°C 14

Nacionalni tjedan dojenja: Što možemo učiniti za Velikogoričke majke?

09.10.2017.

majai

Nacionalni tjedan dojenja koji se u Hrvatskoj obilježio od 2. do 8. listopada za cilj je imao senzibilizirati javnost i podići svijest o važnosti dojenja i njegovim pozitivnim učincima na zdravlje i život djeteta i majke. O tome koliko kao društvo možemo učiniti kako bismo pružili podršku majkama koje doje, ovom smo prigodom porazgovarali s međunarodnom savjetnicom za dojenje i patronažnom sestrom Doma zdravlja u Velikoj Gorici, Ankicom Blažević.

Nebrojeno je mnogo pozitivnih učinaka dojenja na čovjekovo zdravlje, na djetetov prirodan razvoj, ali i zdravlje majke. Osim nezamjenjive i jedinstvene prehrane koje tek rođenom djetetu može pružiti samo majčino mlijeko tu je i niz drugih aspekata, od razvoja imunološkog sustava, do psihofizičkog razvoja.

-Dojenje je najprirodnije, najzdravije i najvažnije za majku i dijete. O prednostima dugotrajnog dojenja nam svakodnevno dolaze istraživanja koja ukazuju koliko je važno za zdravlje i u kasnijoj životnoj dobi. Manji je postotak pretilosti u djece, manji postotak od metaboličkih oboljenja - povišenog tlaka, masnoća, šećera, dijabetesa tipa 2. Pozitivne posljedice dojenja su dugoročne - kaže nam sestra Ankica Blažević te objašnjava kako je osim za zdravlje djeteta dojenje važno i za zdravlje majke jer je dokazano da žene koje su dojile imaju manju mogućnosti oboljenja od karcinoma dojke i jajnika.


(foto: Ankica Blažević, prva s desna)

Iako se o dojenju i njegovim prednostima danas zna mnogo više nego prije trideset godina, podrška majkama trebala bi biti još snažnija jer dojenje, iako se možda čini, nije uvijek tako jednostavno kad se s njim prvi puta susretnete. Podrška stručnjaka, ali i okoline tada je neophodna.

-Majke žele dojiti, ali u ključnim trenucima kad im je potrebna podrška ne samo društva nego i bliže i šire okoline, partnera, oca, roditelja, ona vrlo često izostaje. Možda čak i ne namjerno. Možda zato što kruži jako puno informacija koje nisu točne što majku zbuni i tada prestane dojiti. Sve iz razloga jer nije dobila na vrijeme pravu informaciju i pravu podršku - dodaje sestra Blažević.

Majčino mlijeko - personalizirana i jedinstvena hrana

Razloge za odustajanje od dojenja stvorile su i tvornice koje proizvode zamjenu za majčino mlijeko, koje su svojedobno svojim agresivnim marketinškim kampanjama odašiljale poruku da je formula zamjene kvalitetnija od pravog majčinog mlijeka što, ističe patronažna sestra Blažević, nikako nije istina.

- Zbog tih kampanja prije 30-ak godina čitave dvije generacije nisu dojile i sad nam to dolazi na naplatu jer te kćeri od majki koje nisu dojile, osobnog iskustva u dojenju nemaju i to je veliki problem. Danas se ipak više na tome radi i dolaze nova istraživanja. Sada znamo da majčino mlijeko nije sterilno i da ne treba biti, nego da je personalizirano - upravo je njeno mlijeko za njeno dijete u trenutku kad rodi jedinstveno - objašnjava Blažević dodajući kako se i sami stručnjaci iz područja dojenja svakodnevno obrazuju da bi mogli pomoći i biti na raspolaganju majkama.

Na raspolaganju bi im svakako trebala biti i lokalna zajednica koja bi u sredini u kojoj žive trebala pružiti što bolje uvjete pokazujući im tako podršku. Na području Zagrebačke županije tako postoji 12 grupa za potporu dojenju, a dvije se nalaze na području Velike Gorice, u samom gradu i u Velikoj Mlaki.

Međunarodna savjetnica za dojenje, naša sugovornica, tvrdi kako podrška na razini Grada ne izostaje, ali da uvijek ima prostora za više i bolje.

-Sigurno bi naša zajednica u Velikoj Gorici mogla napraviti više. Zadatak države je stvoriti zakonodavni okvir koji će pomoći dojiljama. Mislim da bi trebali imati malo više sluha da se podrže institucije koje se tim bave, da im se da vjetar u leđa - u smislu edukacije, prostora i slično - kaže nam naša sugovornica.

Hoće li Gorica dobiti klupu za dojenje?

Dojiljama na području našeg grada svakako bi pomoglo primjerice postavljanje klupe za dojenje kakva se već nalazi u Zagrebu, a ima je i Hum na Sutli te Krapina. Riječ je o klupici primjerenoj baš za majke dojilje koje ondje mogu u miru sjesti i podojiti, ali i presvući svoje dijete.


(foto: Hum na sutli.hr)

-Jedna takva inicijativa bi bila zbilja hvalevrijedna. Ne mora to biti nikakva super skupa klupa, dovoljno da majka može sjesti, nasloniti se i podojiti svoje dijete. Mislim da bi takva inicijativa bila hvalevrijedna ne samo u Gorici nego u cijeloj županiji. Te klupe su primjerene baš za dojilje, a na njima majka može i presvući svoje dijete - kazala nam je sestra Blažević.

Takva klupa u našem gradu svakako bi bila od velike pomoći Velikogoričkim majkama kad šeću sa svojom djecom našim lijepim gradom, a Velika Gorica tada bi imala još jedan dodatan razlog za isticanje ponosnog statusa Grada prijatelja djece.