Novosti Sport Događanja

Vijećnici ubuduće traže više sluha za programe mjesnih odbora i gradskih četvrti

03.03.2021. / Ivana Ćurić

Redovna točka o raspisivanju izbora za članove mjesnih samouprava, odnosno mjesne odbore i gradske četvrti, jučer je na Gradskom vijeću izazvala dužu raspravu među vijećnicima na temu mjesnih odbora i onoga što je u njima realizirano od planova u protekle četiri godine. Kao što je običaj do sada bio izbori za mjesne odbore i gradske četvrti održat će se paralelno s lokalnim izborima za gradove i općine, a to je 16. svibnja.

-Apeliram na sve stranke da se kandidiraju osobe koje zaista i misle sudjelovati u radu gradskih četvrti i mjesnih odbora. Nije dobro da nam se ponavljaju situacije iz Mjesnog odbora Čička Poljana, Gudci ili Selnica gdje su podnesene ostavke i bili novi izbori. Pošto sam i sama članica mjesnog odbora i obnašala sam dužnost predsjednik MO mogu razumjeti određene članove mjesnog odbora koji vide da Grad zaista ne uvažava njihove dopise i potrebe pa ostanu razočarani i podnašaju ostavke. No ima i onih koji se kandidiraju samo da pojedina stranka ima listu u toj četvrti ili mjesnom odboru, a zapravo ne rade ništa – poručila je Karmen Rak (MOST) otvorivši raspravu dodavši kako se nada da Grad neće ignorirati zahtjeve i planove mjesnih odbora jer će isti izgubiti svoju svrhu.

Katarina Šeravić Lovrak istaknula je primjer dobre prakse iz svoje gradske četvrti, one na Plesu gdje su se kaže vijećnici u protekle četiri godine sastali 22 puta, a odluke donosila jednoglasno bez obzira na različitost političke pripadnosti.

-Kada sam gledala po portalima i kada vidim kako druge gradske četvrti i mjesni odbori se nisu nakon konstituiranja ni sastali, moram reći da nas u gradskoj četvrti Pleso, a ima nas iz GLAS-a, HSS-a i HDZ-a, i jednoglasno smo donosili sve odluke zato što smo razmišljali i radili za dobrobit naše gradske četvrti-kazala je Šeravić Lovrak, a nakon nje za govornicu je istupio Igor Horvačić (HSS).

-Ja se nadam da će buduća vlast i više dati obola u radu mjesnih odbora, više ih posjećivati i više raditi na uklanjanju određenih problema koji postoje. Grad treba dati podršku mjesnim odborima, pomoći im u radu jer zato i postoji Grad te pročelnik za mjesnu samoupravu- rekao je Horvačić.

Lucijan Maslać (HSP) spomenuo je kako Gorici treba reforma mjesne samouprave u smislu da se uvažavaju odluke Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora po planovima i programima koje sami donose.

-Kada je u pitanju mjesna samouprava imam tu iskustvo od 2000. godine, možda jedan mandat nisam bio vijećnik u najvećoj gradskoj četvrti Miljenko Granić jer nisam mogao. Govorio sam i ovdje u par Treba uvažavati one planove i programe koji se donesu i to će ljudima biti dovoljno. Ti ljudi nisu plaćeni, oni su shvatili taj posao kao pomoć ljudima s kojima žive, pomoć sebi i izgradnju kvarta i ulice za bolji život. Nama se dogodilo 2017. godine da se Zadarska ulica koja nikad nije bila dio programa, dva mjeseca prije izbora asfaltira-kazao je Maslać.

Na to mu je replicirao vijećnik Arapović (HDZ).

-Tada je u planu bila Ninska ulica i tako je završila Zadarska. Trebalo se napraviti priključni krak koji je trebao spojiti Ninsku i napravilo se. Nije bilo dosta sredstava u tom periodu da se napravi Ninska ulica. Mi smo onda rekli da idemo napraviti Zadarsku jer je Ninska bila preko milijun kuna jer je trebalo napraviti oborinsku odvodnju. Slažem se da Zadarska nije bila u planu, ali je uvrštena u plan baš iz razloga da pojedine gradske četvrti rade svoj posao-rekao je Arapović, a Maslać mu je odgovorio kako je Zadarska rađena jer je to jedini ulaz/izlaz u Podbrežnicu i njome prolazi svaki stanovnik Podbrežnice.

Vijećnik HDZ-a Josip Jerleković pozvao je buduće članove vijeća mjesnih odbora da budu aktivni kako bi se još više sredstva iskoristilo u korist mještana.

- Onih 2,5 milijuna kuna što smo ih prvi puta prošle godine izglasali u proračunu utrošeno je oko 60% tih decentraliziranih sredstava. Pozivam sve nas koji aktivno sudjelujemo u mjesnog samoupravi da se još više založimo da ove proračunske godine sva ta sredstva iskoristimo upravo na dobrobit naših mještana-poručio je vijećnik Jerleković.


Načela se u raspravi i repliciranju i tema kako se odlučuje koje će se ulice asfaltirati.

-2002. godine napravljen je završetak ulice, sada je to Ulica Bl. Alojzija Stepinca od ljekarne do HBZ-a, to je bila naša inicijativa tada koja je uvažena od strane grada i ušla je u proračun te je napravljena ta cesta. Ali ulica Franje Pogledića, njen sjeverni dio napravljen je samodoprinosom građana. Jedna je od mnogih ulica s istim problemom u Velikoj Gorici. Ne radi se godinama samo zato što sam ja u toj ulici bez obzira na to što tamo ima 30 puta više glasača HDZ-a to nije korektno, spuštati na stranačku razinu to, ja se nadam da će doći oni koji će promijeniti tu naviku-poručio je Maslać. Vijećnica Šeravić Lovrak također je istaknula kako su gradske četvrti i mjesni odbori prvi koje će građani pitati zašto se koja ulica (ne )asfaltira, a potom je vijećnica Rak rekla kako bi trebao biti popis prioriteta po tome se raditi Proračun „umjesto da se radi uvijek u istim dijelovima”.

Pojedini vijećnici nastavili su ponavljati teme s Podbrežnice, o Zadarskoj, Ninskoj, igralištu, a na kraju vijećnica Rak podsjetila je da su odbori i četvrti samo savjetodavna tijela čije zahtjeve Grad može uvažiti ili ne , te se nada boljoj podršci iz Grada ubuduće, konkretno kada je u pitanju MO Šiljakovina.

-U ove četiri godine par puta sam tražila sastanak s gospodinom Barišićem na što mi se predstojnik njegovog ureda nasmijao i rekao da će mi se javiti. Ali evo, gospodin Ačkar je obećao doći i ja se nadam da ćemo ovaj tjedan barem jedan dio problema mjesnog odbora Šiljakovina uspjeti riješiti-zaključila je Rak, a glasovanjem 24 „za” potvrđena je i ova točka dnevnog reda.

Podijeli