Novosti Sport Događanja

Iz Policijske uprave zagrebačke upozorili motocikliste: Ceste nisu piste, neka ostanu sigurne

02.07.2022. / Redakcija

Toplo i suho vrijeme izmamilo je na prometnice vozače motocikala i mopeda. Iako se većina ljubitelja vožnje na dva kotača pridržava propisa, postoje i oni koji svojim nesavjesnim ponašanjem dovode sebe i druge sudionike u opasnost. Policijska uprava zagrebačka pokrenula je akciju „Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne“, kako bi se motocikliste potaknulo da pripaze na svoju sigurnost. Kako kažu, pridržavanje ograničenja brzine i prilagođavanje uvjetima na kolniku jedan je od najvažnijih faktora za sigurnost vozača.

- Tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koristite zaštitnu kacigu koju moraju imati i vozač i putnik. Neupitna je svrha zaštitna oprema s obzirom na to da ona ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Primarno mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo – dodali su iz Policijske uprave zagrebačke.

Prema istraživanjima najčešće greške koje povećavaju rizik od prometne nesreće su neprilagođena i nedopuštena brzina, nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili njihovo često korištenje na nepropisan način, kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu, pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera, vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako „manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima, upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije i uklanjanje blokade na mopedima.

Opasnost za vozače motocikala predstavljaju i vozači automobila, koji ih svojom nepažnjom, a ponekad i „bahatošću“ dovode u nezgodan i opasan položaj.

- Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja – poručili su iz PUZ-a.

Foto: Ivo Cagalj/Davor Puklavec/Pixsell

Podijeli