°C 30

Bliže se Vojkovi dani : Lomničani će se još jednom prisjetiti svog čuvara baštine

17.10.2019.

Petar Brnada

Bliži nam se još jedna manifestacija Vojkovi dani koja se organizira u čast Vojka Miklaušića, zborovođe KUD-a Nova zora u vremenu između dva svjetska rata, koji je svojim radom uspio specifičan način donjolomničkog pjevanja zabilježiti i promovirati nastupima na smotrama koje su se organizirale na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Vojko Miklaušić (Veli Rat,1916.- Donja Lomnica, 1963.) bio je veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu općenito, a posebno u baštinu Turopolja i Donje Lomnice, mjesta udaljenog samo 10-tak kilometara od centra Zagreba, u kojoj je zajedno s obitelji proveo gotovo cijeli svoj kratki život.

Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svjedočanstva o svakodnevnici turopoljskog seljaka koja su se do tada prenosila isključivo usmenom predajom zapisana su te objedinjena i objavljena u knjizi 'Plemeniti puti' tek 1994. godine.

Na gotovo 360 stranica zabilježena je i predstavljena narodna kultura Turopolja, te je knjiga vrijedni etno-muzikološki materijal koji danas koriste i struka (LADO i etnomuzikolozi) i amateri u okviru proučavanja i prezentacije tradicijske nematerijalne kulturne baštine. U njegovu čast u Donjoj Lomnici se od 1996. godine organizira manifestacija VOJKOVI DANI.

Manifestacija traje dva dana, a prvi dan, 24. listopada, je u pravilu posvećen sjećanju na samog Vojka u obiteljskom okruženju s članovima KUD-a , a što podrazumijeva odlazak na grob u 17 sati te misu u župnoj crkvi Sv. Tri kralja Donja Lomnica koja će se slaviti u 18:30 sati. Drugi dan, 25. listopada, s početkom u 19 sati održava se kulturno umjetnički program u Društvenom domu na kojemu će kao gosti nastupiti KUD „Velika Mlaka, KUD „Gradići“ i FA „Šiljakovina“, uz naravno, KUD „Novu zoru“ koji će nastupiti sa svim sekcijama.