°C 16

Štrajk se nastavlja: Ponedjeljak 'preskočen' zbog pijeteta, sutra nema nastave u cijeloj Hrvatskoj

18.11.2019.

Petar Brnada

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odlučili su da idu dalje sa štrajkom, pa sutra nastave neće biti niti u jednoj školi u Republici Hrvatskoj.

Tako su nastavnici i profesori u štrajku prema cirkularnom modelu već 26 dana, pa je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave, a još uvijek se ne nazire rješenje koje bi kompromisno prihvatile obje pregovaračke strane.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je u petak da sutra, u utorak, nema nastave u cijeloj Hrvatskoj, a ponedjeljak će preskočiti zbog obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

-U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapalimo svijeće u zbornicama- prenio je Jutarnji list izjavu predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalineca.

Kako piše Jutarnji list, novi štrajkaški ciklus počet će u utorak, kada će štrajkati sve osnovne i srednje škole u zemlji, kao svojevrsni odgovor na posljednju ponudu Vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama, piše Jutarnji.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL