°C 23

Stepinčevo u velikogoričkoj župi

09.02.2018.

Ivana Crnković

Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače i u velikogoričkoj župi koja nosi njegovo ime održat će se euharistijska slavlja.

Svete mise u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca slavit će se u 11:00 i 17:00 sati. Središnje misno slavlje u 11 sati predslavit će vlč. Marijan Prepeljanić, župnik župe Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču. Misu u 17:00 sati predvodit će župnik vlč. Josip Ružman, dok će propovijed održati đakon Dario Kral iz župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

Alojzije Stepinac je umro 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže “ex aerumnis carceris” – od “zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s riječima “Oče, budi volja tvoja!” Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale gdje se nalazi grobnica zagrebačkih nadbiskupa pohranjeni su i zemni ostaci bl. Stepinca. Cvijeće i svijeće te zahvale za uslišane milosti po zagovoru bl. Stepinca neprestano rese taj divni prostor jer su hodočasnici prepoznali u njemu osobnog zagovornika kao i zagovornika cijelog hrvatskog naroda. Samo je pitanje vremena kada će hrvatski blaženik biti proglašen svetim.