Novosti Sport Događanja

AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta

12.05.2024. / Redakcija

U Velikoj Gorici u subotu je održan Zrakoplovni dan. Treći aeromiting AIRVG2024 privukao je pozornost brojnih znatiželjnika i zaljubljenika u zrakoplovstvo koji su u Veliku Goricu došli iz raznih krajeva Hrvatske, ali i šire. Među njima je i 700 zrakoplovnih fotografa iz 25 zemalja svijeta. Posjetitelji su se došli upoznati s avionima, helikopterima i svjedočiti pravoj zrakoplovnoj priredbi.

Velikogorički aeromiting održan je na starom terminalu Zračne luke dr. Franjo Tuđman gdje je od podne otvorio svoja vrata. Posjetitelji su od samog početka pristizali u velikom broju i uživali u svemu što im aeromiting ima za ponuditi.

-Lijepo nam je. Vidimo po tome kako su karte brzo otišle da ljude interesira - rekla nam je Petra iz Zagreba.

-Ovo mi je super. Za ovo živim. Od malena sam u avijaciji. Čini mi se da je sve OK, nemam nikakve zamjerke i ostajem do kraja programa - rekao je Damir Lovrić koji je stigao iz Petrinje.

-Super je za sad, letački dio čekamo, to nam je čak i zanimljivije. Lijepo im je posebno ovo što možemo pipnut i doživjeti. A i organizacija je super, sve pohvale - komentirala je Ines iz Petrovine.
Građani su osim s avionima zadovoljni i organizacijom. Brojni među njima koji su stigli na otvorenje ostali su do samog kraja.

-Sviđa mi se jako dobro, radio sam 17 godina u tome pa znam o čemu se radi. Organizacija je iznad očekivanog jer smo očekivali da bude samo jedan display, a ne ovakav obujam. Pogledao sam u starom putničkom terminalu i ovaj statički display, a odličan je bio i letački program - rekao nam je Mario Bucina koji je do Gorice potegnuo iz Varaždina.

Posjetitelji aeromitinga mogli su se upoznati s radom Zrakoplovno - tehničkog centra te Zrakoplovno - tehničke škole koji djeluju na području Velike Gorice. Upravo su njihovi štandovi privukli velik broj posjetitelja svih dobnih skupina, a neki od sadržaja koje predstavljaju privukli su upravo one najmlađe.

-Na našem štandu imamo motor od helikoptera i izbacivo sjedalo u koje se mogu vezati djeca i svatko tko želi. Reakcije su izuzetno pozitivne. Imaju interes za zapošljavanje do interesa za dijelove koje mogu vidjeti. Najviše su zainteresirana djeca - kazao je Roman Babić iz ZTC-a.

Martin Takač maturant Zrakoplovno - tehničke škole posjetiteljima predstavlja rad ove odgojno - obrazovne ustanove koja jedina u ovom dijelu Hrvatske koja školuje mlade tehničare zrakoplovstva. Izložili su ovdje završne radove svojih maturanata poput makete kanadera, helikoptera te 3D print jednog mlaznog motora.

-Ljude interesiraju informacije o školi, o upisu. Imamo izložene završne radove učenika pa im malo objašnjavamo o tome. Podjednak je interes i među dječacima i djevojčicama. Mi smo većinom muška škola, ali ima i djevojaka koje su zainteresirane za zrakoplovstvo - rekao nam je Martin pohvalivši organizaciju ovogodišnjeg AIRVG-a.

Popodnevni sati bili su rezervirani za letački program koji je počeo akrobatskim letom Krila Oluje, nakon njega uslijedio je demo program aviona Zlikn 242L, nakon toga helikopteri su izveli simulaciju spašavanja pilota iz neprijateljskog područja. Zatim su zajedno poletjeti Migovi i Rafalei. A za kraj je uslijedio demo program i atraktivan pozdrav Krila Oluje.

Ovu zrakoplovnu manifestaciju organizirali su Grad Velika Gorica i Međunarodna zračna luka Zagreb uz potporu Ministarstva obrane RH i pod pokroviteljstvom Vlade.

-Zadovoljni smo, sretni smo da možemo napraviti ovakav događaj s velikim brojem posjetitelja i naših Velikogoričana. Znamo da je bilo nekih kritika jer je broj ograničen, a to je zato što je naša zračna luka aktivna i sve mora biti po sigurnosnim protokolima. Vrlo smo zadovoljni s pomoći koju imamo od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje ima svoje programe i MZLZ koja je domaćin događanja. Oko 700 fotografa iz 25 zemalja se akreditiralo. Sretni smo što smo mogli oživjeti AIRVG nakon jedne pauze zbog pandemije, ali nadamo se da ćemo ga moći organizirati opet - rekao je direktor organizacijskom tima Juraj Odrčić.

-Prekrasan dan za Veliku Goricu, broj posjetitelja govori u prilog činjenici koliko je ova manifestacija bila veliki magnet za sve one koji su željeli uživati u svim atrakcijama. Trudit ćemo se idućih godina povećati broj ulaznica, ali ćemo ići i u smjeru brendiranja Velike Gorice kao Grada zrakoplovstva – kazao je prvi čovjek grada Krešimir Ačkar.

-Ja mislim da je ovo sjajno, drago mi je što imamo priliku još jednom vidjeti naše Rafaele, posebno je zanimljiv zajednički nastup MIG-a i Rafaela i to je sjajna atrakcija – istaknuo je ispred Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je na ovom hvalevrijednom događaju i kako bi promovirali zvanje vojnog pilota.

-Naravno da nam se sviđa organizacija i oduševljeni smo. Očekivali smo oko 10 000, no pretpostavljamo da će se izmijeniti puno više ljudi. Organizacija je zaista impresivna i nadamo se da će i posjetitelji biti zadovoljni, mogu vidjeti avione, ulaziti u kabine, razgovarati s pilotima i saznati na koji način se prijaviti za vojnog pilota – istaknula je bojnica Antonija Trupinić.


-Interesa za vojne pilote ima sve više i više, zbog nabavke novih helikoptera i aviona. Panel "Kako postati vojni pilot" je održan upravo iz razloga da zainteresirane još više upoznamo o samom procesu upisa i samom školovanju, dnevnim aktivnostima koje mi radimo na poslu i da se konkretno upoznaju s ovim pozivom. Ovo nije posao za novac već ga radiš iz onih drugih emocija koje su prije svega domoljubne, a onda i taj adrenalin, brzina, sloboda u zraku, to je nešto što se ne može platiti.
-Odlučila sam se spontano na ovaj posao, čim sam u srednjoj školi saznala da postoji školovanje za to zanimanje u Hrvatskoj počela sam o tome razmišljati i više nisam prestajala o tome razmišljati. Tako da sam shvatila da je to moj poziv i niti jedno drugo zanimanje mi nije bilo više atraktivno – kazala je bojnica Antonija Trupinić, pilotkinja helikoptera, instruktorica letenja i časnica za odnose s javnošću Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

-Velika Gorica kao grad zrakoplovstva uživa u povlasticama toga što se MZLZ kao naš prozor u svijet, a li mogućnost da imamo broj noćenja koji je vezan uz zračnu luku, a to je onda ujedno potencijal za našu Veliku Goricu i okolicu, prekrasni zeleni prsten koji okružuje naš grad da turisti obiđu znamenitosti i ljepote koje im nudi Velika Gorica i Turopolje. Današnji događaj je velik dan za naš grad. Ogroman je interes novinara i nadamo se da će ovaj događaj promovirati naš grad koji svojim posjetiteljima, ali i stanovnicima nudi puno sadržaja - rekla je direktorica TZ Velike Gorice Maja Toth.

Slika Velike Gorice obišla je svijet, velika je to promocija Lijepe naše. Brojni zaljubljenici u avione došli su s djecom kako bi uživali u letačkom programu ali i u razgledavanju aviona. Posebno atraktivna bila je mogućnost ulaska u MIG na koji su građani strpljivo čekali u redu. Nakon ovog uspješnog događaja, zasigurno će ubrzo uslijediti organizacija za idući aeromiting.

Galerija slika

AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta AIRVG2024 oduševio brojne posjetitelje: U redu se čekalo za ulazak u MIG, Krila Oluje dobili gromoglasni pljesak nakon akrobatskog preleta

Podijeli