°C 18

Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest!

23.09.2020.

Petar Brnada

Ovogodišnja berba grožđa bliži se kraju. U odnosu na početak vinogradarske godine za kraj vremenske prilike poslužile su vrijedne vinogradare.

No usprkos toga vinogradari Vukomeričkih gorica, Petrinjskog, Moslavačkog i Čazmanskog vinogorja ostali su pomalo razočarani budući je prinos, odnosno količina ubranog grožđa bila manja za oko 30 pa čak i 65 % od planiranog tj. očekivanog.

Kako nam je rekao predsjednik Udruge Grozd koja okuplja turopoljske vinogradare i vinare, Vlado Mikulčić, razlog toga je prije svega jaki proljetni mraz, a ponegdje i tuča.

-S obzirom na ranije spomenuto ove godine trsovi nisu bili jako opterećeni, nije bilo previše padalina stoga nije bilo ni značajnijih prisutnosti bolesti grožđa te je ono ubrano zdravo i u fazi pune zrelosti. Sve to ukazuje da su omjeri sladora i kiselina vrlo dobri, mošt se neće morati puno doslađivati pa će se iduće godine zasigurno piti manje, ali zato vrlo dobra i kvalitetna vina- zaključio je Mikulčić na radost svih ljubitelja dobre kapljice.

Galerija slika

Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest! Berba pri kraju: Grožđa i do 65 % manje, vinogradari razočarani, ali imaju i dobru vijest!