Novosti Sport Događanja

Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici

28.05.2024. / Redakcija

Gradski vijećnici Velike Gorice okupili su se na 16. sjednici Gradskog vijeća koja je uobičajeno počela Aktualnim satom.

Gradskog vijećnika iz redova Mosta Damira Slojšeka zanimalo je što je s Aglomeracijom, odnosno Pročistačem otpadnih voda.

-Protekla su gotovo četiri mjeseca od otvaranje ponude natječaja za projektiranje i rekonstrukciju goričkog Pročistača. U kojoj je fazi natječaj i zašto još nema odluke – zanimalo je Damira Slojšeka.
Direktor Vodoopskrbe Krunoslav Višić istaknuo je da su zaprimili četiri ponude.

-Stručno povjerenstvo je pregledalo i ocijenilo ponude. Sve pristigle ponude su premašile predviđena sredstva i neophodno je omogućiti sufinanciranje projekta. Ja još ne znam odluku stručnog Povjerenstva, ne znam koja je najprihvatljivija ekonomska ponuda jer nisam član Povjerenstva. Na meni je da donesem odluku tek kada imam sredstva za projekt postrojenje Velika Gorica odnosno uređaj za Pročišćavanje otpadnih voda. Odluka o odabiru je spremna, čekamo odobrenje od Hrvatskih voda i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodatnih 15 milijuna eura koji nam nedostaju za odabir izvođača.

-Koja su prometna rješenja na križanju Fabijančićeva i Kovačićeve ulica te što je s Ulicom 153. brigade – zanimalo je Mostovog Damira Slojšeka.

-Imamo kompletnu prometnu signalizaciju na tom križanju – kazao je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić i dodao da za sad nije bilo teških nesreća. Problem je što većina vozača vozi „na pamet“, ne domaći nego vozači koji nisu odavde. Još smo dodatno postavili žardinjere jer su se ljudi znali stati sa strane pa bi zaklonili znak STOP. Natječaj za semaforizaciju Ulice 153. briga je završen, Hrvatske ceste su potpisale ugovor s izvođačem radova i rekli su da će radovi početi sredinom lipnja – istaknuo je pročelnik Katulić.
Rekonstrukcija pješačkog mosta Buševec - Ogulinec pa me zanima u kojoj j fazi kao i u kojoj je fazi nogostup u Ulici Dolenec, to je crna točka u Buševcu – zanimalo je zastupnicu Ivanu Belošević iz redova HDZ-a
-U završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije za pješački most Buševec- Ogulinec, očekujemo ishođenje građevinske dozvole nakon čega slijedi postupak javne nabave. Što se tiče nogostupa Ulice Dolenec, slijedi javna nabava i krećemo u realizaciju - odgovorio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Gradskog zastupnika SDP -a Ivu Jelušića zanimalo je hoće li na prometnicama biti postavljeno više kamera kako bi neodgovorni vozači bili kažnjeni zbog prebrze vožnje.

-Dvije kamere su postavljene u gradu, jedna je kod Zubaka prema Velikoj Mlaki a druga je postavljena u Buševcu u smjeru Velike Gorice. Budući da su iskustva jako pozitivna i dalje ćemo komunicirati s policijom vezano uz nabavku kamera i na drugim lokacijama budući da su se pokazale učinkovitima. Najveći problem je brzina – odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić

-Što se događa s komunalnim otpadom nakon što odvojimo sve potrebno, ono završava na plohi, je li ta ploha uređena, je li sanirana po svim pravilima struke i hoće li to biti trajno rješenje. Što se događa s plastikom, tko ju odvozi i koliko Grad plaća odvoz plastike – zanimalo je gradskog vijećnika iz redova SDP-a Ivu Jelušića.

-S uvođenjem novog sustava prikupljanja otpada od 2022. godine, količina miješanog komunalnog otpada se smanjio za dvije do tri tisuće tona koji završi na odlagalištu. Što se tiče odvajanja otpada tu smo isto dobri, trebamo i dalje raditi na edukaciji građana. Odvajanje otpada smo sa 15 posto digli na 35 – 40 posto. Plastika je trenutno najveći problem jer cijena odvoza plastike raste. Grad je lani nabavio sortirnicu koja još nije stavljena u funkciju. To je sortirnica samo za Veliku Goricu za reciklažni otpad i time bi smanjili troškove zbrinjavanja otpada za reciklažu – kazao je Ivan Rak, direktor VG Čistoće.

Nakon biciklističke staze koja spaja Veliku Goricu i Staro Čiče te nakon hvalevrijedne akcije čišćenja okoliša oko jezera Čiče, vijećnika Targuša zanimalo je koji su daljnji planovi za to područje.

-Što će se dalje razvijati na tom području – pitao je vijećnik Anri Targuš.

-Nekoliko benefita dobili smo s biciklističko – pješačkom stazom. Riješili smo pitanje divljih deponija od neodgovornih sugrađana koji su tamo ostavljali otpad. To se na tom potezu više ne događa. Međutim, počelo se događati na potezu prema Vukovini gdje ćemo postaviti kamere koje su se pokazale efikasne u rješavanju tog problema. Čini se da se puno kazni treba ispisati da bi građani koji nesavjesno bacaju otpad u prirodu prestali to činiti. Drugi benefit pješačko – biciklističke staze je sigurnost u prometu. Povezali smo centar grada i donje Turopolje. Napravljen je i pješački prijelaz. Slažem se i s gospodinom Jelušićem da bi trebali napraviti sve za prometnu sigurnost što je u našoj moći. Iskoristi ćemo potencijale naših jezera, prolaz do Velike Gorice pored Lidla ćemo preasfaltirati. Tako će biti povezana cijela dionica oko jezera. Više od 90 posto sredstava za to osigurano je iz Europske unije. Građanima to pruža sadržaj koji su dugo očekivali – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Na koji će se način iskoristiti prostor ZET-ove garaže zanimalo je vijećnika SDP-a Ozrena Robića.

-Mi ćemo tu atraktivnu lokaciju u centru grada staviti na raspolaganje našim sugrađanima, još nismo razradili ideju što bi tu točno bilo ali je sigurno da će ostati u vlasništvu grada, neće biti na prodaju. Pozivam vas i sve građane da nam predložite na koji način da iskoristimo taj prostor na korist svim građanima – odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Robić je također predložio besplatno učenje hrvatskog jezika za sve strane radnike zaposlene u tvrtkama na području našeg grada zbog lakše integracije u društvo.

-Mi već državljanima Ukrajine plaćamo tečaj hrvatskog jezika. Svakako bi time pomogli našim poduzetnicima ali i pomogli stranim radnicima da se integriraju u naše društvo – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.
Stipu Duvnjaka zanimalo je tko se sve može javiti na natječaj za korištenje Poduzetničkog inkubatora.

-Investicija Poduzetničkog inkubatora savršeno se nadopunila na Regionalni centar kompetentnosti i to čini razliku između prosječnih gradova i mladih modernih gradova koji se mogu podičiti s time na karti Europe. Više od sto mladih poduzetnika naći će mjesto u Poduzetničkom inkubatoru kako bi mogli razvijati svoje poslove. Treba naglasiti da Rimac i Infobip su krenuli iz takvih Poduzetničkih inkubatora što nam govori da je gradnja inkubatora bila pun pogodak. Ako ćemo njegovati poduzetničku klimu ona će nam vrati u financijskom smislu i da Velika Gorica bude i ostane najpoželjniji grad za život u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

HSP-ovog Lucijana Maslaća zanimalo je što se događa s izborom ravnatelja u Dječjim vrtićima.

-Prošle godine u travnju poništeni su natječaji za izbor ravnatelja u DV Žirek i Lojtrica, u listopadu je poništen natječaj za ravnatelja u DV Velika Gorica. Sada se to ponovno dogodilo u DV Žirek. U DV Lojtrica je izabran ravnatelj koji prošle godine nije izabran, odnosno natječaji su poništeni. Zanima me što se promijenilo u njegovom životopisu da je sada mogao postati ravnatelj dječjeg vrtića – pitao je Lucijan Maslać.

-Ovo je pitanje u nadležnosti Upravnog vijeća vrtića pa svoje pitanje uputite Upravnom vijeću – odgovorila je pročelnica Lana Krunić Lukinić.

-U kojoj je fazi prijava trojice vijećnika iz Gradske četvrti Hrvatski velikani za određene nepravilnosti. Što je poduzeto do sada – zanimalo je također vijećnika Maslaća.

-Nadzor rada Gradske četvrti nije u djelokrugu Mjesne samouprave- odgovorio je pročelnik Službe mjesne samouprave Dražen Bačurin.

Gradski vijećnik Zvonko Kunić uputio je pitanje vezano uz dnevnu bolnicu koja je uvrštena u program Vlade.
-Zanima me što će to konkretno biti, koji su rokovi? Hoće li biti više dijagnostika ili intervencije i kojeg tipa? Koji je rok za gradnju Centra za starije? Kada možemo očekivati smještaj prvih korisnika – upitao je gradonačelnika vijećnik Kunić.

-Formirana je radna skupina za dnevnu bolnicu koja će raditi kao struka. U dnevnoj bolnici će biti ambulanta za razne dijagnostike, sve što će se moći staviti na 45 tisuća kvadrata. Dnevna bolnica je prioritet i ona će dati dodanu vrijednost našem gradu i riješiti veliki problem.

Za dva tjedna bit će raspisan natječaj za izvođača radova za Centar za starije osobe. Otvorenje centra očekujemo u 2026. godini, a bit će izgrađen pored Poduzetničkog inkubatora. Cjelodnevna skrb predviđena je za 102 osobe a čak za 500 osoba za izvaninstitucionalnu skrb.

Pitanje o raskrižju u Buševcu, a radi se o Sisačkoj ulici, Ulici Dolenec i Vinogradskoj ulici. Problem je nepreglednost zbog parkiranih vozila – kazao je vijećnik iz redova HSP-a Igor Horvačić.

-Križanje državne ceste je kritično jer postoji tamo ugostiteljski objekt pa posjetitelji parkiraju svoje automobile na svakakve načine.

Problem je nepregledan izlazak iz tih ulica na državnu cestu.Postava stupića na privatnom objektu bilo je rješenje, vlasnica se prvo žalila pa se onda predomislila. To ćemo tako napraviti i barem donekle riješiti problem izlaska automobila na cestu D 30 – kazao je resorni pročelnik Dubravko Katulić.

Odlagalište Mraclinska Dubrava. Do kada će biti odlagalište? Kada će biti zatvoreno? Zanimalo je vijećnika Horvačića.
-Sve dok se ne izgradi Centar za gospodarenje otpada u Resniku odlagalište u Mraclinskoj Dubravi morat će biti otvoreno – kazao je direktor VG Čistoće Ivan Rak.

Nezavisni vijećnik Juraj Odrčić postavio je dva pitanja. Prvo se odnosilo na dječje vrtiće, a odgovor resorne pročelnice pročitajte ovdje.

Vijećnik Juraj Odrčić također je pitao u kojoj su fazi kapitalni projekti u Gradskoj četvrti Kurilovec, vezani uz školu, vrtić i Jelačićevu ulicu.

-Naš Kurilovec će ubrzo poprimiti izgled gradske urbane sredine kada se naprave svi zacrtani kapitalni projekti. U tijeku je javno savjetovanje za Jelačićevu ulicu nakon čega kreće postupak javne nabave za odabir izvođača radova – odgovorio je zamjenika gradonačelnika Neven Karas.
Na području Gradske četvrti Kurilovec u tijeku je i završetak radova reciklažnog dvorišta

-Još treba napraviti ogradu na rampi. Reciklažno dvorište bit će edukativnog karaktera, pa će zidovi rampe biti oslikani edukativnim muralima. U tijeku je izrada projekta zaštitne urbane šume koja će dijeliti reciklažno dvorište od obiteljskih kuća – istaknuo je Karas.

Krajem ožujka Grad je dobio suglasnost resornog Ministarstva na Idejni projekt i potrebu za izgradnju škole u Kurilovcu.

-Pokrenut je postupak za izradu glavnog izvedbenog projekta, u tijeku je ocjenjivanje tri pristigle ponude. Nakon toga ćemo konkurirati za sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost – kazao je Karas.
Škola u Kurilovcu bi svoja vrata učenicima trebala otvoriti tijekom 2026. godine. Bit će to jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj u jednoj smjeni. Imat će 24 razredna odjeljenja i četiri manja odjeljenja za sveukupno 800 učenika.

Treba naglasiti da će školsku dvoranu u poslijepodnevnim satima moći koristiti sportaši.

-Pokrenut je postupak za izradu glavnog izvedbenog projekta, u tijeku je ocjenjivanje tri pristigle ponude. Nakon toga ćemo konkurirati za sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost – kazao je Karas.
Škola u Kurilovcu bi svoja vrata učenicima trebala otvoriti tijekom 2026. godine. Bit će to jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj u jednoj smjeni. Imat će 24 razredna odjeljenja i četiri manja odjeljenja za sveukupno 800 učenika.

Treba naglasiti da će školsku dvoranu u poslijepodnevnim satima moći koristiti sportaši.
HDZ – ovog vijećnika Milivoj Dianežević zanimalo je pitanje vezano uz Stepansku ulicu u Donjoj Lomnici i nastavak ozelenjavanja grada.

-Djeca iz Donje Lomnice idu u OŠ Hribar gdje smo posadili urbani voćnjak koji će moći koristiti svi građani. Nastavit ćemo s ozelenjavanjem našeg grada. Ove godine posadili smo više od 500 stabala. Raspisivat ćemo natječaje i za nove gradske vrtove jer postoji interes građana – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

-za Stepansku ulicu u Donjoj Lomnici je natječaj proveden. Radovi bi trebali početi sredinom lipnja. Natječaj je proveden i za odvojak Šenoine, natječaj za završen za Gradićku ulicu kao i Jelačićeva ulica. Sve te ulice realizirat će se iz kredita – objasnio je resorni pročelnik Dubravko Katulić.

Ovim pitanjem završio je Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća.

Galerija slika

Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice: Otvorena pitanja o prometu, Aglomeraciji, otpadu, dnevnoj bolnici

Podijeli