Novosti Sport Događanja

Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“

02.07.2022. / Anes Šuvalić

Vatrogastvo je duboko ukorijenjeno u našem kraju i značajno utječe na društveni život svakog naselja. U Velikoj Buni to je postao način života. Za to su odgovorni najmlađi stanovnici ovog sela koji su svojim sjajnim rezultatima na natjecanjima ujedinili cijelu svoju zajednicu i probudili ono najbolje u svojim roditeljima, bakama i djedovima te susjedima. Gotovo da i nema djeteta u selu koje nije aktivno u vatrogascima. Podmladak DVD-a Velika Buna broji 50-tak članova,  a riječ je o u selu u kojem živi nešto više od 850 stanovnika. Mladi vatrogasci naprosto obožavaju trenirati, a još i više natjecati se.

- Volim trenirati i nije mi teško doći na svaki trening, a najsretnija sam kad osvojimo neko natjecanje - kratko nam je rekla sedmogodišnja Nika, koja se vatrogastvom bavi već dvije godine.

Njezin nešto stariji kolega, 11-godišnji Borna rekao nam je kako je u DVD-u godinu dana i kako je oduševljen trenerom, kojeg djeca od milja zovu Domi.

- Treninzi nam nisu preteški, a trener je odličan. Treniramo dva do tri puta tjedno – objasnio nam je mladi vatrogasac.

Upravo je Domi, odnosno Dominik Šmint jedan od najzaslužnijih za uspjehe ove generacije mladih vatrogasaca. Skroman i samozatajan, svojim mirnim pristupom uspio je zadobiti povjerenje djece i motivirati ih da krenu putem vatrogastva. Važno je napomenuti da je volonter i da prije svakog treninga skuplja djecu po selu kombijem DVD-a te ih poslije treninga vraća na kućnu adresu.

-Treniramo već godinu dana. Moje dvije najveće ljubavi su vatrogastvo i rad s djecom. Kada vidite koliko su zainteresirani i kako ozbiljno pristupaju treningu, pravo ih je zadovoljstvo trenirati. Volio bih da smo i mi mogli ovako trenirati kad smo bili njihovih godina, ali to su bila neka druga vremena – rekao nam je Dominik.

Kvalitetan rad s djecom rezultirao je i odličnim rezultatima pa su se tako mladi članovi DVD-a Velika Buna na posljednjih devet natjecanja osvojili 13 pehara. Naime, Bunci uvijek nastupaju s više ekipa, a toliko ih ima, da znaju pomoći i drugim DVD-ima s popunjavanjem njihovih ekipa.

Veliku ulogu odigrali su i roditelji koji su se samoorganizirali kada su u pitanju natjecanja, jer je vatrogasni kombi premali da preveze svu djecu na natjecanje pa ih roditelji prevoze svojim automobilima.

- Bez roditelja i sponzora ne bi ništa mogli. Oni nam pomažu u organizaciji odlaska na natjecanja: voze djecu, plaćaju kotizaciju i osiguravaju hranu i sokove djeci na natjecanjima - otkrio nam je predsjednik DVD-a Velika Buna Antonio Grđan.

Na treningu se okupio i veliki broj roditelja koji su došli dati podršku svojim mališanima.

- Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu. Iskreno sam iznenađen koliko smo se svi zajedno aktivirali. To je jedan prekrasna osjećaj zajedništva – izjavio je tata Nikola.

Uspješna priča malih vatrogasaca pozitivno je utjecala na cijelu zajednicu, mještani su se kroz ovu priču još snažnije povezali jedni s drugima.

- Protekle dvije godine ljudi su se slabo družili zbog korone. Niti si vidio koga, niti bio s kime. Zahvaljujući svemu ovome viđaš ljude koji ti žive u susjedstvu, a koje inače možda susretneš jednom u pola godina. Kako se djeca okupljaju na treninzima i natjecanjima, tako se i mi stariji družimo – dodaje je Nikola.

Unatoč sjajnim rezultatima i velikom entuzijazmu mladih vatrogasaca, uvjeti u kojim treniraju daleko su od adekvatnih. Naime, samo jedna ograda dijeli djecu i prometnicu. Za vrijeme treninga, zbog nedostatka prostora, vrata se moraju otvoriti kako vi se postavile mete za vježbu. Postoji vrlo jednostavno rješenje ovog problema.

- Nama je u ovom trenutku glavni prioritet da se dječji poligon premjesti iza vatrogasnog doma, isključivo zbog sigurnosti djece – istaknuo je  predsjednik DVD-a.

Što se tiče operativnog dijela DVD-a Velika Buna situacija bi mogla biti i bolja. Doduše, vatrogasci raspolažu novim terenskim vozilom opremljenim visokotlačnim modulom, ali im je ostatak opreme star i vrijeme je za nabavku nove.

- Oprema za intervencije kojom raspolažemo je stara, ali bi uskoro zahvaljujući Fondu solidarnosti Europske unije trebali dobiti novu zaštitnu opremu: kacige, opasače, odijela, rukavice i čizme. Riječ je o projektu vrijednom 263 tisuće kuna. Time ćemo dugoročno riješiti problem osobne zaštitne opreme naših vatrogasaca – naglasio je naš sugovornik.

Bunskim vatrogascima dobro bi došao i novi kombi, jer ovaj koji sad koriste je proizveden 1988. godine. Riječ je o donaciji bratskog društva PGD Lukavek iz Slovenije.

Galerija slika

Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“ Mali vatrogasci ujedinili selo: „Nije nam teško odvojiti ni vrijeme, a ni novac za našu djecu“

Podijeli