°C 19

Maturanti, državna matura "skraćena" za tjedan dana. Ispiti i subotom

13.01.2020.

Juraj Odrčić

Maturanti će na prvi ispit državne mature, i to esejski dio Hrvatskog jezika, već 16. svibnja, pokazuje novi Kalendar provedbe ispita državne mature za ljetni rok koji je nedavno objavljen.

Zbog promjena u Kalendaru školske godine 2019./2020. u dijelu koji se odnosi na maturante, a uzrokovane štrajkom prosvjetara, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pripremio je novi kalendar državne mature po kojemu će maturanti esej iz hrvatskog jezika pisati već u svibnju (test mjesec dana kasnije) dok će s ispitima iz drugih predmeta krenuti nešto kasnije - 8. lipnja. Državna matura će završiti, kako je i bilo i najavljeno, ispitom iz matematike 29. lipnja. Promjena je u tome i da će se upravo oba dijela iz Hrvatskog jezika održavati subotom - 16. svibnja te 13. lipnja. Ostali ispiti provodit će se kao i do sada radnim danom u tjednu.

Ovim je planom zadržana namjera u prvotnom planu, kao i onome od lanjske školske godine, da se ispiti državne mature provedu kroz mjesec lipanj s time da su po prvotnom planu ispiti trebali krenuti 1. lipnja i protegnuti se kroz lipanj, a sada će krenuti tjedan dana kasnije te se zapravo stisnuti u tri tjedna.