Novosti Sport Događanja

Zwole zabio u prvoj minuti, Musa pocrvenio, Kahlina spasio bod

13.12.2019. / Damir Žbulj

Pomalo nevjerojatnu utakmicu, u teškim zimskim uvjetima, odigrali su Gorica i Inter na kraju prvog dijela sezone...

Zaprešićani u prethodna tri prvoligaška gostovanja u Velikoj Gorici nisu izgubili, a tradiciju su nastavili i u posljednjem ovogodišnjem nastupu, odigravši 1:1, baš kao i u prvoj ovosezonskoj utakmici na Gradskom stadionu.

Nije moglo bolje početi za Goricu, koja je preko Zwolinskog nakon 38 sekundi igre već bila u prednosti, ali nakon isključenja Muse Muhammeda u finišu prvog dijela Inter je u nastavku bio u potpunosti dominantan te je zasluženo stigao do izjednačenja. Kapetan Kristijan Kahlina istaknuo se nekoliko sjajnih intervencija te je najzaslužniji što gosti na kraju nisu uzeli i sva tri boda.

Kiša koja je počela pljuštati neposredno pred početak dvoboja i ledeno vrijeme 'privukli' su na zapadnu tribinu nešto manje od 700 hrabrih navijača Gorice, koji se praktički još nisu niti smjestili, a njihovi ljubimci već su bili u prednosti. Sudac Jović je pustio prednost nakon jednog prekršaja na sredini terena, Čanađija je proslijedio loptu o Hamada, koji majstorski pronalazi Zwolinskog, a poljski napadač silovitim udarcem probija Matkovića u njegovom 200. nastupu u HNL-u (VIDEO).

Umjesto da je početni momentum iskoristila za dodatni pritisak, Gorica se nakon vodstva primirila i nije bila toliko opasna pred gostujućim vratima. Zwolinski je ima dvije situacije, u jednoj je iz teške pozicije solidno pucao, umjesto da je dodao samom Hamadu, a u drugoj se odlučio za proigravanje, koje nije pronašlo noge suigrača.

Inter se sredinom prvog dijela počeo dizati, a najbolji pokušaj bio je Tatomirovića nakon kornera, koji je išao ravno u Kahlinu.

Umjesto da smireno privedu prvi dio kraju i odu na zasluženi odmor, Goričani su si zakomplicirali život i praktički zapečatili sudbinu. Musa je u razmaku od 43. do 45. minute dva puta oštro startao na Mitrovića, zaradio dvije javne opomene i tako momčad ostavio na mukama.

Jakirović je taktički reagirao na predahu, uveo je Perišu, izvadio Hamada, no, već od uvodnih minuta nastavka bilo je jasno kako će domaći teško sačuvati svoju mrežu.

Prvo je Kahlina 'reprezentativnom' paradom zaustavio sjajan šut Coneva, ubrzo je morao dalekometni pokušaj Mlinara odbiti u korner, a Gorica je imala i dosta sreće, nakon što je Grgić poslije ubačaja iz kuta ostao sam na drugoj vratnici, no, nije uspio pogoditi loptu u izglednoj situaciji.

Strateg Gorice  morao je tada izvaditi Lovrića, ušao je Babec, ali nije se puno toga promijenilo na natopljenom travnjaku. Inter je pritiskao i to se gostima isplatilo 20-ak minuta prije kraja. Mlinar je jednu odbijenu loptu glavom vratio u kazneni prostor Goričana, a Conev je prema mišljenju sudaca izbjegao zaleđe i svladao nemoćnog Kahlinu. (VIDEO)

Nisu se Interovci na tome zaustavili, željeli su u potpunosti okrenuti rezultat u svoju korist i na najljepši mogući način otići na zimsku pauzu. No, ostalo je na semaforu možda i najpravednijih 1:1.

U samom finišu dvoboja start Čabraje na Barića u 16-ercu Gorice Jović nije okarakterizirao kaznenim udarcem, a isti igrač je imao i veliku priliku, ali Kahlina je vršcima prstiju izvukao loptu ispod grede. Posljednji pokušaj bio je Bilobrka u sudačkoj nadoknadi, kad je nadskočio goričkog kapetana, ali je lopta srećom otišla malo pored vratnice.

Gorica i trener Jakirović možda i ne mogu biti zadovoljni završetkom godine, no, s obzirom na zdravstveno stanje ekipe nema razloga za pesimizam prije Božićnih i Novogodišnjih blagdana i priprema za nastavak sezone. Osvojeno je 29 bodova, dva više nego lani, a borba na travnjaku se nastavlja početkom veljače. 

Inter na zimsku pauzu ide pjevajući, jer je Toplakova momčad nakon osvojenog boda protiv Hajduka uspjela iznenaditi i Goricu i postoji sasvim realna mogućnost, jer Varaždin gostuje kod Rijeke, a Istra 1961 kod Hajduka, da proljeće čak dočeka i na osmoj poziciji, izvan opasne zone ispadanja.

U svakom slučaju, čeka nas uzbudljivi nastavak prvoligaške akcije, Gorica će silovito tražiti poziciju koja iduće sezone vodi u Europu, dok će se Inter svim sredstvima pokušati zadržati u elitnom društvu.

No, prije toga, svi mogu na zasluženi odmor...

U preostalim utakmicama 19. kola Rijeka u subotu dočekuje Varaždin, a Dinamo igra s Lokomotivom. U nedjelju Slaven Belupo gostuje u Osijeku, a Prelecova Istra 1961 igra na Poljudu s Hajdukom.

Nogometna godina u Hrvatskoj zaključit će se odgođenom utakmicom šestog kola između Dinama i Rijeke 18. prosinca na Maksimiru.

HNK GORICA: Kahlina - Musa (CK 45'), Jovičić, Krizmanić, Čabraja - Suk, Čanađija, Mathieu (Dvorneković 73'), Hamad (periša 46'), Lovrić (Babec 55') - Zwolinski

NK INTER ZAPREŠIĆ: Matković, Tatomirović, Soldo, Grgić, Barić, Mlinar, Mazalović, Bosec, Conev, Mamut, Mitrović (Tchuameni 72' / Bilobrk 79').

HT Prva liga:
1. Dinamo Zagreb 17 13 2 2 41
2. Hajduk 18 9 5 4 32
3. Rijeka 17 9 4 4 31
4. Osijek 18 8 6 4 30
5. Gorica 19 8 5 6 29
6. Lokomotiva 18 8 4 6 28
7. Slaven Belupo 18 5 3 10 18
8. Inter Zaprešić 19 2 7 10 13
9. Istra 1961 18 2 6 10 12
10. Varaždin 18 2 6 10 12

 

(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

 

Podijeli