Klopoci opet klopoču u Vukomeričkim goricama
Klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda odnosno kada bobice postaju mekane i slatke.
Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se tradicionalni obred puštanja klopoca "u pogon" obavlja u kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre i Sv. Bartola.
Postala je to etnološka tradicijska znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše, a udomaćila se i kod velikogoričkih vinogradara.
Družina z brega Jajtine obavila je to za Lovrekovo, a članovi Udruge vinogradara i vinara Grozd za Bartolovo i ove godine nešto skromnije.
Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a za sada stanje u vinogradima je vrlo dobro, grožđe je zdravo, rodnost je odlična, a i sladori i kiseline će biti više nego zadovoljavajući. Berba ranijih sorata započet će desetak dana ranije nego proteklih godina, što znači krajem kolovoza.
Klopotec, koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinograde, čut ćemo sporadično sve do polovice rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa.
Ove godine klopotec je u pogon pustio „turopolski dotepenec” Emanuel Starčević, rođeni Slavonac.
Vjetra nije bilo pa se kum morao snaći kako bi klopotec klopotao.
(Udruga Grozd)
Galerija slika
Grad za goričke branitelje organizira premijeru filma „260 dana“
KUD Mičevec: Tri desetljeća rada na očuvanju kulturnog blaga, tradicije i identiteta zajednice
„Sjećanja na Vukovar do danas”: Skupna izložba ULIKUMVG u Galeriji Trumbetaš
Bolesti srca i krvnih žila i dalje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj – što učiniti?
Izgorjela vikendica na Krušaku, ne zna se tko je vlasnik
"Bogu na čast" - sakralnu večer u Mraclinu posvetili svojim orguljašima Franji i Vladimiru Cvetniću