kojima je neobično da kandidati koji formalno ispunjavaju uvjete, to znači da imaju visoku stručnu spremu, položen stručni ispit, i dugogodišnje iskustvo rada u knjižnici, da to nije jedino što je tu. Upravljanje je vještina. Upravno vijeće je prosudilo da te osobe ne ispunjavaju te uvjete, vjerujem da ćete dobiti kvalitetnu osobu na čelu, bez brige, ja vjerujem u mlade jer sam ulagala godinama u kadar u knjižnici-poručila je Matković-Mikulčić koja će od 19. ožujka biti vršiteljica dužnosti ravnateljice GKVG.

Podijeli