Novosti Sport Događanja

U tijeku Aktualac na Gradskom vijeću, Ačkar: Umjesto izgradnje novog predlaže se spajanje na zagrebački pročistač!

02.03.2021. / Redakcija

Sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice započela je jutros minutom šutnje za preminulog tajnika Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice Davora Štubana. Na sjednici je prisutno 24 od 31 vijećnika te se najprije krenulo s Aktualnim satom na kojem vijećnici postavljaju pitanja gradskoj upravi, a menđu njima je i bilo pitanje o nastavku projekta Aglomeracija Velika Gorica i izgradnje pročistača za što je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao da se razmišlja o spajanju na zagrebački pročistač umjesto izgradnje novog!

Prvo pitanje, odnosno dva, na današnjem aktualnom satu imao je vijećnik Damir Slojšek. Upitao je kada će završiti radovi u Ulici A.K. Miošića. Radovi su, podsjeća, započeti u srpnju, kao i u nastavku prema ulici S.F. Jape. Drugo pitanje odnosilo se na financijsko stanje blagajne i kakav je utjecaj aktualne krize na gradske financije.

- Slažem se da je rok bio 70 dana, međutim zimska služba traje do 15. travnja i nakon toga je moguće pristupiti asfaltiranju, može i ranije uz odobrenje komunalnog odjela, no dogodila se situacija da će novi investitor u toj ulici graditi novu zgradu i spaja se na podzemnu infrastrukturu. Ovih dana će ti radovi jer nakon asfaltiranja po zakonu tri godine ne može se kopati ulica. Ta investicija je odužila asfaltiranje - odgovorio je v.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar te na drugo pitanje dodao da su lockdown i potres rezultirali su da je gradska blagajna slabije se punila, više praznila u želji da pomognemo svima u potrebi. U pisanom obliku Ačkar će detaljnije odgovoriti na vijećnikovo pitanje.

Vijećnik Jerleković upitao je kako napreduju radovi na Društvenom domu u Novom Čiču i u Buševcu na vatrogasnim domovima te hoće li se isplaćivati uskrsnice.

- Uslijed nedavnih potresa pokazalo se da je najjača civilna snaga naši vatrogasci, ponosan sam na dugogodišnju suradnju s njima i napravili smo pomake po pitanju infrastrukture i ulaganja u vatrogastvo. Oni prvi uskaču u pomoć i još jednom im se zahvaljujem. Što se tiče Doma u Novom Čiču - prva armirano betonska ploča je napravljena, postupak za daljnje radove je pokrenut prije nekoliko dana, očekujemo skupljanje ugovora krajem ožujka i radovi su vrijedni 1,8 milijuna kuna i završetak radova je planiran u siječnju 2022. godine. Radovi su u punom jeku i u Buševcu, vrijedni 2,38 milijuna kuna i planiramo da će radovi biti krajem svibnja do početka lipnja gotovi, a to bi bili svi grubi radovi do pod krov sa stolarijom-odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Stižu uskrsnice!

Ove godine umirovljenicima stižu Uskrsnice, najavljeno je u odgovoru na drugo vijećnikovo pitanje.

- U protekle dvije godine našim umirovljenicima isplaćujemo božićnice, lani nismo zbog Covida i tehničkih problema umirovljenicima isplatili uskrsnice i sada smo donijeli odluku i to ste potvrdili u proračunu da će se po prvi puta isplatiti uskrsnice i to tako da oni do 2000 kuna ostvarit će pravo na uskrsnicu. Oni do 1000 kuna će imati uskrsnicu 800 kuna, a oni od 1000 do 2000 kuna uskrsnica će biti 400 kuna-rekao je Kolarec.

Vijećnik HSP-a Lucijan Maslač upitao je kada će se napraviti promjena imena Trga maršala Tita, kako je istaknuo jednog od deset svjetskih zločinaca, a zanimalo ga je i koliko je bilo isplata za novorođenčad.

- Taj iznos mora biti veći i u idućem sazivu se nadam da će Gradsko vijeće izglasati znatnija povećanje i za prvo i drugo dijete kao pomoć roditeljima- odgovorio je Ačkar vezano za naknade za novorođenčad.
A o projektu trga Grada Vukovara odgovara:

-Projekt koji je bio u začeću o trgu grada Vukovara i uređenju parka ispred vodotornja, koji bi konkretnom promjenom uljepšao cijeli dio gradske četvrti kada bude gotov, on je preduvjet za eventualne promjene naziva trga.

Uređenje željezničkog kolodvora i povezivanje s gradom

Darko Bekić upitao je o kakav dogovor je postignut za uređenje željezničkog kolodvora i kakvi su daljnji planovi.

- S predsjednikom uprave HŽ Infrastrukture obavili smo konkretan sastanak, već su spremni i troškovnici za prvu fazu, a odnosi se na postavljanje rasvjete i na izgradnju parkirališta, što je sada neprimjereno za naš grad. Obvezali su se isfintirati taj projekt sa završetkom radova u svibnju. To je dio problema, a drugi dio smo u pripremi za natječaj "Zero emission" u kojem nam je u planu nabava autobusa i povezivanje sa željezničkim kolodvorom. Studija je naručena, vrijeme je pitanje natječaja koji će ministarstvo objaviti i na koji ćemo se prijaviti - odgovorio je Ačkar.

Ačkar: Umjesto izgradnje novog, spajanje na zagrebački pročistač

Vijećnik Alanmilan Šembera upitao je o razvoju Aglomeracije i što je s pročistačem, a zanimalo ga je o uređivanju velikogoričkih parkova. Konkretno je pitao za park u Cvjetnom naselju i na koji način Grad komunicira s građanima koje su njihove potrebe.

- Aglomeracija, iako je bila zima, ide u svome ritmu, no za pročistač se savjetujemo i na zadnjem sastanku u Hrvatskim vodama bio sam stava da bi trebali ići sa spajanjem na zagrebački pročistač umjesto gradnjom novoga. Jedan zbog ekoloških razloga i blizine jezera Čiče, sve što bi mulj, mirisi, fekalije, štetno donijelo. No, tu smo uvjetovani da od samoga starta je plan bio gradnja i tu je niz problema koji nas je zadesio, kao što je s kućama koje su izgrađene nakon 2009. godine i nisu ušle u projekt. Ako uspijemo dobiti suglasnost Hrvatskih voda da idemo na zagrebački pročistač, koji sad koristi trećinu svojih kapaciteta, i ako matematika pokaže da je to isplativije i jeftinije od gradnje novoga pročistača, a i cijene su znatno otišle gore od vremena projektiranja, mišljenja sam da bi išli prema Zagrebu i mislim da bi to bilo dobro za građane - odgovorio je Ačkar, a Šembera potvrdio da ima punu podršku da se pročistač izmjesti s postojeće lokacije.

Na drugo pitanje poručio je da u mjestima gdje funkcioniraju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora ima bolja komunikacija, no da će u ovom slučaju se založiti da se nađe rješenje kojim će biti zadovoljni građani.

O potezima nakon potresa

Vijećnik Kosić imao je dva pitanja vezana za potres, zanimalo ga je koje su sve aktivnosti poduzete nakon potresa, te konkretno što će se poduzeti sa zgradom škole u Dubrancu koja nakon potresa nije više upotrebljiva.

- S današnjim danom 77 obiteljskih kuća i objekata je označeno sa žutom oznakom kao privremeno neupotrebljivo, a čak 22 s crvenom. Kada se dogodio potres imali smo svega 3 crvene i svega 10-ak žutih, no kada su se naknadni potresi događali oni su nam izazvali još dodatna oštećenja tako da su se pojavile naknadne štete u Šiljakovini, Ogulincu, Buševcu i Buni, svaki potres magnitude iznad 4 izazvao je dodatna oštećenja. Prvoga dana smo otišli na teren i moram se zahvaliti svim službama koje su bile na terenu, Crvenom križu, Javnoj vatrogasnoj potrebi, volonterima, operativnim službama i našim hotelijerima gdje smo smjestili naše sugrađane i stanovnike okolnih područja. Iz solidarnosti prema Petrinji, Glini, poslali smo pomoć njima. Pristupili rješavanju stambene problematike naših sugrađana, omogućili montažne kućice na njihovoj parceli. Napravili smo pripremne radove za kanalizaciju, vodu, struju, osigurali montažne kućice prema broju člana obitelji, gdje su veće obitelji dobile tri do 4 montažna objekta. Zahvaljujem i Vladi RH i Zagrebačkoj županiji za financijsku injekciju od 600 000 kuna koje smo prvih dana dobili. To nam je znatno olakšalo sve što nas je snašlo. U sportskoj dvorani u OŠ Nikole Hribara Crveni križ i volonteri su primali donacije građana. Vatrogasci su imali intervencije na dimnjacima na području grada, a mjera kojom smo uskočili bila je i pomoć od 10 000 kuna. Bilo je oko 560 prijava šteta na dimnjacima kuća, što smo sufinancirali s 1000 kuna. Uglavnom su stradali ispod krova. Obilazeći teren smo vidjeli da su ljudi pokrili da im kiša prolazi u kuću, no vatrogasci su upozoravali na opasnosti pa smo tako pomogli u sanaciji. Imamo i šteta na sakralnim objektima, na našoj velikogoričkoj katedrali kako je zovemo, kapelicama u okolnim mjestima – kazao je Ačkar.

Traži se parcela za školu u Dubrancu

Vezano za PŠ Dubranec Ačkar je kazao kako djeca sada pohađaju nastavu u Vatrogasnom domu u Bukovčaku, a idući korak je traganje za parcelom za izgradnju nove škole.

Zahvaljujem mjesnim odborima na Vrhovju i bregima kao i voditeljici PŠ s kojima smo u svega par dana uspjeli napraviti elaborat za prenamjenu prostora te je 35 učenika smješteno u Bukovčaku gdje mogu adekvatno pohađati nastavu. Izmakli su prvo online i dobili tablete, te smo im omogućili priključak interneta za one koji nisu imali. Sa svim vašim entuzijazmom uspjeli smo i pomoći. Sljedeći korak je traženje parcele za novu školu-rekao je v.d. gradonačelnika.

Vijećnika Horvačića zanimalo je koliko je komunalni redar imao izvida i intervencija u prošloj godini te kako funkcionira komunalno redarstvo u našem gradu, a imao je i pitanje o ruševnom objektu u Buševcu koji se nalazi kraj autobusne stanice u Sisačkoj ulici prema Velikoj Gorici. Upozorava da je na taj problem MO Buševec u više navrata slao dopise Gradu jer objekt predstavlja opasnost za prolaznike.

-Nisam osobno dobio dopis, postoji imovinsko pravni spor oko toga, to nije samo gradsko vlasništvo nego privatno i poslat ćemo naše službe na teren koji će nam dati način kako to ukloniti. Ako je to i privatno vlasništvo to ne opravdava nas da ne možemo, na nama je da vlasnika upozorimo, a ako on ne izvrši to mi ćemo to izvršiti, a ispostaviti mu račun. I idući tjedan zajedno s vama možemo obići tu lokaciju. Kao bismo riješili taj problem od važnosti za sigurnost naših građana-rekao je Ačkar dodavši da će na pitanje o komunalnom redarstvu vijećniku odgovoriti pisano.

Vijećnik Horvačić dodao je kako je zadovoljan ako će se izaći na teren i da se ta situacija mora što prije riješiti, a što se komunalnog redarstva tiče postoji puno problema neuređenih poljski puteva, gradskih i lokalnih cesta na što bi komunalni redar trebao reagirati prijavama.

Vijećnik Mihael Grdenić upitao je o ineteresu za javni poziv za dodjelu potpora subjektima u malome gospodarstvu, a koji nisu mogli raditi uslijed odluka Stožera za civilnu zaštitu.

- Sva naša mala gospodarstva koja su od 22. studenoga bila zatvorena ostvaruju pravo na prijavu i dobivanje stredstava, u prosjeku od 3 do 15 tisuća se pomaže ovisno o broju zaposlenih. Pristiglo je 110 zahtjeva naših gospodarstvenika, a druga mjera koju pripremamo su oni koji nisu morali zatvoriti svoj poao zbog pandemije koronavirusa, no radili su u otežanim okolnostima - odgovorio je Ačkar.

Ačkar: Velika Gorica do sada nije imala autobusni kolodvor

Vijećnica Karmen Rak upitala je kada će se završtiti mrtvačnica na Kušancu i napraviti radovi na groblju u Šiljakovini. Pitala je i što je s autobusnim kolodvorom u Velikoj Gorici.

- Kada govorimo o mrtvačnici razvuklo se, no nizom sastanaka smo pokrenuli stvar i očekujemo završetak radova do lipnja kada bi sve trebalo biti gotovo i sa prometnicama. Bilo je problema zbog neusuglašavanja s arhitektom, to smo riješili. I stvarno nije primjereno da u Šiljakovini je takvo loše stanje, to nije ono što bi čovjek poželio svome bližnjemu pri ispraćaju. Dopustite da pisanim putem odgovorim o dinamici i tempu radova. Glede kolodvora idejno rješenje je gotovo već davnih dana, no sada smo imamo glavni projekt i tamo su također problemi imovinsko-pravni. Vrijednost radova bi bila 24 milijuna kuna i kolodvor bi sadržavao sve ono što jedan autobusni kolodvor treba, pa i sanitarni čvor, čekaonice, prodaju... Samim završetkom glavnog projekta moramo pristupiti raspisivanju natječaja, a s obzirom da u Ministarstvu prometa smo saznali da imamo opcije da dio sredstava možemo povući iz fondova, za što bi imali pravo je zapravo mi kao grad niti nemamo autobusni kolodvor - odgovorio je Ačkar.

Vijećnika Zlatka Turkovića zanimalo je o biciklističkoj stazi prema Starom Čiču.

- Dobili smo 5,4 milijuna kuna za financiranja te staze, tu Grad partipicira s 900 tisuća kuna. Natječaj za radove se raspisuje 1. travnja i staza ide uz radar prema jezeru Vukovina i dalje Starom Čiču. Ona ne isključuje i drugu stazu koja bi išla uz samu cestu, ovdje govorimo o programu koji je vrsta turizma i jednog nadstandarda. Taj dio programa znači i osvjetljenu stazu, a ovim programom će u duljini od 2 km biti osvjetljenja i biciklistička staza prema Velikoj Mlaki. Upravo se nadamo da tom rasvjetom i stalnim korištenjem ćemo spriječiti sve one koji budu imali namjeru raditi nova divlja odlagališta kod radara, taj potez je nažalost po tome poznat - odgovorio je Ačkar.

Pitanje vijećnika Marija Zdelara pretvorilo se u raspravu u kojoj smo mogli čuti više pitanje nego odgovora. Upravo je to bila i prva kritika vijećnika o komunikaciji s građanima, kao pitanje reciklažnog dvorišta, ali i da nije dobio odgovore na upite prema gradskoj upravi o kreditnom zaduženju, pročistaču otpadnih voda te stambenom zbrinjavanju. Na to je nadovezao da je Kurilovec ispunjen radovima na iskopima te su ulice potpuno uništene, poput Jelačićeve, a upozorio je i da na području Vukovinskog polja su velike količine opasnog otpada.

- Kada govorimo o Jelačićevoj ulici postavljate legitimno pitanje, ona iziskuje oborinsku odvodnju. Ove godine nije u proračunu, i trebali bi biti fer za sljedeću godinu staviti to u proračun jer Kurilovec to zaslužuje. Ova pitanja koja kažete nisu došla do mene, rješit ćemo. Poslat ćemo i komunalne redare u Vukovinsko polje i u pisanom obliku odgovoriti o tome i reciklažnom dvorištu - rekao je Ačkar čime Zdelar nije bio zadovoljan dobacivši da je grad u neredu.

Pješačke staze prema Rakarju, Lomnici, Petrovini i u Lukavcu

Milivoj Dijanežević upitao je za Odransku ulicu u Donjoj Lomnici i spoj s Gradićima, a zanimalo ga je i za stazu između prema Petrovini.

- Puno upita i u susretu s mještanima je bilo oko te opasne ceste koja je opterećena, znamo koliko pješaka i biciklista tuda prolazi. Natječaj za kompletnu rekonstrukciju od Vukovarske ulice u Gradićima do Vojka Miklaužića u Lomnici u dužini od 700 metara je završen i početak radova je u travnju, a završetak do šestoga mjeseca. Sa dvije strane pješačka staza i time rješavamo pitanje sigurnosti djece. I u Rakarju smo umjesto 140 metara krenuli u kompletnu izradu pješačke staze preko 320 metara do Ilovnjaka spoj gdje već ima staza. I naselje Lukavec će uz Tratinsku ulicu dobiti pješačku stazu, sada kada Aglomeracija bude gotova znamo kakva je cesta, jer njome prolaze svi koji putuju prema bregima, i roditelji zaslužuju mir i tu sigurnost ćemo omogućiti radovima u travnju. A u Petrovini smo imali pitanje oteretnog kanala koji je u vlasništvu Hrvatskih voda i dobili smo odobrenje po kojemu će radovi krenuti nakon natječaja, nadamo se do lipnja i završetak radova. Sada smo uveli autobus koji vodi od Petrovine do područne škole u Gradićima. Pješačke staze će mi biti prioritet dok god budem vršitelj gradonačelničke dužnosti - odgovorio je Ačkar i tim odgovor zaključio aktualni sat.

...

Podijeli