
FOTO 24. Gastro Turopolja oduševio: Tisuće Velikogoričana na zajedničkom ručku, najbolju kotlovinu spremili vatrogasci DVD-a Donja Lomnica
Nekoliko tisuća Velikogoričana okupilo se na tradicionalnom Nedjeljnom turopoljskom ručku priređenom u Parku Plemenite općine turopoljske u sklopu 24. Gastra Turopolja, najveće manifestacije u našem gradu. Ponudom i programom nikad bogatiji Gastro pokazao se manifestacijom koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja koji uživaju u druženju, zajedništvu i ukusnoj hrani. Uz kotlovinu koju je priredila čak 31 ekipa, građani su mogli uživati u raznim slasticama i delikatesama brojnih udruga s područja grada i okolice. Mogli su kupiti proizvode na štandovima Gospodarskog sajma, Festivala ekološke poljoprivrede ili Festivala pčelarstva, sudjelovati u humanitarnim akcijama. Sve sudionike je točno u podne obišao prvi čovjek grada istaknuvši zadovoljstvo zajedništvom Velikogoričana na ovoj manifestaciji.
-Veseli činjenica da na našem 24. Gastru Turopolja imamo sve bogatiji sadržaj, sve više ljudi. Gastro je postao identitet svake Velikogoričanke i Velikogoričanina i postao je nezaobilazna tradicija. Na nedjeljnom se ručku okupilo nekoliko tisuća naših sugrađana koji već pitaju kada je Gastro Turopolja i u tom trenutku se zna da se taj dan ne kuha doma nego da se ide na zajednički ručak na otvorenom - rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.
-Hvala svim organizatorima, svim sudionicima koji su mahom OPG-ovci, udrugama i onima koji čine ovu manifestaciju toliko veličanstvenom - dodao je.
Za kotlovinu se tražila porcija više. Kotlovi su se krčkali, mirisi su se širili i izvan prostora parka, a vrijedni članovi brojnih udruga i društava, koji su se prijavili, uživali su spravljajući ručak za svoje sugrađane.
Majstori za kotlovima: "Najvažnije je druženje"
Samih početaka Gastra Turopolja prije gotovo četvrt stoljeća prisjetio se jedan od idejnih začetnika ove najveće velikogoričke manifestacije, Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Grozd koja se svake godine natječe u spremanju kotlovine.
-Prije skoro 25 let ispred Pučkog otvorenog učilišta, tadašnja direktorica Turističke zajednice gospođa Ružica Rašperić, predsjednik Lovačkog društva Josip Jančić Babriga i ja te pokojni Ivek Vuksan imali smo ideju o manifestaciji na kojoj bismo spravljali kotlovinu za cijeli grad. Budući da sam ja bio predsjednik udruženja obrtnika i oni su se uključili od prvog dana s Gospodarskim sajmom u Gastro Turopolja. Nisam se nadao da će to izrasti u tako veliku manifestaciju. Ovo danas je nezaboravno. Svaka čast organizatorima, svim ekipama koje se prijavljuju za pripremanje kotlovine i svim sudionicima - rekao nam je gospodin Mikulčić.
Da nisu spretni samo na dva kotača već i za kotlom pokazuju velikogorički bajkeri, "Tur bikers MC", koji iz godine u godinu dolaze na Gastro.
-Mi smo tu već treću godinu, dođemo da se zabavimo, da pokažemo da djelujemo i radimo. Uz kotlovinu dijelimo i naše majice, pa se malo promoviramo. Kotlovinu rado spremamo i u našem klubu kao i roštilje, odojke. Svaki od nas je za nešto zadužen i tajna je u tom zajedništvu, druženju. Volimo doći na Gastro - rekao nam je Ivan Varga.
Ekipa obrta "Pazi oštro" iz Rakarja uživala je spravljajući svoju prvu kotlovinu na Gastru Turopolja. Vješto je nabrusila noževe, nasjeckala sve potrebne sastojke i pripremila je na tradicionalan turopoljski način.
-Gastro je jedan veliki događaj kod nas u Turopolju i bilo bi šteta da ne prezentiramo naše top proizvode, dobru klopu. Došli smo i radi druženja, jer danas nitko više nema vremena, a ovo je prilika da se svi zajedno družimo, popijemo, zapjevamo - rekao nam je vlasnik obrta Matija Župetić.
-Najbolja kotlovina je najklasičnija. Radili smo je kak se nekad u Turopolju radilo, bez puno fantaziranja i filozofiranja. Klasično dodavanje luka, ne dugo dinstati, paziti na začine. Najklasičnija je najbolja, sve ostalo nije kotlovina! - dodao je.
Dučec opet najveseliji
Drugu godinu zaredom tu je bila i ekipa KUD-a Dučec iz Mraclina, najveselija među svima.
-Spremili smo mraclinsku kotlovinu i mislimo da bude jako fina, a njenu tajnu ne otkrivamo. Tu je Josip Vukašinec, naš "master chef" i mislimo da je najbolja. Prošle godine smo bili najveselija ekipa i branimo tu titulu, a kak god ispadne mislim da smo mi uvijek najveseliji. Najvažnije od svega je druženje, dobra ekipa i zabava - kazao nam je predsjednik KUD-a Dučec Matija Kos i baš kao što su očekivali, Mraclinci su i ove godine odnijeli titulu najveselije ekipe Gastra Turopolja.
Žiri u sastavu poznati food bloger Domagoj Jakopović Ribafish, voditeljica Zlata Muck Sušec, chef Tomislav Špiček te food bloger Mile Butorac – Hungry Mile nije imao nimalo lagan zadatak izabrati najbolje od čak 31 pripremljene kotlovine. No na kraju su ipak proglašeni pobjednici. Najbolju kotlovinu pripremili su vatrogasci iz DVD-a Donja Lomnica, 2. mjesto pripalo je Udruzi umirovljenika grada Velike Gorice – Podružnica Kobilić dok su na 3. mjestu bile članice Udruge žena Općine Kravarsko.
(foto: Gastro Turopolja/FB)
Nagrade su podijeljene, a veselje u Parku Plemenite općine turopoljske potrajalo je do večernjih sati.
Uz dva prethodna dana, petak kada su otvoreni sajmovi te subotnji dan posvećen djeci, ovogodišnji Gastro Turopolja opravdao je titulu najveće velikogoričke manifestacije koja građane za istim stolom okuplja već gotovo četvrt stoljeća.
Galerija slika

FOTO 24. Gastro Turopolja oduševio: Tisuće Velikogoričana na zajedničkom ručku, najbolju kotlovinu spremili vatrogasci DVD-a Donja Lomnica

Šutalo, Lozić i Perić zabili za sigurno slavlje Turopolja, Velika Mlaka u zadnjih 15 minuta ispustila dva pogotka prednosti i upisala treći poraz

Drugo slavlje Klasa za privremeni bijeg sa začelja, u nedjelju derbi Lomnice i vodećeg Poleta, doma su i Gradići i Turopoljac i Buna

Poraz na otvaranju sezone nakon odličnog prvog poluvremena

Pod sloganom "Odabrali knjižničari" počinje Mjesec hrvatske knjige

Velikogoričani na nacionalnom hodočašću u Rim, vlč. Ivan Vučak predao papi statuu Stepinca
