°C 20

Stjepanu Kosu posthumno dodijeljeno Priznanje Josipa Pankretića

13.01.2020.

Juraj Odrčić

Povodom obilježavanja godišnjice smrti narodnog tribuna i saborskog zastupnika HSS-a Josipa Pankretića, županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije organizirala je 22. manifestaciju „Dan s Jožom“.

Josip Pankretić rođen je u Gaju kraj Vrbovca 15. siječnja 1933., a preminuo je 10. siječnja 1998. godine. Simbol je borbe za malog čovjeka, radnika i seljaka.

U subotu, 11. siječnja na njegovu grobu na mjesnom groblju u Dijanešu, brojne HSS-ovke i HSS-ovci, predstavnici DVD-a Gaj i Povijesna postrojba Turopoljski banderij su s obitelji Pankretić položili vijence i zapalili svijeće. Nakon mise održane u crkvi svetog Vida, upriličen je i prigodan program u Gradskoj vijećnici u Vrbovcu. Svake godine ovom prigodom HSS Zagrebačke županije dodjeljuje priznanja s likom Josipa Pankretića. Ove godine, nagrađenima su ih uručili predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović te izaslanik predsjednika HSS-a i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Zlatna značka s likom Josipa Pankretića dodijeljena je Zdravku Pankretiću, dugogodišnjem članu HSS-a i sinu narodnog tribuna Josipa Pankretića. Zdravko Pankretić i njegova obitelj svake godine daju punu podršku održavanju manifestacije „Dan s Jožom“. Priznanja su dodijeljena i članicama i članovima HSS-a koji pridonose razvoju, radu i ugledu stranke, a ove godine dodjeljena je posthumno Stjepanu pl. Kosu čiju nagradu je preuzela supruga Biserka Kos.

- Godine prolaze, no sjećanje na riječi i život Josipa Pankretića ne blijede. I danas, njegove riječi daju jasan smjer – to je put rada i upornosti te borbe za jednakost i prava za radnika i težaka, za obespravljene i zaboravljene - poručili su iz HSS-a Zagrebačke županije.