°C 11

Anketa: Goričani žele uređeno jezero Čiče

20.02.2019.

Petar Brnada

Prema rezultatima posljednje ankete VGdanas portala u kojoj smo čitatelje upitali koji veliki projekt Gorici treba najviše, građani su u najvećoj mjeri izrazili želju za uređenjem jezera Čiče te dolaskom tramvaja koji bi grad preko obilaznice povezao sa Zagrebom. U našem anketnom upitniku bilo je nešto manje od dvije tisuće glasova.

Konkretno, među ponuđenim projektima našli su se projekti Aglomeracija VG, uređeno jezero Čiče, vanjski bazeni, tramvaj, centar sa šetnicom, poduzetnički inkubator te trgovački centar, a najveći broj glasova odnijelo je uređenje jezera Čiče koje je kao najželjeniji projekt u našem gradu odabralo 27,68 % anketiranih.

Podsjetimo, riječ je o jezeru s površinom od gotovo stotinu hektara što ga čini najvećim jezerom na prostoru središnje Hrvatske, pa kao takvo ima ogroman potencijal.

Sportsko- rekreacijski centar

Naime, područje jezera Čiče još je 2012. godine utvrđeno kao zona sporta i rekreacije, a urbanističkim planom uređenja istaknuto je da se na području jezera nađu i sportska igrališta, vodeni park s bazenima, wellness centar, a svoje centre na jezeru mogli bi pronaći i jedriličarski te streličarski centar.

Uz to, urbanističkim planom predviđeni su i parkovi za odmore i piknik, a posjetitelji bi nakon uređenja mogli uživati i u adrenalinskim sportovima s karting stazom te veslanju, ribolovu i ronjenju.

Zona oko jezera predviđena je i za izgradnju velikih hotelskih kapaciteta, čak tri kupališta te brojni ugostiteljski sadržaji koji bi tako predstavljali bogatu turističku ponudu jezera Čiče.

S obzirom na navedeno i definiran urbanistički plan, ovdje je svakako riječ o projektu koji bi uz malo dobre volje uskoro mogao zaživjeti. Prepoznaju to i građani koji bi, sudeći po rezultatima ankete, svoje vikende i slobodne dane vrlo rado voljeli provoditi sa obiteljima na kupalištu koje je nadomak grada.

Tramvajska linija

Odmah iza uređenje Čiča stoji izgradnja tramvajske pruge koju je kao Gorici najpotrebniji projekt istaknulo 24,73 % građana.

Upravo je tramvaj bila tema polemika o kojima smo pisali sredinom siječnja, nakon što je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, kazao kako će ministru Plenkoviću uputiti pisani prijedlog pet ključnih zajedničkih projekata za zagrebačko područje među kojima se nalazi i tramvaj sve do Zračne luke.

Naime, nakon uređenja Radničke ceste do Domovinskog mosta kompletiran je koridor kroz koji se treba produžiti tramvajska mreža koja bi išla sve do Zračne luke. Dođe li tramvajska pruga do zračne luke preostaje izgraditi svega 2 km pruge za tramvajsko okretište u Velikoj Gorici koje bi se najizglednije nalazilo kraj gradskog stadiona.

Najveći projekt u povijesti Turopolja

Na treće mjesto prioriteta Goričani su stavili aktualni projekt Aglomeracije koji je trenutno u procesu, a predstavlja najveći i najvrjedniji projekt u čitavoj povijesti Turopolja te teži oko 700 milijuna kuna.

O aglomeraciji se u posljednje vrijeme dosta pisalo pa ćemo samo ukratko ponoviti da projekt obuhvaća izgradnju kanalizacijske mreže te izgradnju pročistača otpadnih voda, a po završetku bi građanima s šireg područja Velike Gorice trebao znatno podići standard življenja.

Kako su na jedan od ukupno šest raspisanih otvorenih postupaka javne nabave, a koji se odnosi za izvođenje radova, stigle ponude koje značajno odstupaju od procijenjene vrijednosti, prema uputama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, natječaj je poništen te je u tijeku priprema za novi otvoreni postupak javne nabave za izvođenje radova.

Trgovački centar

Od ukupno 1803 anketiranih, njih 10,49 % kao prioritet je istaknulo izgradnju jedinstvenog trgovačkog centra, što projekt stavlja na četvrto mjesto ljestvice. Kako Velika Gorica kao šesti grad po broju stanovnika u RH nema jedan „shopping centar“ koji bi uistinu zadovoljio šoping potrebe građana koji su i dalje primorani kupovati po trgovačkim centrima grada Zagreba, sasvim je opravdano što su ga Goričani stavili na listu svojih prioriteta.

Izgradnju poduzetničkog inkubatora koji bi pružio podršku i temelj svim goričkim poduzetnicima, a posebice mladima koji tek kreću sa svojim start-up-ovima te ulaze u poduzetničke vode, istaknulo je 8,15 % građana.

Šetnica

Na pretposljednje mjesto Goričani su stavili uređenje centra sa šetnicom koje bi obuhvaćalo obustavljanje prometa u samom centru grada, to jest, od Tržnog centra pa do raskrižja Zagrebačke ulice i Kurilovečke ulice.

Tako bi se zatvaranjem prometa na navedenoj dionici stvorila mogućnost izgradnje jedinstvene goričke šetnice koja bi nudila i brojne ugostiteljske sadržaje kao što je to slučaj u užim centrima ostalih hrvatskih gradova, a za što je kao najpotrebniji projekt Velike Gorice glas dalo 7,27% anketiranih građana.

Vanjski bazeni

Još za vrijeme izgradnje kompleksa goričkog bazena kojega je na Dan grada Velike Gorice u prosincu svečano otvorila predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović, potezalo se pitanje o izgradnji i vanjskih bazena koji bi Goričanima pružali mogućnost rashlađivanja i uživancije tijekom vrućih ljetnih dana.

Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća istaknuto je da je Grad u proračunu za ovu godinu već osigurao sredstva za projektnu dokumentaciju izgradnje vanjskog bazena, a uz to je potvrđeno da se s radovima kreće iduće godine.

Za projekt izgradnje vanjskih bazena kao projekta koji je Gorici najpotrebniji glasalo je 6,55 % anketiranih.